Έντονες συγκινήσεις για τους παρεπιδημούντες στις αγορές του πλανήτη προοιωνίζεται η τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου.

Μια σειρά οικονομικών αποτελεσμάτων που θα ανακοινώσουν μεγάλες επιχειρήσεις με διεθνή παρουσία, νέα από το μέτωπο του αγώνα που δίνουν οι οικονομίες για να ξεπεράσουν την ύφεση που έφερε η πανδημία, ειδήσεις από τις πρώτες ημέρες της πολιτείας του νέου πλανητάρχη Τζο Μπάιντεν, ενδείξεις για την πολιτική ρευστότητας της Fed, αλλά και οι εξελίξεις από τον πόλεμο κατά του κορωνοϊού και συγκεκριμένα κατά των απειλητικών μεταλλάξεών του, θα δώσουν το ρυθμό στους επενδυτές.

Τα μηνύματα από την Ασία

Τα μηνύματα που έστειλαν οι ασιατικές αγορές τη Δευτέρα είναι αισιόδοξα. Οι τιμές των μετοχών και οι γενικοί και επιμέρους δείκτες δοκίμασαν νέα επίπεδα-ρεκόρ, καθώς οι ανησυχίες για τις μεταλλάξεις της Covid-19 και τη συνεπαγόμενη αριθμητική αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και οι καθυστερήσεις και τα προσκόμματα σε ό,τι αφορά την παραγωγή και διανομή των εμβολίων, που καταγράφονται σε πολλές χώρες, παρακάμφθηκαν από τις υψηλές προσδοκίες των επενδυτών για την αποτελεσματικότητα της διακυβέρνησης Μπάιντεν.
Κίνα και ΗΠΑ οδηγούν

Η Κίνα είναι, ως γνωστόν, η μοναδική μεγάλη οικονομία του πλανήτη που κατάφερε να βγάλει το 2020 με το κεφάλι πάνω από το τέλμα της ύφεσης. Η εγκατάσταση ενός, αν μη τι άλλο, «λογικού και προβλέψιμου» ηγέτη στο Λευκό Οίκο και η άμεση εκταμίευση κονδυλίων από το νέο πακέτο των 1,9 τρισ. δολαρίων που εξήγγειλε, έστειλαν στις αγορές της Ασίας το μήνυμα ότι σύντομα θα επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης και η πρώτη (ακόμα) οικονομία του πλανήτη. Πρώτη ακόμα, διότι σύμφωνα με τα «μοντέλα» των ειδικών το έτος 2028 η Κίνα θα ξεπεράσει τις ΗΠΑ σε ΑΕΠ και θα πατήσει κορυφή.

Ηδη τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο η Συνδιάσκεψη για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών (UNCTAD) έδειξαν ότι το 2020 η Κίνα ξεπέρασε για πρώτη φορά τις ΗΠΑ σε επενδυτική ελκυστικότητα. Συγκεκριμένα, την χρονιά που πέρασε οι άμεσες ξένες επενδύσεις έφθασαν τα 163 δισ. δολάρια στην Κίνα, ενώ στις ΗΠΑ δεν ξεπέρασαν τα 134 δισ. δολάρια.

Η είδηση αυτή συνέβαλε στην εκτίναξη του ευρύτερου δείκτη της Morgan Stanley για την Ασία και τον Ειρηνικό (MSCI Asia Pacific Index) μιαν ανάσα από το επίπεδο-ρεκόρ των 727,31 μονάδων. Στο δείκτη αυτό δεν μετέχουν οι ιαπωνικές μετοχές, αλλά και ο NIKKEI κινήθηκε εξαρχής ανοδικά και έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,67%. Ο Hang Seng κέρδισε τις εντυπώσεις με το άλμα 2,42% που έκανε.
Ο MSCI Asia Pacific έχει ενισχυθεί κατά 9% από την αρχή του έτους και όλα δείχνουν ότι ο Ιανουάριος θα είναι ο τέταρτος στη σειρά μήνας ενίσχυσης του δείκτη.

Η Ευρώπη αγωνιά

Η ασιατική αισιοδοξία μεταδόθηκε το πρωί στις ευρωπαϊκές αγορές. Δεν φαίνεται να έχει όμως διάρκεια. «Τα στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών για τις άμεσες ξένες επενδύσεις ευνόησαν την Κίνα και τους γειτόνους της, αλλά στο άμεσο μέλλον το ρυθμό θα δώσουν η πρόοδος από την εφαρμογή του πακέτου στήριξης του Μπάιντεν και η φρασεολογία του Τζερόμ Πάουελ και των συναδέλφων του στη Fed», δήλωσε στο Reuters ο Τζέφρι Χάλεϊ της εδρεύουσας στη Σιγκαπούρη χρηματιστηριακής OANDA.

Η Wall Street, που έκλεισε με απώλειες την περασμέβη εβδομάδα, πιθανότατα θα ανακάμψει τις επόμενες ημέρες καθώς τόσο τα νέα από το Λευκό Οίκο και τη Fed (την Τετάρτη ο Πάουελ θα συνοψίσει τα συμπεράσματα από τη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανοικτών Αγορών), όσο και από τα εταιρικά αποτελέσματα αναμένονται πολύ καλά (αναμένεται εκτίναξη των κερδών τεχνολογικών εταιρειών, όπως η Apple, η Facebook και η high tech αυτοκινητοβιομηχανία του Ιλον Μασκ, Tesla).

Στην Ευρώπη η εικόνα δεν μοιάζει εξίσου ρόδινη. Από τη μια οι ενδείξεις ότι η βρετανική μετάλλαξη του κορωνοϊού είναι πολύ πιο μεταδοτική αλλά και πιο φονική πληθαίνουν. Από την άλλη, η καχυποψία των κυβερνήσεων έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών (ο ιταλός πρωθυπουργός απειλεί με αγωγές την Pfizer και άλλες επιχειρήσεις) και οι αργοί ρυθμοί των εμβολιασμών, δεν συμβάλλουν στην οικοδόμηση ενός αισθήματος εμπιστοσύνης από τους παράγοντες της αγοράς.

Όμως… κοντός ψαλμός αλληλούια. Οι επόμενες ημέρες θα σημάνουν την ώρα της αλήθειας για την πορεία των αγορών, όπως επίσης και για την πορεία του πολέμου κατά του νέου κορωνοϊού και ασφαλώς για την πορεία των οικονομιών και γενικότερα της ζωής των ανθρώπων τους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς.