Την έντονη ανησυχία των αρχών έχουν προκαλέσει οι εικόνες ακραίου συνωστισμού που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στους εμπορικούς δρόμους των μεγάλων πόλεων, με τον κόσμο να «στοιβάζεται» σε ατελείωτες ουρές προκειμένου να πραγματοποιήσει τις αγορές του. Την ίδια στιγμή, με το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού να «κυκλοφορεί» πλέον… ανάμεσά μας οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για ένα πιθανό τρίτο κύμα του φονικού ιού, το οποίο και θα είναι πολύ πιο καταστροφικό από τα προηγούμενα δύο.

Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε η Ματίνα Παγώνη, η οποία, μιλώντας στο MEGA, υπογράμμισε ότι δεν ήταν σωστές οι ουρές που παρατηρήθηκαν έξω από τα καταστήματα, αφού ακόμα και αν όλοι φορούσαν προστατευτική μάσκα, ήταν αδύνατο να κρατηθούν οι αποστάσεις. Η ίδια συμπλήρωσε πως το αποτύπωμα αυτής της εξόδου των πολιτών θα φανεί μετά από 15 ημέρες και υπογράμμισε πως ελπίζει να μην έχουμε αύξηση κρουσμάτων, όταν έρθει… ο λογαριασμός. Μάλιστα, σύμφωνα με την κ. Παγώνη «το σύστημα υγείας δεν αντέχει μια τρίτη πίεση».

Την ίδια στιγμή, οι αρχές ανησυχούν διότι παρατηρήθηκε έντονα το φαινόμενο κάποιοι να στέλνουν διπλά ή ακόμα και… τριπλά SMS ούτως ώστε να ανανεώνεται ο χρόνος των αγορών τους, αφού οι δύο ώρες, συμπεριλαμβανομένων των αναμονών έξω από τα καταστήματα, δεν αρκούν.

Αυτός είναι και ο λόγος που στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν τρόπου να «κοπούν» τα διπλά μηνύματα, ωστόσο «κόφτης» στο 13033 δεν γίνεται να μπει.

Ψώνια με… χρονόμετρο

Έτσι λοιπόν, εξετάζονται νέοι τρόποι να περιοριστούν τέτοιες πρακτικές.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε σήμερα ο ΣΚΑΪ, η «βοήθεια» αναμένεται να έρθει από την πλατφόρμα του e-katanalotis. Από εκεί ο πολίτης θα μπορεί να κατεβάζει μια εφαρμογή στο κινητό του τηλέφωνο.

Με αυτή την εφαρμογή, θα έχει το δικό του προσωπικό κωδικό QR Code, ενώ θα υπάρχει και χρονόμετρο που θα ενεργοποιείται κάθε φορά που ξεκινάει κάποιος τα ψώνια του.

Έτσι θα μπορούν οι αστυνομικοί, κατά τη διάρκεια των ελέγχων, να βλέπουν πόσος χρόνος απομένει για να κάνουν οι καταναλωτές τις αγορές τους.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, εφόσον αποφασιστεί αυτή η λύση η εφαρμογή θα είναι υποχρεωτική σε όλους του πολίτες. Και δεν θα αντικαταστήσει το μήνυμα στο 13033, αλλά θα το συμπληρώσει.

Βέβαια, εφόσον προχωρήσει σε αυτή την επιλογή η κυβέρνηση, υπάρχει πρόβλημα με τις μεγαλύτερες ηλικίες και αυτούς που δεν είναι εξοικειωμένοι με την τεχνολογία.

Παράλληλα, σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, την τελευταία εβδομάδα, όταν και άνοιξαν τα καταστήματα παρατηρείται αύξηση κίνησης περίπου 20%.

Αυτό φαίνεται από τα μηνύματα που έχουν σταλεί αυτή την εβδομάδα, σε σχέση με την προηγούμενη.

Μάλιστα, όπως τονίζουν ειδικοί θεωρείται αύξηση που δεν κρίνεται ιδιαίτερα ανησυχητική και είναι περίπου όσο αυξήθηκε η κίνηση των πολιτών τις γιορτινές ημέρες, όπου τελικά παρά τους φόβους των ειδικών δεν είδαμε αύξηση κρουσμάτων.

