Σαφές μήνυμα προς τις τάσεις, τα ρεύματα και τις διάφορες ομάδες του κόμματος έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας με την εισήγησή του στο Πολιτικό Συμβούλιο το μεσημέρι της Παρασκευής, όπου και συζητήθηκαν οι θέσεις για το Συνέδριο του κόμματος με βάση την κατάθεση της εισήγησης από την Επιτροπής Θέσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία σε μια περίοδο που το μήνυμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θόλωνε από την συζήτηση περί των κειμένων των τάσεων, των ρευμάτων και των παράλληλων διαδικασιών, απαίτησε το αυτονόητο, την συλλογικότητα που είναι και το ζητούμενο από μέλη, στελέχη και ψηφοφόρους.

Εν μέσω εισηγήσεων που δεν έγιναν τελικά αποδεκτές για πρόταση περί εξάμηνης αναστολής της λειτουργίας των τάσεων, ο πρώην Πρωθυπουργός ζήτησε όλες οι δυνάμεις του Κόμματος συντεταγμένα να εργαστούν για τη διεξαγωγή του προσυνεδριακού διαλόγου με βάση τις συλλογικές αποφάσεις.

Ο Αλ. Τσίπρας που δεν υιοθέτησε τις εισηγήσεις για πλήρη ρήξη και επέλεξε την οδό της σύνθεσης, αφού χαρακτήρισε ευπρόσδεκτες τις οποίες συμβολές, ατομικές ή συλλογικές από τη πλευρά μελών και στελεχών του Κόμματος, ζήτησε το επόμενο διάστημα όλες οι εκδηλώσεις να αφορούν συντεταγμένες συλλογικές διαδικασίες του κόμματος και όχι με αναφορά σε επιμέρους απόψεις.

Πρόταση για εμβάθυνση της στρατηγικής

Ιδιαίτερη αξία έχει η πρόταση του πρώην Πρωθυπουργού για να την εμβάθυνση της στρατηγικής του κόμματος. Μάλιστα έδωσε έμφαση στη στρατηγική επιλογή της Προοδευτικής συμμαχίας που κατά τον ίδιο, όπως είπε στην εισήγησή του, δεν είναι μια ευκαιριακή. Ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για στρατηγική επιλογή που σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία μιας νέας Προοδευτικής κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας με στόχο την εκλογική νίκη και τη προοδευτική διακυβέρνηση.

«Δεν αποτέλεσε απλά ένα άνοιγα σε στελέχη του Προοδευτικού χώρου αλλά την αναγκαία διαδικασία συμπόρευσής μας με προοδευτικούς πολίτες, ρεύματα και συλλογικότητες προκειμένου να προχωρήσει μπροστά η χώρα» τόνισε με έμφαση.

Ο Αλ. Τσίπρας όμως έδειξε ότι ασπάζεται και το κινηματικό στοιχείο της οργάνωσης του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ με την δημιουργία πυρήνων σε χώρους δουλειάς. «Οφείλουμε λοιπόν το επόμενο διάστημα παράλληλα με την οργανωτική ανασυγκρότηση και διεύρυνση του κόμματος να υλοποιήσουμε αυτήν τη στρατηγική επιλογή σε όλους τους κρίσιμους κοινωνικούς χώρους».

Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στο συνδικαλιστικό χώρο, στους χώρους δουλειάς, στη νεολαία και ιδιαίτερα στα πανεπιστήμια, στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα στο χώρο του πολιτισμού και της διανόησης. «Παντού οφείλουμε να δουλέψουμε για να στήσουμε τη Προοδευτική Συμμαχία. Να οργανώσουμε τη συμπόρευση προοδευτικών πολιτών και ρευμάτων ιδεών με στόχο μια συγκροτημένη απάντηση στο πισωγύρισμα μιας αυταρχικής δεξιάς διακυβέρνησης σε όλους τους τομείς» είπε με έμφαση.

Δύο συνεδριάσεις

Επί των θέσεων του κόμματος, η συζήτηση θα λάβει χώρα σε δυο συνεδριάσεις μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Τότε θα εγκριθούν επί της αρχής από το Πολιτικό Συμβούλιο οι Θέσεις προκειμένου να ξεκινήσει και επίσημα ο προσυνεδριακός διάλογος διαδικτυακά.

Ιδιαίτερη αξία έχει το γεγονός ότι το 3ο συνέδριο του Κόμματος που έχει ανασταλεί μέχρις ότου οι υγειονομικές συνθήκες επιτρέψουν τη διεξαγωγή του, θα γίνει οριστικά, παρά την αντίθετη άποψη περί «ψηφιακού συνεδρίου» από τμήμα των «προεδρικών», με φυσική παρουσία χιλιάδων εκλεγμένων συνέδρων από τη βάση του κόμματος.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. στην εισήγησή του πρότεινε το χρονοδιάγραμμα για μια συντεταγμένη πορεία διαλόγου των Θέσεων τόσο στις οργανώσεις μελών του Κόμματος όσο και ευρύτερα στη κοινωνία.

Πρότεινε μεταξύ άλλων ο Προσυνεδριακός διάλογος να γίνει μέσα από τη διαδικτυακή πλατφόρμα του isyriza και συντεταγμένα σε όλες τις οργανώσεις μελών.

Παράλληλα πρότεινε να γίνουν ξεχωριστές θεματικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών προκειμένου να συμβάλουν στον εμπλουτισμό των Θέσεων στις επιμέρους αυτές θεματικές.

Συγκεκριμένα πρότεινε ξεχωριστή εκδήλωση για τη παρουσία της πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, για το Σχέδιο Ανάκαμψης της οικονομίας και αξιοποίησης των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, για το νέο κοινωνικό συμβόλαιο για την εργασία με έμφαση στη προστασία των θέσεων και των σχέσεων εργασίας μέσα στη κρίση, για τη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για ένα κοινωνικά αποτελεσματικό και ανθρώπινο κράτος με έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στην εκπαίδευση και στο πεδίο της αλληλεγγύης, για τη πρόταση του Κόμματος για τη ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους, για τη προάσπιση της Δημοκρατίας και τον ρόλο των ΜΜΕ και τέλος για ένα νέο μοντέλο διακυβέρνησης με έμφαση στην αξιοκρατία, τη δημοκρατία και τη συμμετοχή του πολίτη στις αποφάσεις και την αποκέντρωση του κράτους.

Εγκρίθηκε η εισήγηση για τον προγραμματικό διάλογο

Κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου εγκρίθηκε ομόφωνα επι της αρχής η εισήγηση της Επιτροπής θέσεων για τον προγραμματικό διάλογο. Στο πλαίσιο αυτό βγήκε επιτροπή με επικεφαλής τον Γιώργο Σταθάκη και 5 μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου ( Αντώνης Λιάκος, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπουλου, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Εφη Αχτσιόγλου και Νίκος Παππας) για να ενσωματώσουν τις όποιες προσθήκες και να έρθουν προς τελική έγκριση την άλλη Παρασκευή.