Ολοκληρώθηκε, το απόγευμα της Πέμπτης, η συνάντηση της αντιπροσωπείας του κεντροαριστερού «Δημοκρατικού Κόμματος» με τον ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της χώρας οι οποίες άρχισαν χθες.

Όπως τόνισε ο γραμματέας των «Δημοκρατικών», Νικόλα Τζινγκαρέτι, το κόμμα του έλαβε θέση υπέρ της ανάθεσης νέας εντολής σχηματισμού κυβέρνησης στον παραιτηθέντα πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε.

Η ιταλική κεντροαριστερά θεωρεί ότι τα κύρια σημεία  της στρατηγικής της νέας  κυβέρνησης θα πρέπει να είναι η καλύτερη δυνατή αξιοποίηση του  Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης, η αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας και η προώθηση ενός νέου εκλογικού νόμου, ο οποίος να βασίζεται στην απλή αναλογική.

Την εμπιστοσύνη τους στον Κόντε, επιβεβαίωσαν, νωρίτερα, τα στελέχη της Ιταλικής Αριστεράς, ενώ το ίδιο αναμένεται να κάνει, αύριο, και η αντιπροσωπεία του Κινήματος Πέντε Αστέρων. Αυτό που θα πρέπει να διαπιστωθεί, όμως, είναι αν οι πολιτικές αυτές δυνάμεις θα θελήσουν να ξαναρχίσουν διάλογο με το κόμμα Ζωντανή Ιταλία, του Ματέο Ρέντσι, το οποίο προκάλεσε την κυβερνητική κρίση.

Μέχρι αυτή την στιγμή, ο Κόντε δεν κατάφερε να εξασφαλίσει την υποστήριξη μιας ευρείας ομάδας κεντρώων γερουσιαστών, όπως και απογοητευμένων πρώην μελών των Πέντε Αστέρων. Κάτι που συνεχίζει να καθιστά αναγκαία, δηλαδή, την κοινοβουλευτική συνεργασία των Πέντε Αστέρων, της κεντροαριστεράς και της Ιταλικής Αριστεράς, με το κόμμα του Ματέο Ρέντσι.

Διαφορετικά, ο πρόεδρος Ματαρέλα, είναι αρκετά απίθανο να αναθέσει νέα εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Τζουζέπε Κόντε.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