«Πλημμύρισε» από κόσμο για ακόμη μία ημέρα η αγορά

Ουρές σχημάτισαν για ακόμα μια μέρα οι καταναλωτές έξω από τα καταστήματα, πριν καν αυτά ανοίξουν σήμερα το πρωί. Το MEGA κατέγραψε εικόνες σαν αυτές που βλέπουμε στη… Black Friday, που ο κόσμος περιμένει να ανοίξουν οι πόρτες. Ουρές σχηματίστηκαν και μέσα στα ταμεία, ενώ η παρουσία της αστυνομίας σήμερα ήταν πιο αισθητή.

Λαϊκό προσκύνημα στην Ερμού

Για μια ακόμα μέρα, όπως και χθες, έτσι και σήμερα η Ερμού «βούλιαξε». Εκατοντάδες καταναλωτές περίμεναν στις ουρές έξω από τα καταστήματα.

Η εικόνα σήμερα στο κέντρο της πόλης θύμιζε για ακόμη μια φορά Κυριακή προ καραντίνας. Εκατοντάδες καταναλωτές με σακούλες στα χέρια με τις αποστάσεις ορισμένες στιγμές να μη τηρούνται. Πάντως σχεδόν όλοι φορούσαν προστατευτική μάσκα.

Αστυνομικοί έκαναν συνεχώς ελέγχους κατά μήκος της Ερμού και ήλεγχαν τους καταναλωτές προκειμένου να διαπιστώσουν πως έχουν στείλει το μήνυμα και πως συμμορφώνονται στα μέτρα προστασίας.

Από το πρωί στην ουρά

Πολλοί καταναλωτές μάλιστα στήθηκαν στην ουρά πριν καν ανοίξουν τα μαγαζιά.

Ίδια εικόνα και στη Θεσσαλονίκη με τις ουρές τις οποίες σχημάτιζαν οι καταναλωτές να ξεπερνούν και τα 30 μέτρα και ο μέσος χρόνος αναμονής να είναι μία ώρα. Μάλιστα σε ορισμένα καταστήματα οι πελάτες περνούσαν πρώτα από θερμομέτρηση.

Στην Τσιμισκή της Θεσσαλονίκης, τίποτα δεν θύμιζε καραντίνα με την πλατεία Αριστοτέλους να σφύζει από κόσμο.

Η κίνηση στις αγορές Αθήνας και Θεσσαλονίκης προβληματίζει τους ειδικούς και τα στοιχεία των επόμενων ημερών θα καθορίσουν και τις επόμενες εισηγήσεις τους.

Δεν αρκούν οι δύο ώρες, λένε οι πολίτες

Ωστόσο, όπως είναι κατανοητό, οι δύο ώρες δεν αρκούν στους πολίτες για να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους. Δεδομένων των συνθηκών και της αναμονής έξω από τα καταστήματα, το δίωρο που έχουν στη διάθεσή τους οι καταναλωτές για να στείλουν μήνυμα με τον κωδικό 2 και να κάνουν τις αγορές τους, δεν φτάνει.

Οι ανάγκες που μαζεύτηκαν από το παρατεταμένο κλείσιμο της αγοράς, πολλές. Όπως λένε όμως, το δίωρο δεν φτάνει.

Το MEGA μάλιστα, προσπάθησε να… κάνει ψώνια μέσα στο προβλεπόμενο δίωρο.

Η ώρα είναι 11.30, έχουμε στείλει το μήνυμα και ξεκινάμε από την Καλλιθέα να πάμε στην Ερμού να κάνουμε τα ψώνια μας εντός του χρονικού ορίου των δύο ωρών. Από την Καλλιθέα μέχρι το Σύνταγμα χρειάστηκαν 11 περίπου λεπτά. Το αυτοκίνητο όμως δεν ήταν καλή ιδέα, αφού θέση πάρκινγκ δεν υπήρχε στο κέντρο ούτε για δείγμα. Αφού ψάξαμε μισή ώρα για να βρούμε μία θέση στάθμευσης στο κέντρο της Αθήνας, μπήκαμε σε parking να πληρώσουμε προκειμένου να προλάβουμε να ολοκληρώσουμε τα ψώνια μας εντός δύο ωρών.

