Για πρώτη φορά μίλησε δημόσια η 20χρονη πλέον κοπέλα, η οποία όταν ήταν μόλις 11 ετών έπεσε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης – και δη βιασμού – από τον προπονητή της στην ιστιοπλοΐα. Την υπόθεσή της κατήγγειλε η Σοφία Μπεκατώρου κατά την τρίωρη κατάθεσή της στον εισαγγελέα. Το περιστατικό επιβεβαίωσε και ο Νίκος Κακλαμανάκης. Πριν από περίπου δέκα χρόνια, η συγκεκριμένη αθλήτρια, μόλις 11 ετών τότε, υπέστη σεξουαλική κακοποίηση από τον τότε προπονητή της, όπως αποκάλυψε η ίδια. Το αδίκημα στη δική της περίπτωση δεν έχει παραγραφεί και γι’ αυτό θα κληθεί άμεσα να καταθέσει στον εισαγγελέα.
«Βιασμός με όλο το νόημα. Ήμουν τότε 11 χρόνων. Ήμουν σε σοκ και αντί να με στηρίζουν, ήθελαν να με καταστρέψουν». Αυτά ήταν τα λόγια της 11χρονης τότε αθλήτριας ιστιοπλοΐας…
***

Μια Γαλλίδα στο Πεντάγωνο για τα Rafale

Τη Δευτέρα (που αρχίζουν οι διερευνητικές επαφές με την Τουρκία) αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας  Φλοράνς Παρλί. Έρχεται για να υπογράψει μαζί με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο τη σύμβαση για την προμήθεια των 18 (καινούργιων και μεταχειρισμένων) Rafale, που θα ενισχύσουν σημαντικά την Πολεμική μας Αεροπορία. Ο κ. Παναγιωτόπουλος θα παραθέσει γεύμα στο Πεντάγωνο στη Γαλλίδα ομόλογό του με την οποία έχουν να συζητήσουν πολλά θέματα, όπως την αμυντική συνεργασία καθώς και εξοπλιστικά προγράμματα.
***

Τα πρώτα Rafale στις 4 Φεβρουαρίου

Υπήρχε μια σκέψη η άφιξη της Γαλλίδας υπουργού να γινόταν παράλληλα με την άφιξη τεσσάρων Rafale της Γαλλικής Πολεμικής Αεροπορίας. Τελικά τα τέσσερα Rafale θα έρθουν στην χώρα μας στις 4 Φεβρουαρίου, μαζί με ένα αεροσκάφος υποστήριξης και με ένα ιπτάμενο τάνκερ για συνεκπαίδευση με ελληνικά Mirage και F-16. Από τις 4 Φεβρουαρίου και μετά θα βλέπουμε πολύ συχνά γαλλικά αεροσκάφη στους ελληνικούς ουρανούς. Ένα σμήνος Rafale θα πετάξει τιμητικά πάνω από την Αθήνα στις 25 Μαρτίου, κατά την εθνική μας επέτειο τιμώντας τα 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Τα Rafale θα πετάξουν με Γάλλους χειριστές. Ενώ στα μέσα του 2021 θα έρθουν τα πρώτα Rafale με ελληνικά χρώματα στην Τανάγρα.

***

Η αντιπαράθεση για το κυνήγι και το ψάρεμα

Αντιπαράθεση ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και στον ΣΥΡΙΖΑ για το ζήτημα της απαγόρευσης του κυνηγιού, με βαριές εκφράσεις και αναφορές σε… καραμπίνες, σε πράσινο κοστούμι και σε ψάρεμα σε… θολά νερά. Αφορμή έδωσε η τηλεδιάσκεψη που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με εκπροσώπους των κυνηγών. Εκείνο πάντως που γνωρίζω είναι ότι εξακολουθεί να βρίσκεται σε ισχύ η απαγόρευση του κυνηγιού και του ψαρέματος λόγω κορωνοϊού.

Η Νέα Δημοκρατία κατηγόρησε λοιπόν τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για λαϊκισμό και διγλωσσία. Στη σχετική ανακοίνωση μεταξύ άλλων αναφέρει: «Δεν υπάρχει αίτημα που δεν το υιοθετεί. Από τη μια τάσσεται υπέρ του ανοίγματος του κυνηγιού και του ψαρέματος, αγνοώντας τις εισηγήσεις των ειδικών κι από την άλλη κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. Με τους οικολόγους φοράει δήθεν πράσινο κοστούμι, (ξεθωριασμένο λόγω της θέσης του ΣΥΡΙΖΑ κατά της απολιγνιτοποίησης) με τους κυνηγούς κρατάει στο χέρι καραμπίνα. Αυτό δεν λέγεται σοβαρή αντιπολίτευση αλλά κυνήγι εκλογικών θηραμάτων και ψάρεμα σε θολά νερά».

