Ακόμα ένα «ορφανό» κρούσμα του μεταλλαγμένου στελέχους του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην Ελλάδα σήμερα.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, πρόκειται για κρούσμα που ανησυχεί τους επιστήμονες της χώρας μας, αφού πρόκειται για ακόμα μια φορά ο ιός δεν σταμάτησε στα σύνορα της χώρας μας, αλλά πέρασε και «κυκλοφόρησε» στην κοινότητα. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κάλλιστα να έχει μολύνει περισσότερους πολίτες.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ και αυτό το κρούσμα εντοπίστηκε στην Αττική.

Έτσι λοιπόν, αυτό είναι το τρίτο «ορφανό» κρούσμα που εντοπίστηκε στην Ελλάδα, με τα δυο εξ αυτών να βρίσκονται στην Αττική και στην Κρήτη.

Συνολικά στην Ελλάδα έχουν εντοπιστεί 27 κρούσματα της μετάλλαξης του φονικού ιού, ωστόσο αυτά τα τρία «ορφανά» τρομοκρατούν τους ειδικούς.

Συναγερμός και στο Βερολίνο

Την ίδια στιγμή, οι γερμανικές υπηρεσίες υγείας έθεσαν σε καραντίνα νοσοκομείο του Βερολίνου αφού 20 ασθενείς και μέλη του προσωπικού βρέθηκαν θετικοί στην πιο μεταδοτική παραλλαγή του νέου κοροναϊού, η οποία εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Βρετανία.

Η καραντίνα σημαίνει ότι το νοσοκομείο Χούμπολτ δεν θα δέχεται νέους ασθενείς.

Ο αριθμός των ανθρώπων που νοσηλεύονται ή εργάζονται στο νοσοκομείο Χούμπολτ και έχουν προσβληθεί από την παραλλαγή Β117 ενδέχεται να αυξηθεί περαιτέρω τις επόμενες ημέρες, ανέφερε μια εκπρόσωπος της εταιρείας διαχείρισης των δημόσιων νοσοκομείων Vivantes.

Η μετάλλαξη «τρομοκρατεί» τους ειδικούς

Ο εντοπισμός του νέου στελέχους στην Ελλάδα φαίνεται να αποτελεί ακόμα έναν «πονοκέφαλο» για την κυβέρνηση, με το υπουργείο Υγείας μάλιστα να συγκαλεί έκτακτη σύσκεψη και τους επιστήμονες να μιλούν όλο και πιο έντονα για ένα πιθανό 3ο κύμα του φονικού ιού.

Η νέα μετάλλαξη, που εκτόξευσε τα κρούσματα του κοροναϊού στη Βρετανία φαίνεται πως είναι και πιο φονική, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής επιστημονικό σύμβουλο της βρετανικής κυβέρνησης, το ποσοστό θνησιμότητας από τον μεταλλαγμένο κοροναϊό είναι 30 έως 40 % υψηλότερο από το αρχικό ιό.

Με περισσότερα από 40.000 νέα κρούσματα και 1.400 νεκρούς μόνο χθες, τα βρετανικά νοσοκομεία βρίσκονται υπό πρωτόγνωρη πίεση. Η κυβέρνηση καλεί τους πολίτες όχι μόνο να τηρούν τα μέτρα προστασίας αλλά και να αναλογιστούν τις συνέπειες κάθε επαφής με πιθανό κρούσμα.

Οι αρχές εκτιμούν ότι τα δύο εμβόλια που χορηγούνται στη Βρετανία είναι αποτελεσματικά εναντίον και της βρετανικής μετάλλαξης.

Το πρώτο κρούσμα της βραζιλιάνικης μετάλλαξης του κοροναϊού κατέγραψαν οι γερμανικές αρχές στο κρατίδιο της Έσσης σε ασυμπτωματικό ασθενή που επέστρεψε από τη χώρα της Λατινικής Αμερικής την περασμένη Πέμπτη.

Με την ανησυχία που προκαλούν οι εξαιρετικά μολυσματικές μεταλλάξεις να αυξάνεται, το Βερολίνο δεν σχεδιάζει να χαλαρώσει τα μέτρα του lockdown παρόλο που τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται επιβράδυνση στο ρυθμό εξάπλωσης του ιού.