Από τις 12.30 μέχρι τις 12.50, για 20 περίπου λεπτά, περιμέναμε στην ουρά. Κάναμε τα ψώνια μας, αλλά έπρεπε να περιμένουμε και στο ταμείο. 13.15 – 13.35 αναμονή για ταμείο. Η ώρα είναι ήδη 2 παρά. Το προβλεπόμενο δίωρο έχει τελειώσει.

Αστυνομικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας, πραγματοποιούν ελέγχους καθώς πολλοί καταναλωτές στέλνουν και ξαναστέλνονταν μηνύματα, για να επιμηκύνουν τον χρόνο των αγορών.

Στα 32 τα κρούσματα του μεταλλαγμένου ιού στην Ελλάδα

Όλα αυτά με τις μεταλλάξεις του κοροναϊού να προκαλούν τον… τρόμο των επιστημόνων. Σήμερα, μετά από εβδομάδες «πληροφοριών» σχετικά με τα μεταλλαγμένα στελέχη του ιού στη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ εξέδωσε ανακοίνωση.

Σε αυτή ανακοινώνει ότι στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί συνολικά 32 κρούσματα του μεταλλαγμένου στελέχους του κοροναϊού, εκ των οποίων 17 στην Αττική και 8 στην Κρήτη.

Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ:

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας στο πλαίσιο της λειτουργίας του Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοϊού μετά την επικαιροποιημένη αξιολόγηση του κινδύνου κυκλοφορίας μεταλλαγμένων στελεχών του ιού SARS-CoV-2 από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), ενημερώνει ότι:

Το Ελληνικό Κέντρο Γονιδιωματικής του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών (ΙΙΒΕΑΑ) κατά την εβδομάδα 17-23 Ιανουαρίου 2021  ολοκλήρωσε τη γονιδιωματική ανάλυση 235 δειγμάτων.  Εξ αυτών, τα 172 δείγματα  αφορούν αναδρομικό έλεγχο της περιόδου από 11/11/2020 έως και 31/12/2020 ενώ 63 δείγματα αφορούν την περίοδο από 11/01/2021 έως και 18/01/2021.

Το σύνολο των 172 δειγμάτων που ελέγχθηκαν αναδρομικά προέρχονται από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκε ένα δείγμα θετικό για το νέο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2 (μετάλλαξη Μ. Βρετανίας), με ημερομηνία διάγνωσης με μοριακό τεστ PCR στις 23/12/2020.

Επιπλέον, ολοκληρώθηκε ο έλεγχος 63 πρόσφατων δειγμάτων (11/1/21-18/1/21), εκ των οποίων 3 δείγματα προέρχονται από Πύλες Εισόδου, 4 δείγματα αφορούν στενές επαφές επιβεβαιωμένου κρούσματος με το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7, 12 δείγματα προέρχονται από την ΥΠΕ Κρήτης και 44 δείγματα από Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας της 1ης ΥΠΕ. Από τον έλεγχο αναδείχθηκαν συνολικά 32 δείγματα θετικά για το μεταλλαγμένο στέλεχος Β.1.1.7 του ιού SARS-CoV-2.

Συγκεκριμένα:

•       3 δείγματα από τις Πύλες Εισόδου.
•       4 δείγματα που είναι στενές επαφές επιβεβαιωμένου Β.1.1.7 κρούσματος.
•       8 δείγματα προερχόμενα από τη ΥΠΕ Κρήτη.
•       17 δείγματα από την Αθήνα.

Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ιχνηλάτησης των θετικών κρουσμάτων με το συγκεκριμένο στέλεχος. Το Δικτύο Γονιδιωματικής Επιτήρησης θα συνεχίσει την εργαστηριακή επιτήρηση των μεταλλάξεων του ιού SARS-CoV-2 με ακόμα εντονότερο ρυθμό τις επόμενες εβδομάδες.