Σφοδρή είναι η κακοκαιρία που πλήττει μεγάλο μέρος της χώρας από χθες και συνεχίζεται ακόμη.

Το βράδυ η Θράκη βρέθηκε στο επίκεντρο της κακοκαιρίας, καθώς σφοδρή χιονοκαταιγίδα «χτύπησε» σε Εβρο και Ροδόπη, όπου το έστρωσε σε αρκετές περιοχές.

Χιονοκαταιγίδα στην Ροδόπη, το έστρωσε στην Ορεστιάδα

Στην Ροδόπη σημειώθηκε τη νύχτα ένα σπάνιο, για τα ελληνικά δεδομένα, μετεωρολογικό φαινόμενο. Πρόκειται για τη χιονοκαταιγίδα, μια κατάσταση που έχει τα χαρακτηριστικά της κοινής καταιγίδας, με αστραπές και βροντές, με τη μόνη διαφοροποίηση ότι αντί για βροχή -ή και μαζί με τη βροχή- πέφτει χιόνι.

Σε άλλους οικισμούς του Νομού, οι βροχοπτώσεις ήταν έντονες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν πέντε οικισμοί λόγω πλημμύρων. Πρόκειται για την περιοχή του Δήμου Μαρωνείας Σαπών όπου ο κύριος όγκος του νερού έπεσε στους οικισμούς Βάκου, Ισάλου, Αμαράντων, Παμφόρου και Καλλιθέας.

Στην πόλη της Κομοτηνής εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στην δυτική είσοδο της πόλης και στην οδό Φιλιππουπόλεως, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στο επαρχιακό οδικό δίκτυο, στους δρόμους Παγουρίων – Ν. Σιδηροχωρίου, Πόρπης – Μέσης καθώς και Κομοτηνής – Ξυλαγανής.

Ανατολικότερα, στον Εβρο και την περιοχή της Ορεστιάδας, το χιόνι έπεφτε πυκνό στην διάρκεια της νύχτας.

Οι ισχυρές χιονοπτώσεις έχουν πλήξει το κεντρικό και βόρειο κομμάτι του Νομού, με περιοχές όπως ο Πεντάλοφος, το Ορμένιο, το Διδυμότειχο, το Σουφλί και τα Αμπελάκια να έχουν «ντυθεί» στα λευκά. Για τα έντονα καιρικά φαινόμενα στον Εβρο είχε προειδοποιήσει η Περιφέρεια, καθώς η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα στην περιοχή.

Με απόφαση των Δήμων Ορφέα και Σουφλίου τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά σήμερα λόγω της κακοκαιρίας, ενώ το πρωί αναμενόταν να αποφασίσουν οι δήμοι Ορεστιάδας και Διδυμότειχου.

To χιόνι έχει σκεπάσει περιοχές του Εβρου με αποτέλεσμα ορισμένα σχολεία να μείνουν κλειστά σήμερα.

Κατέρρευσε δρόμος

Δρόμος… χάθηκε στο χωριό Ποκίστα της ορεινής Ναυπακτίας, καθώς τμήμα του οδοστρώματος σε μήκος 20 μέτρων και σε ποσοστό άνω του 50% του σημείου, κατέρρευσε με αποτέλεσμα την αποκοπή της δημοτικής ενότητας Πλατάνου από τη Ναύπακτο, ενώ ο μόνος και απομακρυσμένος τρόπος επικοινωνίας είναι μέσω Χόμορης και Ελευθέριανης.

Εκτεταμένες καταστροφές στην Κεντρική Ελλάδα

Στην Στερεά Ελλάδα την ίδια ώρα, οι ζημιές από την κακοκαιρία είναι τεράστιες. Το βράδυ, σημειώθηκε κατολίσθηση στην θέση Στριγάνια, κοντά στο Λαμπίρι του δήμου Αγρινίου και στον δρόμο Αγρίνιο – Προυσός. Από την ισχυρή νεροποντή προκλήθηκε τεράστια κατολίσθηση βράχων και χωμάτων με αποτέλεσμα να κλείσει εντελώς ο δρόμος και να θεωρείται επικίνδυνο να γίνει κάποια παρέμβαση. Ετσι, οι εργασίες αποκατάστασης, σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ, αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα μόλις βελτιωθεί ο καιρός.

Κατολίσθηση έκλεισε δρόμο στο Αγρίνιο με την βροχόπτωση να είναι έντονη στην περιοχή.


Τα μεγαλύτερα προβλήματα στην Αιτωλοακαρνανία αντιμετώπισε χθες ο δήμος Αγρινίου, καθώς ζημιές έχουν γίνει σε Άγιο Κωνσταντίνο, Διαμαντέικα και Νεάπολη.

Ποτάμια πλημμύρισαν, ενώ δέντρα έπεσαν σε Δοκίμι, Λέυκα, Καμαρούλα, Δύο Ρέματα και Μακρυνεία. Στον δήμο Μεσολογγίου η σφοδρή νεροποντή μετέτρεψε σε ποτάμια τους αγροτικούς δρόμους του Αγίου Θωμά. Η πυροσβεστική δέχτηκε 51 κλήσεις μόνο για αντλήσεις υδάτων στον Νομό, με το Σώμα να έχει τεθεί από χθες προληπτικά σε κατάσταση μερικής επιφυλακής, ενώ έχει κινητοποιηθεί και η 6η ΕΜΑΚ. Στην Ναύπακτο εν τω μεταξύ, φούσκωσε ο Εύηνος από την κακοκαιρία.

Πού αναμένεται σήμερα έντονη κακοκαιρία

Σύμφωνα με την ΕΜΥ η κακοκαιρία αναμένεται να είναι έντονη και σήμερα σε ορισμένες περιοχές, ενώ θα επικρατούν θυελλώδεις άνεμοι. Για σήμερα, σύμφωνα με το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού της ΕΜΥ, η κακοκαιρία αναμένεται να έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης πυκνές χιονοπτώσεις αναμένονται στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη ακόμη και σε πεδινές περιοχές.

Σημαντική πτώση της θερμοκρασίας που θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα (πτώση 6-8 βαθμούς).

Τοπικά πολύ θυελλώδεις ανέμους, νοτιοδυτικούς στο Αιγαίο και το Ιόνιο