Την περασμένη χρονιά το Ισραήλ συναγωνίστηκε με πολύ μεγαλύτερες χώρες για να εξασφαλίσει συμφωνίες για την προμήθεια εμβολίων κατά του κοροναϊού από παγκόσμιους παραγωγούς. Σήμερα η χώρα προηγείται σημαντικά στην κούρσα των εμβολιασμών έχοντας εξασφαλίσει περισσότερα εμβόλια – τόσο στη χώρα όσο και καθ’οδόν – από όσα μπορεί να χρησιμοποιήσει.

Πώς μπόρεσε επομένως η χώρα με πληθυσμό εννιά εκατομμύρια να πείσει τις φαρμακευτικές εταιρίες να την προμηθεύσουν με τα πολυπόθητα εμβόλια; Η απάντηση, υποστηρίζουν οι Financial Times, βρίσκεται στις 17 συνομιλίες που είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της  Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά με τον πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και τον υπουργό Υγείας της χώρας Γιούλι Έντελσταϊν.

Οι δύο Ισραηλινοί υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν μία από τις ταχύτερες προσπάθειες εμβολιασμού στον κόσμο και να μοιραστούν τα δεδομένα σχετικά με τον αντίκτυπό του στην πανδημία, με μόνη προϋπόθεση να υπάρχουν αρκετές προμήθειες και ο εφοδιασμός να γίνεται αδιάκοπα, χωρίς εμπόδια ή καθυστερήσεις. Η Pfizer συμφώνησε και οι παραδόσεις ξεκίνησαν στα μέσα Δεκεμβρίου.

«Η εταιρεία θα είναι σε θέση να καυχηθεί για αυτήν, να αποκομίσει κέρδη από αυτήν και να τη δημοσιοποιήσει», δήλωσε ο κ. Έντελσταϊν, σε συνέντευξή του στους Financial Times. «Χωρίς αυτό, οποιαδήποτε εταιρεία δεν θα κοίταζε καν προς εμάς – θα έψαχναν αγορές εκατό φορές μεγαλύτερες σε μέγεθος», πρόσθεσε.

Πλεόνασμα εμβολίων

Με τόσες παραδόσεις, το Ισραήλ μέχρι τον Μάρτιο θα εμφανίσει πλεόνασμα εμβολίων τα οποία συγκεντρώνονται από τους τρεις βασικούς παραγωγούς .

Ήδη με βάση την συμφωνία με την Pfizer, η χώρα παραλαμβάνει πολλά φορτία εμβολίων των BioNTech/Pfizer σχεδόν κάθε Κυριακή στο Τελ Αβίβ. Την ώρα που άλλες χώρες αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην εφοδιαστική αλυσίδα και καθυστερήσεις παραδόσεων,  το Ισραήλ προχωράει απρόσκοπτα τους εμβολιασμούς έχοντας εμβολιάσει περισσότερους από 2,6 εκατομμύρια πολίτες. Παράλληλα, και η δεύτερη δόση του εμβολίου έχει χορηγηθεί σε πάνω από 1,1 εκατομμύρια, κυρίως πολίτες άνω των 60 ετών.

«Εμβολιάζουμε με ρυθμό δέκα φορές πάνω από τον ρυθμό των ΗΠΑ», υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός υποσχόμενος ένα εκατομμύριο δόσεις μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. «Κανείς δεν έχει καταφέρει ό,τι έχουμε κάνεις εμείς», πρόσθεσε.

Η συμφωνία και η εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα της εκστρατείας εμβολιασμού ενίσχυσε την δημοτικότητα του Νετανιάχου ο οποίος επιδιώκει την επανεκλογή στα τέλη Μαρτίου. Έχει περιοδεύσει σε κέντρα εμβολιασμού, πήγε στις παραλαβές των εμβολίων στο αεροδρόμιο και έβαλε σε κορνίζα τη σύριγγα με την οποία έκανε το εμβόλιο, εκφράζοντας την περηφάνειά του για την επιτυχία του στην εθνική προσπάθεια για τον εμβολιασμό, την οποία έχει ονομάσει «Επιστροφή στη Ζωή».

