Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέστησε την Τρίτη στις χώρες-μέλη να εμβολιάσουν κατά της Covid-19 τουλάχιστον επτά στους δέκα ενήλικες μέχρι το καλοκαίρι.

Η Επιτροπή ωστόσο δεν διευκρίνισε αν η παραγωγή των εγκεκριμένων εμβολίων επαρκεί για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, επισημαίνει το Reuters. Εναπόκειται εξάλλου στις χώρες-μέλη να σχεδιάζουν τα εμβολιαστικά προγράμματα και να αποφασίζουν ποιες θα είναι οι ομάδες πρώτης προτεραιότητας.

Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος της Επιτροπής θα πρέπει να έχουν εμβολιαστεί μέχρι το καλοκαίρι 200 εκατομμύρια Ευρωπαίοι, κάτι που πιθανότατα θα απαιτήσει 400 εκατ. δόσεις εμβολίων.

Ακόμα, η Κομισιόν συστήνει τον εμβολιασμό τουλάχιστον του 80% των ενηλίκων άνω των 80 ετών, καθώς και το 80% του υγειονομικού προσωπικού, μέχρι τον Μάρτιο.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συνάψει συμφωνίες για 2,3 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων και υποψηφίων εμβολίων, μέχρι στιγμής όμως μόνο δύο έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας στην Ένωση.

Παρά τις καθυστερήσεις που έχουν σημειωθεί, η ΕΕ ελπίζει ότι θα έχει λάβει μέχρι τα τέλη του έτους 600 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των Pfizer / BioNtech, αρκετές για τον εμβολιασμό 300 εκατ. ανθρώπων.

Ακόμα, η Επιτροπή ζητά από τις χώρες μέλη να εντείνουν τα προγράμματα γενετικής αλληλούχησης προκειμένου να ανιχνεύονται νέα στελέχη του ιού. Το ποσοστό των θετικών δειγμάτων που αλληλουχίζονται συνιστάται να αυξηθεί στο 5%, από λιγότερο από 1% σήμερα.

Τέλος, η Κομισιόν ανέφερε ότι συνεργάζεται με τις κυβερνήσεις των χωρών-μελών ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχει αποφασιστεί μια κοινή στρατηγική σχετικά με τα πιστοποιητικά εμβολιασμού που διευκολύνουν τις μετακινήσεις.