Λίγες μόλις ώρες έμειναν πριν την ορκωμοσία του 46ου Αμερικανού προέδρου των ΗΠΑ, με την Ουάσινγκτον να προετοιμάζεται για την τελετή με πυρετώδεις ρυθμούς.

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμαλα Χάρις θα ορκιστούν πρόεδρος και αντιπρόεδρος των ΗΠΑ σε μια έρημη πόλη την οποία έχει κατακλύσει ο στρατός.

Από τους πολίτες ζήτησαν να μην παραβρεθούν αλλά να παραμείνουν σπίτια τους λόγω των μέτρων κατά του κορωνοϊού, ενώ απών θα είναι και ο Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος ετοιμάζεται να φύγει… αξημέρωτα από την πρωτεύουσα και να γίνει έτσι ο πρώτος πρόεδρος μετά τον Άντριου Τζόνσον το 1869, που αρνείται να παρευρεθεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του.

Η Ουάσινγκτον μετά την μοιραία μέρα της 6ης Ιανουαρίου, όταν όχλος εισέβαλε στο Καπιτώλιο, έχει μετατραπεί σε απόρθητο φρούριο, με περισσότερα από 20.000 μέλη της εθνοφρουράς να περιπολούν ένοπλα.

Συρματοπλέγματα έχουν υψωθεί και τσιμεντένια μπλοκ έχουν στηθεί για να προστατεύσουν μνημεία, όπως ο Λευκός Οίκος και το Καπιτώλιο, ή για να αποκλείσουν ολόκληρους οδικούς άξονες.

Το «National Mall», η τεράστια εσπλανάδα που οδηγεί στο Μνημείο Λίνκολν στο Καπιτώλιο, και όπου συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες Αμερικανοί για να χαιρετήσουν τον νέο πρόεδρό τους, θα είναι κλειστό για το κοινό. Στη θέση τους έχουν τοποθετηθεί 200.000 σημαίες.

Η ατζέντα του Μπάιντεν

Ο νεοεκλεγείς Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να υπογράψει δεκάδες εκτελεστικά διατάγματα και να αποστείλει σαρωτικά νομοσχέδια στο Κογκρέσο τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του, με στόχο να αντιστρέψει κάποιες από τις πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ, που αποτέλεσαν σήμα-κατατεθέν του απερχόμενου προέδρου, σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση και την κλιματική αλλαγή, λαμβάνοντας παράλληλα μέτρα για να ενισχύσει την απάντηση της κυβέρνησης στην κρίση του κορωνοϊού.


Ακολουθεί μια λίστα του τι μπορεί να αναμένει κανείς, σύμφωνα με τις συνεντεύξεις αρκετών συμβούλων του Μπάιντεν, την ανάλυση των προεκλογικών του δεσμεύσεων καθώς και ένα πρόσφατο σημείωμα από τον νεοεισερχόμενο προσωπάρχη του Μπάιντεν, τον Ρον Κλάιν.


Κρίση του κορωνοϊού

  • Θα προωθήσει μια πρόταση για δαπάνες ύψους 1,9 τρισεκ. δολαρίων με στόχο να επιταχυνθεί η διανομή των εμβολίων κατά του κορονοϊού, παρέχοντας παράλληλα οικονομική στήριξη σε εκατομμύρια Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την πανδημία.
  • Θα επιβάλει τη χρήση μάσκας σε όλους τους χώρους που υπόκεινται στη δικαιοδοσία των ομοσπονδιακών αρχών, σε αεροσκάφη και λεωφορεία.
  • Θα προσφέρει ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή ομοσπονδιακών φοιτητικών δανείων και θα παρατείνει το μορατόριουμ στις εξώσεις.
  • Θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα που θα βοηθά τα σχολεία και τις επιχειρήσεις να ανοίξουν και πάλι με ασφάλεια, θα επεκτείνει τα τεστ για τον κορονοϊό και θα θεσπίσει πιο σαφή πρότυπα δημόσιας υγείας.
  • Θα δώσει οδηγίες στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες να αναλάβουν άμεσα δράση για την παροχή οικονομικής βοήθειας στις εργαζόμενες οικογένειες που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος από τις συνέπειες της κρίσης.
  •  Θα οδηγήσει τις ΗΠΑ και πάλι πίσω στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα από τον ΠΟΥ, λέγοντας ότι απέτυχε να επιβλέψει σωστά την εξέλιξη της πανδημίας της COVID-19.