Τι θα κάνει το Ισραήλ με τις επιπλέον δόσεις

Οι παραδόσεις των δόσεων της Moderna θα αυξηθούν το Μάρτιο και εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca βρίσκονται επίσης καθ ‘οδόν. Μέχρι τότε το Ισραήλ σχεδιάζει να εμβολιάσει το μεγαλύτερο μέρος του ενήλικου πληθυσμού του με το εμβόλιο της Pfizer. Τι θα κάνει το Ισραήλ με τις επιπλέον δόσεις δεν είναι ακόμη σαφές, σημείωσε ο κ. Έντελσταϊν.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ορισμένοι σύμμαχοι της ΕΕ, όπως η Κύπρος, έχουν ζητήσει από τον Νετανιάχου να τους προμηθεύσει με ένα αριθμό δόσεων, ωστόσο, ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας το αρνήθηκε λέγοντας πως το Ισραήλ δεν θα καταπιαστεί με την εμπορία των επιπλέον εμβολίων. «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι έχουμε αρκετά για εμάς και, εάν υπάρχουν αρκετά, τότε θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τους άμεσους γείτονές μας – το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι βρίσκονται σε κακή κατάσταση αυτή τη στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον του Ισραήλ», εξήγησε.

Η Παλαιστινιακή Αρχή περιμένει ακόμη τις δόσεις από το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και ό,τι της αναλογεί από τον εμβληματικό μηχανισμό διασφάλισης δίκαιης διανομής των εμβολίων Covax.

Ήδη νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα συλλέγουν δεδομένα σχετικά με την ανοσοποίηση στο προσωπικό τους και στοιχεία για τις λοιμώξεις μεταξύ εκείνων που έχουν λάβει και τη δεύτερη δόση. Αυτά τα δεδομένα αποκαλύπτουν ότι ακόμη και με τον γρήγορο ρυθμό εμβολιασμού του, η πανδημία δεν έχει ακόμη τεθεί υπό έλεγχο στο Ισραήλ.

Παρά τον επιτυχή εμβολιασμό, συνεχίζεται η διασπορά του ιού στο Ισραήλ

Μελέτη για την ηλικιακή ομάδα των άνω των 60 που έλαβαν το εμβόλιο, έδειξε μια άμεση πτώση τουλάχιστον 60% στις νέες λοιμώξεις, αλλά μια άλλη μελέτη στέλνει προειδοποιητικά μηνύματα  για τις νέες παραλλαγές που καθιστούν τους έφηβους έναν ανησυχητικό φορέα ταχείας μετάδοσης, βάζοντας σε κίνδυνο τους γονείς τους.

Ένας από τους λόγους που η διασπορά συνεχίζεται στο Ισραήλ είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν έχει μπορέσει να ελέγξει και να επιβάλει το lockdown στις κοινότητες των υπερορθόδοξων Εβραίων.

Επίσης, το βρετανικό στέλεχος έχει «τσακίσει» όσους δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί, κρατώντας τις εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις νέες μολύνσεις σε υψηλά επίπεδα. Αριθμός-ρεκόρ ασθενών υποστηρίζονται με αναπνευστήρα στα νοσοκομεία του Ισραήλ, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας.

«Στο μυαλό μου έχω την εικόνα δύο αγωνιστικών αυτοκινήτων – το ένα αντιπροσωπεύει το εμβόλιο και το άλλο την αύξηση των κρουσμάτων. Ελπίζω το αυτοκίνητο με το εμβόλιο να τερματίσει πρώτο», λέει ο κ. Έντελσταϊν.

Εκπρόσωπος της Pfizer ανέφερε ότι η επιδημιολογική ανάλυση με το υπουργείο Υγείας του Ισραήλ θα είναι μοναδική, γιατί θα επιτρέψει να καθοριστεί ποιο ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού θα προκαλέσει την ανοσία της αγέλης». Μέχρι στιγμής, το Ισραήλ δεν έχει μοιραστεί ακόμα κάτι με την Pfizer, γιατί δεν έχει πετύχει την ανοσία χάρη στο εμβόλιο.

Οι υπουργοί Υγείας άλλων χωρών ζηλεύουν το Ισραήλ. «Οι ομόλογοί μου μου λένε ότι είμαι ο μόνος υπουργός Υγείας στον κόσμο που χαμογελάει τώρα. Εγώ τους λέω ότι νιώθω περισσότερο σαν τους ηθοποιούς στην ελληνική μυθολογία – το μισό πρόσωπό μου χαμογελάει, το άλλο μισό κλαίει», λέει χαρακτηριστικά.