Μια συμφωνία-σταθμό, που είναι η πρώτη του είδους στην Ευρώπη και μπορεί να αποδειχθεί σωτήρια για τον Τύπο, υπέγραψε η Google στη Γαλλία. Υπό προϋποθέσεις δε και εφόσον ακολουθήσουν ανάλογες συμφωνίες με τους υπόλοιπους παρόχους-ψαχτήρια και σε άλλες χώρες, ίσως καταστεί δυνατό να μπει ένα «φρένο» στα λουκέτα και τις μαζικές απολύσεις δημοσιογράφων και άλλων εργαζομένων από εφημερίδες και περιοδικά, που αποτελούν μάστιγα για τα ΜΜΕ εδώ και αρκετά χρόνια.

Η αλήθεια είναι ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες (οι όροι έχουν χαρακτηριστεί εμπιστευτικοί) και συγκεκριμένα ποσοστά. Ωστόσο, φαίνεται πως ανοίγει ο δρόμος προκειμένου να αποδίδεται στις εφημερίδες ένα ποσό βάσει των λεγόμενων «συγγενικών δικαιωμάτων», όρος ανάλογος με τα πνευματικά δικαιώματα.

Η συμφωνία υπογράφηκε ανάμεσα στη μητρική του αμερικανικού ομίλου, την Alphabet και την κύρια επαγγελματική ένωση του γαλλικού Τύπου (Alliance de la presse d’ information generale – APIG), η οποία αντιπροσωπεύει τις περισσότερες ημερήσιες και εβδομαδιαίες εφημερίδες που κυκλοφορούν σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πρόκειται για την «κατάληξη πολύμηνων διαπραγματεύσεων μέσα; Στο πλαίσιο που καθορίστηκε από την Αρχή Ανταγωνισμού», σημειώνει η σχετική ανακοίνωση, που προσθέτει πως η συμφωνία «ορίζει το πλαίσιο μέσα στο οποίο η Google θα διαπραγματεύεται μεμονωμένες συμφωνίες με τα μέλη» της APIG και τις αναγνωρισμένες εκδόσεις «πολιτικής και γενικής ενημέρωσης».

Οι συμφωνίες αυτές «θα καλύπτουν τα συγγενικά δικαιώματα και θα ανοίγουν παράλληλα για τους δημοσιογράφους την πρόσβαση στο News Showcase». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που παρουσιάσθηκε πρόσφατα από την Google, μέσω του οποίου παρέχονται αμοιβές προς ενημερωτικά Μέσα για μια επιλογή εμπλουτισμένου περιεχομένου.

Δηλώσεις ικανοποίησης

Η συμφωνία «σηματοδοτεί την έμπρακτη αναγνώριση των συγγενικών δικαιωμάτων των εκδοτών και την έναρξη της αποζημίωσής τους από τις ψηφιακές πλατφόρμες για τη χρήση των ηλεκτρονικών τους εκδόσεων», σημείωσε ο Πιερ Λουέτ, διευθυντής του ομίλου LesEchos-Le Parisien και πρόεδρος της APIG, κάνοντας λόγο για τις «νέες προοπτικές» που ανοίγονται στον κλάδο.

«Είμαι ικανοποιημένος (…) και τώρα αναμένουμε να γίνει το πρώτο βήμα, που είναι και το πιο δύσκολο, έτσι ώστε η Google να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και να επεκτείνει την αναγνώριση και σε άλλους που την δικαιούνται, συμπεριλαμβανομένων των ειδησεογραφικών πρακτορείων», σχολίασε ο επικεφαλής του Γαλλικκού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), Φαμπρίς Φρις.