Με ανάρτησή του στα social media ο υφυπουργός του Υπουργείου Πολιτισμού και αρμόδιος για θέματα σύγχρονου πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης σχολίασε τις καταγγελίες για βίαιη συμπεριφορά αλλά και σεξουαλική παρενόχληση στον καλλιτεχνικό χώρο.

Το υπουργείο Πολιτισμού έχει ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες με σκοπό να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος και ο αρμόδιο γενικός γραμματέας με δήλωσή του στηρίζει ξεκάθαρα τους καλλιτέχνες που έχουν υποστεί βία.

Ο ίδιος αναφέρει ότι «Η βία – λεκτική, σωματική, ψυχολογική – και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία»

Αναλυτικά η ανάρτηση του Νικόλα Γιατρομανωλάκη

Επειδή κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο θέατρο, όπως και στους άλλους χώρους συλλογικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, η ένταση, η πίεση, το άγχος, αλλά και το αίτημα για υπέρβαση των ορίων εν ονόματι του καλλιτεχνικού οράματος και της καλλιτεχνικής ελευθερίας και έκφρασης, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι.

Η βία – λεκτική, σωματική, ψυχολογική – και η κατάχρηση εξουσίας δεν έχουν θέση σε οποιαδήποτε δημιουργική διαδικασία.

Για τον λόγο αυτό έχουμε προσκαλέσει τόσο το ΣΕΗ, όσο και τους εκπροσώπους των παραγωγών σε διάλογο για το θέμα, με στόχο την ανάληψη πρωτοβουλιών από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη προκειμένου να σπάσει αυτός ο φαύλος κύκλος.

Παράλληλα, ως προς τους κρατικούς καλλιτεχνικούς φορείς και τις εκπαιδευτικές δομές, εκκινούμε τη διαδικασία κατάρτισης Κώδικα Δεοντολογίας που θα θέτει ένα ξεκάθαρο πλαίσιο αλληλοσεβασμού και συμπεριληπτικότητας και το οποίο θα διασφαλίζει τη διαμόρφωση ενός ασφαλούς εργασιακού και εκπαιδευτικού περιβάλλοντος.

Προφανώς επιφυλασσόμαστε για την ανάληψη και οποιωνδήποτε άλλων μέτρων τυχόν απαιτηθούν.

Καλές τέχνες και καλλιτέχνες δεν σημαίνει μόνο καλά έργα, σημαίνει και καλές πρακτικές.

Επειδή κατά καιρούς επιχειρείται να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι ή και ως δικαιολογία για μη αποδεκτές συμπεριφορές, στο…

Δημοσιεύτηκε από Νικόλας Γιατρομανωλάκης- Nicholas Yatromanolakis στις Πέμπτη, 28 Ιανουαρίου 2021