Δεν αποτελεί συνηθισμένη πράξη να καταθέτει ένας Αρχιεπίσκοπος σε ερευνητική επιτροπή που εξετάζει απάτες για τα «χρυσά διαβατήρια» και τις μίζες που δόθηκαν για να τα αποκτήσουν μερικοί διεθνείς απατεώνες και φοροφυγάδες, καταζητούμενοι από την Ιντερπόλ διαβατήρια και κυπριακή ιθαγένεια.

Ωστόσο ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου κλήθηκε στην Επιτροπή για να καταθέσει για μια δωρεά προς την Αρχιεπισκοπή ενός Μαλαισιανού μεγαλοαπατεώνα που εξαιτίας αυτής της δωρεάς έλαβε την κυπριακή υπηκοότητα.

Ούτε βεβαίως αποτελεί σύνηθες γεγονός ένας Αρχιεπίσκοπος να απευθύνεται στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ζητεί «να σταματήσουμε να κλέβουμε». Και όμως σύμφωνα με τα κυπριακά ΜΜΕ αυτό συνέβη.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στα δημοσιεύματα, τον Αρχιεπίσκοπο ασφαλώς και τον ενδιαφέρει η οικονομική κατάσταση της Κύπρου, όπως και το εθνικό ζήτημα, και πρόσθεσε ότι όποτε μεταβαίνει στο Προεδρικό ξεκινά η συζήτηση με το εθνικό θέμα.

Ειδικότερα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε πως λέει στον Πρόεδρο: «Πρόεδρε, κατάλαβε δεν υπάρχει η λύσις του κυπριακού θέματος. Ο Τούρκος θέλει τα πάντα. Θα τα δώσεις; Κατάλαβε το δεν έχει λύση του Κυπριακού. Οποιανδήποτε λύση την άλλη μέρα θα καταρρεύσει. Άρα, δεν υπάρχει λύση και πρέπει να τους το πεις ξεκάθαρα. Να κοιτάξεις Πρόεδρε και την οικονομία, αλλά να σταματήσουμε να κλέφτουμε όλοι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα. Πρέπει να κοιτάξουμε το οικονομικό θέμα της πατρίδας μας».

Σημειώνεται ότι ο Αρχιεπισκοπικός  θρόνος στην Κύπρο, είναι αυτόνομος υπάγεται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ο Αρχιεπίσκοπος διαθέτει προνόμια που παραχώρησε ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός.

Υπογράφει με κόκκινο μελάνι, έχει αυτοκρατορική ράβδο, κόκκινο μανδύα, κτλ. Η δε Εκκλησία της Κύπρου διαθέτει υπολογίσιμη περιουσία, με επιχειρήσεις και ξενοδοχεία ενώ υπάρχουν Ιερές Μονές με μεγάλη περιουσία.