Αίτηση για την ένταξη των ομολογιών της τιτλοποίησης Frontier στο Πρόγραμμα Παροχής Εγγυήσεων με την κωδική ονομασία «ΗΡΑΚΛΗΣ», υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών η Εθνική Τράπεζα.

Πρόκειται για τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων, ενυπόθηκων κατά βάση δανείων, ονομαστικής αξίας 6,1 δισ. ευρώ, που θα ολοκληρώσει τους επόμενους μήνες η τράπεζα.

Μετά τη συναλλαγή ο συστημικός όμιλος θα περιορίσει το απόθεμα των εντός ισολογισμού κόκκινων δανείων στα επίπεδα των 4 δισ. ευρώ και ο δείκτης καθυστερήσεων θα πέσει κοντά στο 10%.

Η αίτηση που υποβλήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών αφορά την παροχή εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο για τις ομολογίες υψηλής εξοφλητικής προτεραιότητας συνολικής αξίας έως 3,31 δισ. ευρώ, που θα διατηρήσει στον ισολογισμό της η τράπεζα.

Με τον τρόπο αυτό οι συγκεκριμένοι τίτλοι δεν θα προσμετρώνται στο σταθμισμένο στον κίνδυνο ενεργητικό, βελτιώνοντας τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας.

Η ζημιά που θα προκύψει από την τιτλοποίηση θα καλυφθεί πλήρως από την κερδοφορία της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται πως η ανεύρεση επενδυτή και η αποδοχή του αιτήματος της εγγύησης από το Ελληνικό Δημόσιο είναι διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη.