H μεγαλύτερη εταιρεία ηλεκτροπαραγωγής στην Ισπανία Iberdola συνεργάζεται με την εταιρεία τροφίμων Danone για την κατασκευή του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου στην Ευρώπη, ένα από τα φιλόδοξα προγράμματα πράσινης ενέργειας στη χώρα.

Η εγκατάσταση των 300 εκατομμυρίων δολαρίων θα κατασκευαστεί στη δυτική επαρχία του Καθέρες και από το 2022 το πάρκο θα παρέχει ενέργεια σε 29 μονάδες της Danone για διάστημα δέκα ετών.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Ισπανία είναι με διαφορά η μεγαλύτερη αγορά μη επιδοτούμενων φωτοβολταϊκών στην Ευρώπη. Πέρυσι έθεσε σε λειτουργία μονάδες συνολικής ισχύος 2,9 GW, νούμερο τέσσερρις φορές μεγαλύτερο από τα 729 ΜW που προστέθηκαν το 2019.

Σύμφωνα με την Iberdola, η νέα μονάδα θα αποτρέψει εκπομπές 245.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα στη διάρκεια ζωής του, βοηθώντας έτσι τη χώρα να συμμορφωθεί με τις απαιτήσεις της Συμφωνίας του Παρισιού για τη συγκράτηση της κλιματικής αλλαγής.

Ανάλογα σχέδια έχουν ανακοινώσει κι άλλες ισπανικές εταιρείες. Τον Ιούλιο, η πετρελαϊκή εταιρεία Repsol άρχισε την κατασκευή του φωτοβολταϊκού πάρκου Valdesolar, ισχύος 264 MW, μια επένδυση 200 εκατ. ευρώ.