Πριν από έναν ακριβώς χρόνο, την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, ο Κόμπι Μπράιαντ, η 13χρονη κορούλα του, Τζιάνα, και επτά ακόμα επιβάτες ελικοπτέρου έχασαν ακαριαία τη ζωή τους σε αεροπορικό δυστύχημα.

Ο παγκόσμιος μπασκετικός θρύλος, ένας από τους κορυφαίους που άγγιξαν ποτέ την «πορτοκαλί θεά», έφυγε σε ηλικία μόλις 41 ετών.

Στο άκουσμα της είδησης «πάγωσε» η Γη, οι λάτρεις του αθλητισμού αλλά και όλος ο κόσμος ήταν συγκλονισμένοι για μέρες με την απώλεια του σπουδαίου άσου των Λέικερς.

Οι μέρες που ακολούθησαν ήταν πολύ δύσκολες, με το ΝΒΑ να πενθεί για πολύν καιρό.

Σε όλα τα γήπεδα τίμησαν τη μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ.

Πολλά παιχνίδια ξεκίνησαν με παράβαση 24 δευτερολέπτων ή 8 δευτερολέπτων δεύτερης κατοχής, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του Κόμπι Μπράιαντ, ο οποίος στην καριέρα του στο ΝΒΑ φόρεσε αυτά τα δύο νούμερα στη φανέλα του (24 και 8).

Η επιμνημόσυνη δέηση έγινε στις 24 Φεβρουαρίου στο Staples Center.

Απλός κόσμος και πολλοί αστέρες τόσο του NBA όσο και του καλλιτεχνικού χώρου γέμισαν το γήπεδο του LA, για να τιμήσουν τη μνήμη των αδικοχαμένων Black Mamba και Mambacita.

Στο ιστορικό γήπεδο παρευρέθησαν και διάφοροι αστέρες του αθλήματος που έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στην κορυφαία Λίγκα, όπως ο ζωντανός θρύλος Μάικλ Τζόρνταν, αλλά και οι Καρίμ Αμντούλ Τζαμπάρ, Μάτζικ Τζόνσον, Μπιλ Ράσελ, Τζέρι Ουέστ, Φιλ Τζάκσον, Σακίλ Ο’Νιλ, Πάου Γκασόλ, Ντουέιν Ουέιντ, Άντονι Ντέιβις, Στεφ Κάρι, Τζέιμς Χάρντεν, Ράσελ Ουέστμπρουκ και Ντέβιν Μπούκερ.

Όλοι ήταν εκεί στο κατάμεστο γήπεδο για να πουν το τελευταίο αντίο σε έναν από τους καλύτερους που «πάτησαν» το πόδι τους στη Γη.

Αλλά και στην κόρη του, που έφυγε σε τόσο νεαρή ηλικία από τη μοιραία πτώση του ελικοπτέρου στην Καλαμπάσα της Καλιφόρνιας.

Σε βίντεο που έκανε το γύρο του κόσμου εκείνες τις ημέρες, φαίνεται η πορεία του ελικοπτέρου επί τέσσερα λεπτά.

Όπως αναφέρθηκε, η ομίχλη δημιούργησε πρόβλημα ορατότητας στον πιλότο.

Στο διάλογο ακούγεται η επισήμανση «πετάς πολύ χαμηλά».

Τα υπόλοιπα επτά θύματα του δυστυχήματος ήταν η προπονήτρια της Τζιάνα, Κριστίνα Μόσερ, ο προπονητής του κολεγιακού μπέιζμπολ του Orange County, Τζόνι Αλτομπέλι, η γυναίκα του, Κέρι, και η κόρη του, Αλίσα, αλλά και ο πιλότος, Άρα Ζομπάγιαν.

Επίσης, στο ελικόπτερο ήταν η Πέιτον Τσέστερ, συμπαίκτρια της Τζιάνα, και η μητέρα της, Σάρα.


Η μυθική καριέρα του Κόμπι Μπράιαντ

Ο Κόμπι στα 18 του μόλις χρόνια και πιο συγκεκριμένα το 1996 αποφάσισε να δηλώσει συμμετοχή στο draft του ΝΒΑ.

Αυτοί που τον επέλεξαν ήταν οι Σάρλοτ Χόρνετς (στο Νο 13), αλλά αυτοί που τον πίστεψαν ήταν οι Λος Άντζελες Λέικερς, που κατάφεραν να τον πάρουν με ανταλλαγή για να γράψει ιστορία με τη φανέλα τους.

Στη δεύτερη του μόλις σεζόν ψηφίστηκε να ξεκινήσει στην αρχική πεντάδα του All Star Game 1998, όντας ο νεότερος αθλητής που έχει πετύχει κάτι τέτοιο στην ιστορία του NBA, κι όταν το 2001 έφθασε στο Λος Άντζελες ο Σακίλ Ο’ Νιλ οι Λέικερς έγιναν οι απόλυτοι κυρίαρχοι.

Από το 2002 έως το 2004 πανηγύρισαν τρεις συνεχόμενους τίτλους με τον Κόμπι να είναι πλέον ο μεγάλος σταρ του κορυφαίου πρωταθλήματος στον κόσμο κλείνοντας τη μια εμπορική συμφωνία μετά την άλλη.

Κι όταν ο Σακίλ αποχώρησε, ο ίδιος κράτησε μόνος του τη σημαία των Λέικερς ψηλά, πετυχαίνοντας τον Ιανουάριο του 2006 81 πόντους κόντρα στους Τορόντο Ράπτορς (η δεύτερη κορυφαία επίδοση όλων των εποχών), ενώ το 2008 αναδείχθηκε MVP και την επόμενη διετία (2009-2010) κατέκτησε άλλους δύο τίτλους (αποδεικνύοντας ότι μπορούσε και χωρίς τον Ο’ Νιλ).

Το 2012 κατέκτησε τον τελευταίο τίτλο της καριέρας του, φορώντας το δεύτερο διαδοχικό χρυσό μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες με την Team USA, κι από το 2013 άρχισε να λαμβάνει τα πρώτα μηνύματα από τον… χρόνο.

Στα 35 του βίωσε τον πρώτο μεγάλο τραυματισμό (ρήξη αχιλλείου), ωστόσο επέστρεψε, αλλά και τις δύο επόμενες σεζόν έχασε το φινάλε λόγω προβλημάτων (όχι τόσο σοβαρών) που τον οδήγησαν στην απόφαση της… απόσυρσης.

«Η καρδιά μου αντέχει, το μυαλό μου μπορεί να διαχειριστεί, αλλά το σώμα μου ξέρει ότι ήρθε η ώρα να πω αντίο. Κι αυτή η σεζόν είναι ό,τι έχει απομείνει για να δώσω» ανακοίνωσε το Νοέμβριο του 2015 μέσω του διαδικτύου, και από εκείνη τη στιγμή σε κάθε παιχνίδι του γνώριζε την αποθέωση, ακόμη και σε γήπεδα όπου μέχρι πρότινος αποτελούσε το κόκκινο πανί.

Αποκορύφωμα όλων αυτών των λατρευτικών εκδηλώσεων ήταν το βράδυ της 13ης Απριλίου 2016, όταν στο κατάμεστο Staples Center του Λος Άντζελες (το sold out είχε ανακοινωθεί εβδομάδες πριν) ο Κόμπι στην τελευταία του παράσταση μπροστά στους οπαδούς των Λέικερς πέτυχε 60 πόντους οδηγώντας την ομάδα του στη νίκη επί των Γιούτα Τζαζ.

Ήταν η 6η φορά που ξεπερνούσε τους 60 πόντους στην τεράστια καριέρα του.