Μια ιστορική παμπ στο κέντρο της Οξφόρδης που έχει σερβίρει φοιτητές, ακαδημαϊκούς και μεγάλους συγγραφείς για περισσότερα από 450 χρόνια πρόκειται να κλείσει, μια απώλεια για τον πολιτισμό εξαιτίας της πανδημίας της COVID-19.

Η Lamb and Flag, όπου σύχναζαν κάποτε άνθρωποι σαν τον συγγραφέα του «Άρχοντα των Δαχτυλιδιών» Τζ. Ρ. Ρ. Τόλκιν και τον φίλο του Κ. Σ. Λιούις, που έγραψε το «Χρονικό της Νάρνια», υπέστη καταστροφική απώλεια εισοδημάτων από την έναρξη της πανδημίας.

Η παμπ άνοιξε το 1566 και μεταφέρθηκε εκεί που βρίσκεται τώρα στο St Giles, μια μεγάλη εμπορική αρτηρία στο κέντρο της πόλης, το 1613. Ανήκει στο St John’ s College, ένα από τα 45 κολέγια και εκπαιδευτικά ιδρύματα (private halls) που αποτελούν το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

«Το Lamb and Flag όπως και πολλές άλλες επιχειρήσεις στη βιομηχανία της εστίασης, χτυπήθηκε σκληρά από την πανδημία», δήλωσε ο Στιβ Έλστον, αναπληρωτής οικονομικός διαχειριστής του St John’s, σε μια δήλωση όπου ανακοινώνεται πως η παμπ θα κλείσει στις 31 Ιανουαρίου.

«Τα εμπορικά στοιχεία τους τελευταίους 12 μήνες δείχνουν πως η παμπ δεν είναι προς το παρόν οικονομικά βιώσιμη».

Η Αγγλία ήταν σε λοκντάουν για το μεγαλύτερο μέρος του Μαρτίου, του Απριλίου, του Μαΐου και του Ιουνίου πέρυσι και μετά πάλι τον Νοέμβριο, και βρίσκεται στο τρίτο λοκντάουν από τις 5 Ιανουαρίου. Η πανεπιστημιακή ζωή έχει διαταραχθεί σοβαρά ακόμη και εκτός επίσημων λοκντάουν.

Ο Ντέιβ Ρίτσαρντσον του παραρτήματος Οξφόρδης του Real Ale δήλωσε πως το Lamb and Flag είναι μία από τις πιο παραδοσιακές παμπ της πόλης και πως θα είναι μια τραγωδία αν κλείσει.

«Δεν έχει τηλεόραση, δεν έχει τζουκμπόξ, δεν έχει μουσική. Είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι έρχονται για να μιλήσουν ο ένας με τον άλλον, να απολαύσουν το παραδοσιακό ιστορικό περιβάλλον. Γενιές ανθρώπων το έχουν κάνει, φοιτητές, κάτοικοι τις πόλης, άνθρωποι που έρχονται από μακριά», είπε.

Έχοντας πάρει το όνομά της από σύμβολα που συνδέονται παραδοσιακά με τον Άγιο Ιωάννη τον Βαπτιστή, η Lamb and Flag φέρεται να έχει φιλοξενήσει τον μεγάλο συγγραφέα Τόμας Χάρντι, ο οποίος τοποθέτησε το σκοτεινό μυθιστόρημά του «Τζουντ ο αφανής» εν μέρει σε μια μυθιστορηματική Οξφόρδη που αποκαλείται Christminster.

Από το 1997, το St John’s College χρησιμοποιούσε τα κέρδη από την παμπ για να χρηματοδοτεί υποτροφίες για μεταπτυχιακούς φοιτητές. Το κολέγιο ανέφερε πως οι υπότροφοι δεν θα επηρεαστούν από το κλείσιμο της παμπ και ότι θα χρηματοδοτεί απευθείας υποτροφίες στο μέλλον.