***

Ο Πρωθυπουργός στο Εργασίας και η ατζέντα των 17 θεμάτων

Με μία ατζέντα 17 σημαντικών θεμάτων θα γίνει σήμερα η σύσκεψη στο υπουργείο Εργασίας υπό τον Πρωθυπουργό. Ανάμεσα στα θέματα μαθαίνω που θα συζητηθούν είναι το τι θα γίνει με το ασφαλιστικό, τι θα γίνει με τον ΕΦΚΑ και πώς θα επιταχυνθούν οι συντάξεις. Έτσι ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης περιμένει τον Πρωθυπουργό στο υπουργείο, το οποίο όπως μου λένε έχει εντελώς αλλάξει… προσανατολισμό. Και τούτο γιατί πρώτα απ΄όλα γίνονται καθημερινές πρωινές συσκέψεις με τον υπουργό και τους αναπληρωτές υπουργούς,  την υφυπουργό καθώς και με τους γραμματείς και διευθυντές. Όλοι μαζί.  Σπανίως, μέχρι πρότινος γίνονταν τόσες πολλές συσκέψεις.
***

Υπουργός σκέφτεται να βάψει άσπρο το γραφείο του

Δεύτερον, όλη αυτή η προσήλωση του προηγούμενου υπουργού Εργασίας στις συντάξεις, στα αναδρομικά κτλ., θα τα προχωρήσει μεν ο κ. Χατζηδάκης, αλλά περισσότερο θέλει να ασχοληθεί με την κοινωνική πολιτική του υπουργείου. Εκεί, όπως λέει στους συνεργάτες του, είναι το στοίχημα. Τέλος σκέφτεται να βάψει το γραφείο του. Θεωρεί (και έτσι είναι) ότι το γραφείο που παρέλαβε είναι πολύ σκοτεινό, με γκρίζους τοίχους και  αποφάσισε να το βάψει άσπρο για να του δώσει κάποια λάμψη.
***

Το ραντάρ της Λήμνου και το ραντάρ της Πάρνηθας

Για την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων που έγινε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου (και που πρώτοι πληροφορηθήκατε προ μηνών από τη στήλη αυτή) υπάρχουν ορισμένες λεπτομέρειες που δεν έχουν γίνει γνωστές και ευθύς αμέσως σας τις μεταφέρω. Για παράδειγμα, νομίζετε ότι η θητεία σε όλα τα ραντάρ της Πολεμικής Αεροπορίας θα είναι η ίδια; Δηλαδή την ίδια θητεία θα κάνει κάποιος που θα υπηρετεί στα ραντάρ της Λήμνου με αυτόν που θα υπηρετεί στα ραντάρ της Πάρνηθας ή του Υμηττού;
Όχι βεβαίως. Ο υπουργός έθεσε για τον χρόνο της θητείας όχι μόνον γεωγραφικά κριτήρια αλλά και κινδύνους που μπορεί να προέλθουν εξ ανατολών. Αυτό πρώτη φορά γίνεται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Όσοι στρατευμένοι υπηρετούν σε τέτοιες μονάδες θα υπηρετούν 9 μήνες. Και αυτό είναι δίκαιο. Έτσι αυτός που θα υπηρετήσει στο ραντάρ Λήμνου θα υπηρετήσει θητεία 9 μήνες και αυτός που θα υπηρετήσει στα ραντάρ Πάρνηθας 12 μήνες.
***

Μια μεγάλη αγκαλιά για το εμβόλιο

Δίπλα στους ανθρώπους του Παραρτήματος ΑμεΑ Δυτικής Αθήνας βρέθηκε χθες  η Δόμνα Μιχαηλίδου για την πρώτη ημέρα του εμβολιασμού φιλοξενούμενων και προσωπικού. Χθες επίσης ήταν η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς και τέτοιες επετείους αποφάσισε να αξιοποιήσει συμβολικά η υφυπουργός. Πήγε λοιπόν στους ηλικιωμένους ώστε να τους πείσει να εμβολιασθούν προκειμένου να αγκαλιάσουν τους δικούς τους. Άλλωστε έχει επισκεφθεί στο παρελθόν αρκετές φορές τη δομή και όταν πληροφορήθηκε ότι ανάμεσα στους εργαζόμενους υπήρχαν κάποιοι επιφυλακτικοί απέναντι στον εμβολιασμό  δεν έχασε καθόλου χρόνο.
Ζήτησε από την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών κυρία Θεοδωρίδου (την πιο ειδικό στους εμβολιασμούς) να επισκεφθούν μαζί το παράρτημα η οποία ανταποκρίθηκε αμέσως. Η υφυπουργός μαζί με την πρόεδρο της επιτροπής ανέλαβαν ουσιαστικό ρόλο στην ενημέρωση και στην προτροπή όλων στη δομή για να εμβολιαστούν και οι επιφυλάξεις κάμφθηκαν. Ιδού λοιπόν: πολιτική και επιστήμη χέρι- χέρι και επί το έργον, για να προχωρήσει ο πολυπόθητος εμβολιασμός.
***