Κλίμα

  •  Θα επαναφέρει τις ΗΠΑ στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, το παγκόσμιο σύμφωνο που συνήφθη πριν από πέντε χρόνια μεταξύ σχεδόν 200 χωρών με στόχο να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. Ο Τραμπ δεσμεύθηκε το 2016 να αποσύρει τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, υλοποιώντας τελικά αυτή την υπόσχεση τον Νοέμβριο του 2020.
  •  Θα επιβάλλει εκ νέου όρια στην μόλυνση με μεθάνιο για νέες και υφιστάμενες δραστηριότητες που είχε καταργήσει ο Τραμπ.
  •  Θα χρησιμοποιήσει το σύστημα προμηθειών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης –που κάθε χρόνο δαπανά 500 δισεκ. δολάρια— προκειμένου να υπάρξουν εγκαταστάσεις που εξαρτώνται περισσότερο από την καθαρή ενέργεια και να αγοραστούν οχήματα μηδενικών ρύπων.
  •  Θα απαγορεύσει τις νέες άδειες για πετρέλαιο και αέριο σε κρατικές εκτάσεις και ύδατα, συμπεριλαμβανομένου του Αρκτικού Εθνικού Καταφυγίου Άγριας Ζωής.
  •  Θα ακυρώσει την άδεια για τον αγωγό Keystone XL, που θα μετέφερε πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ.

Μετανάστευση

  •  Θα ανακαλέσει την απαγόρευση για σχεδόν όλα τα ταξίδια από ορισμένες, κατά πλειονότητα μουσουλμανικές, χώρες.
  •  Θα αποστείλει στο Κογκρέσο ένα σαρωτικό νομοσχέδιο για τη μετανάστευση που θα μπορεί να οδηγήσει στη νομιμοποίηση εκατομμυρίων μεταναστών που ζουν παράτυπα στις ΗΠΑ.
  • Θα επαναφέρει σε ισχύ το πρόγραμμα που επιτρέπει στους λεγόμενους «Ονειροπόλους» (Dreamers), στους ανθρώπους που μεταφέρθηκαν παρατύπως στις ΗΠΑ ως παιδιά, να παραμείνουν στη χώρα.
  • Θα αντιστρέψει την πολιτική του Τραμπ που διαχώριζε γονείς από τα παιδιά τους στα σύνορα, συμπεριλαμβανομένου του τερματισμού διώξεων γονέων για μικρές παραβιάσεις σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση, και θα θέσει ως προτεραιότητα την επανένωση όποιων παιδιών παραμένουν χωρισμένα από τις οικογένειές τους.
  • Θα αντιστρέψει τις περισσότερες περιοριστικές πολιτικές ασύλου του Τραμπ, όπως την επιβολή πρόσθετων περιορισμών για όποιον ταξιδεύει διαμέσου Μεξικού ή Γουατεμάλας και την απόπειρα να παρεμποδιστούν θύματα συμμοριών ή ενδοοικογενειακής βίας από το να λάβουν άσυλο.
  • Θα τερματίσει την κήρυξη Εθνικής Έκτακτης Ανάγκης του Τραμπ που του επέτρεψε να μεταβιβάσει ομοσπονδιακά κεφάλαια από το υπουργείο Άμυνας για την οικοδόμηση τείχους κατά μήκος των αμερικανικών συνόρων με το Μεξικό.
  • Θα δώσει εντολή για την άμεση αναθεώρηση του Καθεστώτος Προσωρινής Προστασίας (TPS) για ευπαθείς πληθυσμούς που δεν μπορούν να βρουν ασφάλεια στις χώρες τους οι οποίες έχουν πληγεί από βίαιες συγκρούσεις ή καταστροφές.