Ένα όχι αμελητέο ποσοστό ανθρώπων που αρρωσταίνουν από Covid-19- περίπου ο ένας στους οκτώ – εμφανίζουν την πρώτη στη ζωή τους διαγνωσμένη ψυχιατρική ή νευρολογική διαταραχή μέσα σε ένα εξάμηνο από την έναρξη της λοίμωξης, σύμφωνα με Βρετανούς επιστήμονες.

Η αναλογία αυξάνεται σε έναν ασθενή στους τρεις, όταν συμπεριληφθούν και όσοι είχαν ιστορικό ψυχιατρικών ή νευρολογικών παθήσεων. Η νέα μελέτη, μολονότι δεν αποδεικνύει ότι η Covid-19 ευθύνεται άμεσα, ενισχύει τις ενδείξεις ότι η νόσος επιβαρύνει την ψυχική υγεία, τον εγκέφαλο και το κεντρικό νευρικό σύστημα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Μαξ Τάκετ του Τμήματος Ψυχιατρικής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι οποίοι έκαναν προδημοσίευση στο medRxiv (δεν έχουν ακόμη κάνει δημοσίευση σε επιστημονικό περιοδικό), σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», ανέλυσαν ιατρικά ηλεκτρονικά αρχεία για 236.379 ασθενείς Covid-19 (νοσηλευθέντες και μη) που επιβίωσαν από τη νόσο. Η εξέλιξη τους συγκρίθηκε με άλλες δύο ομάδες ατόμων που το 2020 είχαν διαγνωσθεί με γρίπη ή με άλλες λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος.

Διαπιστώθηκε ότι, μέσα σε ένα εξάμηνο από την αρχική διάγνωση της λοίμωξης Covid-19, σχεδόν το 34% των ασθενών (ο ένας στους τρεις) είχαν εμφανίσει κάποια ψυχιατρικό ή νευρολογικό πρόβλημα, όπως κατάθλιψη, ψύχωση, εγκεφαλικό, ενδοκρανιακή αιμορραγία ή άνοια, ενώ σχεδόν για το 13% (τον ένα στους οκτώ) ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Τα ποσοστά αυτά, ιδίως μεταξύ όσων χρειάστηκαν νοσηλεία λόγω του κοροναϊού, είναι μεγαλύτερα από τα αντίστοιχα μεταξύ όσων είχαν αρρωστήσει από γρίπη ή άλλη αναπνευστική λοίμωξη.

Είχε προηγηθεί μελέτη των ίδιων ερευνητών που έδειχνε ότι σχεδόν ο ένας στους πέντε ασθενείς Covid-19 διαγιγνώσκεται με κάποια ψυχιατρική διαταραχή μέσα σε ένα τρίμηνο από το θετικό τεστ κοροναϊού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