Στάση αναμονής κρατούν όσο διαρκεί η πανδημία οι πωλητές ακινήτων, καθώς εκτιμούν ότι ύστερα από 6 μήνες η εικόνα που θα παρουσιάζει η κτηματαγορά δεν θα θυμίζει σε τίποτα αυτό που βιώνουμε αυτούς τους μήνες, δηλαδή ελάχιστες συναλλαγές σε τιμές που παραμένουν σχεδόν αμετάβλητες.

Οι ενδιαφερόμενοι αγοραστές εξακολουθούν να αναζητούν ευκαιρίες καθώς οι ειδικοί περιμένουν ότι μόλις ανοίξει η οικονομία θα παρουσιαστεί το φαινόμενο του «ελατηρίου» στην κτηματαγορά.

Σύμφωνα με παράγοντες της κτηματαγοράς, μέχρι του χρονικού σημείου που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός στην Ελλάδα (τέλη Φεβρουαρίου 2020) η αγορά των ακινήτων άρχιζε σιγά-σιγά να ανεβάζει ρυθμούς μετά τη 10ετή οικονομική κρίση, όπου οι τιμές των ακινήτων σημείωσαν κατά μέσο όρο μείωση 30%.

Στα επίπεδα του 2010

Στις αρχές του περασμένου έτους η κτηματαγορά είχε καλύψει περίπου το 50% των απωλειών αυτών και όλα έδειχναν ότι το 2020 θα ήταν η χρονιά που οι τιμές των ακινήτων θα επανέρχονταν στα επίπεδα του 2010, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας και τα μηνύματα τόσο από τους έλληνες όσο και από τους ξένους επενδυτές ήταν ενθαρρυντικά.

Μάλιστα, στην άνοδο της κτηματαγοράς το τελευταίο εξάμηνο του 2019 σημαντικό ρόλο έπαιξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον επενδυτών από το εξωτερικό, κάνοντας χρήση των ευεργετικών διατάξεων και κινήτρων της Golden Visa, αλλά και η επιστροφή ελλήνων αγοραστών που έβλεπαν τις ευοίωνες προοπτικές της αγοράς ακινήτων και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας.

Δεν υποχώρησαν

Οπως αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» ο κ. Χρήστος Κλιάρης, υπεύθυνος της RE/MAX Plus, οι ανοδικές αυτές τάσεις όσον αφορά το ενδιαφέρον για αγοραπωλησίες ακινήτων σταμάτησαν απότομα από τον Μάρτιο του 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, ενώ θα περίμενε κανείς ότι η υγειονομική κρίση που εξελίχθηκε στη συνέχεια σε βαθιά οικονομική κρίση, με την ύφεση να σαρώνει όχι μόνο την ελληνική αλλά την παγκόσμια αγορά, θα έριχνε τις τιμές πώλησης ή ενοικίασης κατοικιών ή επαγγελματικών χώρων, μέχρι στιγμής δεν επιβεβαιώνεται κάτι τέτοιο.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που επιθυμούν να πωλήσουν ένα διαμέρισμα ή ένα γραφείο πολύ δύσκολα μπαίνουν στη διαδικασία να δεχθούν μείωση της τιμής σε σχέση με αυτή που ζητούν, ακόμη και αν γνωρίζουν ότι δεν υπάρχει πλέον ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές και η εγχώρια ζήτηση είναι σαφώς περιορισμένη.

Το ενδιαφέρον

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι, σύμφωνα με μεσίτες αστικών συμβάσεων, ότι όλοι περιμένουν το επόμενο εξάμηνο να βγει η Ελλάδα από την υγειονομική κρίση, να επιστρέψει η αγορά σε μια κανονικότητα και να επανέλθει το αγοραστικό ενδιαφέρον χωρίς στο μεσοδιάστημα αυτό να πέσουν οι τιμές.

Αυτή την περίοδο το αγοραστικό ενδιαφέρον εντοπίζεται σε κατηγορίες οικιστικών ακινήτων αξίας έως 150.000 – 200.000 ευρώ. Ανάλογα με την περιοχή μπορεί κάποιος με αυτά τα χρήματα να βρει ένα σπίτι 15ετίας έως 100 τ.μ., ή αν πρόκειται να στρέψει το ενδιαφέρον του σε πιο ακριβές περιοχές, με αυτά τα χρήματα να αγοράσει ένα ακίνητο άνω των 30-35 ετών αντίστοιχων τετραγωνικών.

Οσον αφορά τα νεόδμητα ακίνητα, που τα τελευταία τρία χρόνια δειλά-δειλά έκαναν ξανά την εμφάνισή τους στην κτηματαγορά κυρίως από κατασκευαστές που διέθεταν ίδια κεφάλαια και προχώρησαν σε περιορισμένες ανεγέρσεις, οι τιμές παραμένουν στα ύψη και θεωρούν οι ειδικοί ότι είναι ένας από τους λόγους που κρατούν σε υψηλά επίπεδα και τις τιμές παλαιότερων ακινήτων.

Κινητικότητα

Στις περιοχές που ακόμη και μέσα στην πανδημία η κτηματαγορά εμφάνισε μια μορφή κινητικότητας συγκαταλέγονται εκείνες που έχουν σταθμό μετρό, όπως για παράδειγμα το Χαλάνδρι, ο Χολαργός, η Αγία Παρασκευή, η Ηλιούπολη, ο Αγιος Δημήτριος, οι Αμπελόκηποι κ.λπ. ή που γειτνιάζουν με μεγάλα αναπτυξιακά έργα, όπως είναι για παράδειγμα η Γλυφάδα, ο Αλιμος, το Ελληνικό.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζουν περιοχές του κέντρου της Αθήνας όπου πριν ξεσπάσει η πανδημία οι περισσότεροι αγοραστές προέρχονταν από το εξωτερικό και κυρίως από Κίνα, Λίβανο και Ισραήλ.

Αλλες περιοχές που βρίσκονται στο «στόχαστρο» ξένων αλλά και ελλήνων αγοραστών είναι: Αμπελόκηποι, Γκύζη, Κυψέλη, Παγκράτι, Ιλίσια, Ζωγράφου, Γουδί, Γαλάτσι κ.λπ.

Ασανσέρ τα ενοίκια και μέτρα ενίσχυσης

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, όλα τα μέτρα που έχουν ανακοινωθεί και εφαρμόζονται όσον αφορά τη στήριξη ενοικιαστών αλλά και ιδιοκτητών ακινήτων δεν φαίνεται να έχουν επηρεάσει έως αυτή τη στιγμή τα ύψη των ενοικίων.

Εκτιμούν ότι μόλις περάσει η φάση της πανδημίας και καταγραφούν οι πραγματικές ζημιές σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά και εργαζομένους που μισθώνουν ακίνητα και τελειώσει και η ενίσχυση από πλευράς κράτους, τόσο στους ιδιοκτήτες όσο και στους ενοικιαστές, τότε θα φανεί πού θα κινηθεί η αγορά. Αν δεν μειωθούν τα ενοίκια στις επαγγελματικές στέγες, είναι πολύ πιθανό κάποιες επιχειρήσεις, λόγω της ζημιάς που έχουν υποστεί όλους αυτούς τους μήνες, να μην μπορέσουν να συνεχίσουν να πληρώνουν το συμφωνημένο μίσθωμα. Αν συμβεί αυτό, τότε είναι δεδομένο ότι θα συμπαρασύρει τη γενικότερη πορεία της κτηματαγοράς.