Η ομάδα συνεργατών του νέου προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, η οποία είναι υπεύθυνη για την μετάβαση της εξουσίας, δεν είχε ψευδαισθήσεις για το τι θα παραλάμβανε από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ανέμεναν, όπως αναφέρει το Politico, ότι θα συναντούσαν τα αποτελέσματα  μιας αποδιοργανωμένης κυβέρνησης και κακοδιοικημένων υπηρεσιών, πολλά από τα οποία είχαν προκύψει και αγνοούνταν καθ’ όλη τη διάρκεια της προεδρίας Τραμπ.

Λίγο πριν όμως εισέλθει στον Λευκό Οίκο ο νέος πρόεδρος και αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του, το επιτελείο του εκφράζει φόβους ότι η κατάσταση είναι πολύ χειρότερη.

Στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας, οι αξιωματούχοι του Τραμπ παρουσίαστηκαν διστακτικοί στο να μοιραστούν ακόμα και για το ποια ήταν τα μέλη του προσωπικού, ενώ στο Υπουργείο Εθνικής Αμύνης, τα αιτήματα του επιτελείου του Μπάιντεν για ενημέρωση είτε έπαιρναν ανεπαρκείς απαντήσεις είτε δεν έπαιρναν καμία απάντηση.

Οι επιτελείς του Τραμπ στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πάντως αντέκρουσαν τους ισχυρισμούς του νέου κυβερνητικού επιτελείου δηλώνοντας, πώς όλοι οι αξιωματούχοι τους «εργάζονται με τον απόλυτο επαγγελματισμό για να στηρίξουν τις μεταβατικές διαδικασίες σ’ ένα πιεστικό χρονοδιάγραμμα».

Βέβαια, ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί στην ομάδα του Μπάιντεν και η πρόσφατη ηλεκτρονική επίθεση ενάντια στην αμερικανική εταιρία τεχνολογίας SolarWinds, μέσω της οποίας υπήρξε παράνομη «είσοδος» στα δίκτυα υπολογιστών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Όπως αναφέρουν οι Δημοκρατικοί είναι ακόμα ανοιχτή η πιθανότητα ρώσοι χάκερς να συνεχίζουν να έχουν πρόσβαση σε κυβερνητικά δίκτυα υπολογιστών και να είναι έτσι σε θέση να καταγράφουν κάθε ενέργεια της νέας κυβέρνησης.

Στις επόμενες εβδομάδες, θα αποδειχθεί αν οι ανησυχίες των στενών συνεργατών του προέδρου Μπάιντεν επιβεβαιωθούν και, αν αυτό επιβεβαιωθεί, τι αντίκτυπο θα έχει στον τρόπο και χρόνο εφαρμογής του νέου κυβερνητικού προγράμματος.