Γιατί πήγε ο Σταϊκούρας στην ΕΑΒ;

Όταν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφασίζει να επισκεφθεί την ΕΑΒ (την οποία κανένας άλλος υπουργός Οικονομικών στο παρελθόν δεν την έχει επισκεφθεί) είναι φυσιολογικό να υπάρξουν κάποιες απορίες: Τι γυρεύει εκεί; Ενημέρωσε προηγουμένως το υπουργείο Άμυνας; Τι έκανε εκεί μεσούσης της πανδημίας; Αυτά τα ερωτήματα κυριαρχούσαν ανάμεσα σε αρκετά μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όταν έμαθαν για την επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα στην ΕΑΒ. Ωστόσο πληροφορήθηκαν ότι ο κ. Σταϊκούρας πήγε στην ΕΑΒ επειδή είναι, όπως λέει, «ο βασικός μέτοχος της εταιρίας». Και γιατί οι άλλοι υπουργοί Οικονομικών (που ήταν επίσης μέτοχοι) δεν πήγαν ποτέ; Ήταν μια εύλογη ερώτηση που χρειαζόταν απάντηση.

***

Η επίσκεψη Σταικούρα στην ΕΑΒ έφερε ωστόσο προσλήψεις. Πάνω από 280 εφέτος (για την ακρίβεια 282). Δεύτερον  ο υπουργός έκανε περιήγηση σε όλους τους χώρους, τον εντυπωσίασε πόσο μεγάλη έκταση καταλαμβάνει η ΕΑΒ και είδε από κοντά το αναβαθμισμένο F-16 σε Viper και ένα C-130. Μου είπαν ότι όταν πέταξε για πρώτη φορά  το Viper, δεν πήγε στην ΕΑΒ αν και πήρε πρόσκληση αφήνοντας τους άλλους υπουργούς να πάνε. Δεν ξέρω εάν παραπονέθηκε γι’ αυτό, αλλά χθες πήγε και αυτός να δει από κοντά τα αεροπλάνα και την ΕΑΒ.

***

Κλάδος ελαίας στα ΜΜΕ από την Ψάκι

Θετικά σχόλια απέσπασε, διαβάζω, το ντεμπούτο της ως εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, η 42χρονη ομογενής Τζεν Ψάκι, που εμφανίστηκε στο πόντιουμ, απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ήδη, από την είσοδό της στην αίθουσα ενημέρωσης, οι αλλαγές ήταν σαφείς: Η Ψάκι φορούσε δύο μάσκες, και υποσχέθηκε ότι θα επαναφέρει την «αλήθεια και τη διαφάνεια» στη σχέση του Λευκού Οίκου με τα ΜΜΕ. Για του λόγου το αληθές, δέχθηκε ερωτήσεις σχεδόν απ’ όλους τους δημοσιογράφους, ακόμη κι από τον ανταποκριτή του Fox News.
Χωρίς επιθέσεις, χωρίς νουθεσίες και διδαχές, αλλά και χωρίς αποκλεισμούς, η Τζεν Ψάκι προσέφερε «κλάδο ελαίας» στους δημοσιογράφους, στην πρώτη της κιόλας ενημέρωση. Η 42χρονη έχει ιρλανδικές, πολωνικές, αλλά και ελληνικές ρίζες. Είναι παντρεμένη με τον Γκρέγκορι Μάθιου Μέτσερ και έχουν δύο παιδιά 2 και 5 ετών. Ο παππούς του πατέρα της είχε γεννηθεί στη Θεσσαλονίκη και έφτασε στις ΗΠΑ το 1904. Ήταν ένα από τα 14 παιδιά της οικογένειας. Στο ντεμπούτο της, χθες, στον Λευκό Οίκο υποσχέθηκε ότι στην επαφή με τους δημοσιογράφους θα υπάρχει ευγένεια, αλήθεια και διαφάνεια.