Η συγκλονιστική εξομολόγηση της Σοφία Μπεκατώρου  αποτελεί μια πράξη θάρρους. Με δύναμη ψυχής ανέδειξε το τεράστιο ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης. Στις πρώτες της δηλώσεις, μετά τις καταγγελίες για κακοποίηση από παράγοντα της Ομοσπονδίας Ιστιοπλοΐας είπε: «Δεν είμαι η μοναδική αθλήτρια που έχει δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση». Μιλώντας μετά τη συνάντησή της με τον Λευτέρη Αυγενάκη αναφέρθηκε στη στήριξη του κόσμου, μετά τις καταγγελίες της για σεξουαλική κακοποίηση που υπέστη το 1998, ενώ κάλεσε όλες τις γυναίκες που έχουν δεχτεί την οποιαδήποτε μορφή σεξουαλικής κακοποίησης, να μιλήσουν.

***

Να πάψει η ατιμωρησία των θυτών

Προηγουμένως η Σοφία Μπεκατώρου έγινε δεκτή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε: «Είναι καιρός να πάψει η ενοχοποίηση των θυμάτων και η ατιμωρησία των θυτών», τόνισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας κατακεραυνώνοντας όσους «γνωρίζουν και δεν μιλούν, όσους ανακαλύπτουν δήθεν έκπληκτοι τα επαίσχυντα μυστικά εκείνων που εκμεταλλεύονται το κύρος τους και καταχρώνται την εξουσία τους».

***

Τέρμα η απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση

Τις έχουν ονομάσει συσκέψεις εργασίας τις επισκέψεις του Πρωθυπουργού στα υπουργεία. Έτσι σήμερα (εκτός απροόπτου) ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στο υπουργείο Εσωτερικών για να εξετάσει με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου (Βορίδης- Πέτσας) τις προτεραιότητες της πολιτικής του υπουργείου. Εάν, λοιπόν ακούσετε ότι αλλάζει ο εκλογικός νόμος για την Τοπική Αυτοδιοίκηση μην εκπλαγείτε. Τι θα αλλάξει όμως; Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι πρόκειται να καταργηθεί η απλή αναλογική. Τέρμα πια η απλή αναλογική στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και δεν χρειάζεται αυξημένη πλειοψηφία για να περάσει η κατάργησή της, απλώς ένας νόμος χρειάζεται. Θέλετε και άλλα; Θα συζητηθούν διάφορα εφαρμοστικά μέτρα για την ψήφο των ομογενών. Πώς θα ψηφίζουν, για την επικοινωνιακή καμπάνια κτλ. Ο Μάκης Βορίδης έπιασε δουλειά.

***

Τώρα εάν στο μέλλον, όχι στο άμεσο, αλλά στο μέλλον ακούσετε ότι διεξάγεται έρευνα από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας για τις ελληνοποιήσεις και για τις χορηγήσεις της λεγόμενης «χρυσής βίζας», επίσης να μην εκπλαγείτε, αφού, μαθαίνω ότι εξετάζονται διάφοροι ύποπτοι φάκελοι που έχουν σχέση με τη χρυσή βίζα (πώς χορηγήθηκε, σε ποιους και με ποιες προϋποθέσεις). Η συνέχεια σε λίγους μήνες και θα είναι εντυπωσιακή.

***

Με 95% ανοσία

Άρχισε η δεύτερη δόση του εμβολίου, με τον εμβολιασμό της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά και των διευθυντών των ΜΕΘ και μελών του υγειονομικού προσωπικού.

Ρώτησα την καθηγήτρια Εντατικολογίας του νοσοκομείου Σωτηρία «Αντωνία Κουτσούκου» πώς αλλάζει η ζωή της με τη δεύτερη δόση του εμβολίου; Πιστεύει πως έχει ξεμπερδέψει τώρα με τον κορωνοϊό; Θα συνεχίσει να φορά μάσκα; Ιδού τι μου απάντησε:

«Θεωρητικά σε δέκα ημέρες από σήμερα θα έχω αποκτήσει 95% ανοσία στον ιό. Μάσκα όμως θα εξακολουθήσω να φορώ. Αλλά με 95% ανοσία θα αισθάνομαι πιο άνετα, θα μπορώ να πλησιάζω τους ασθενείς στη ΜΕΘ, θα φοβάμαι λιγότερο όταν πηγαίνω σπίτι για την οικογένειά μου».

***

Πώς επτά φίλοι τίμησαν τον φίλο τους που έφυγε από κορωνοϊό

Επτά αδελφικοί φίλοι του αντιπροέδρου του πολιτιστικού συλλόγου «Μέγας Αλέξανδρος» Γιάννη Σταματίου, που έχασε τη μάχη με τον κορωνοϊό, αντί να αγοράσουν στεφάνια για την κηδεία του, αποφάσισαν να τον αποχαιρετίσουν συγκεντρώνοντας χρήματα με τα οποία αγόρασαν και προσέφεραν αναπνευστήρες, στολές και ειδικά μόνιτορ, στις κλίνες όπου νοσηλεύονται ασθενείς στο νοσοκομείο Έδεσσας «χτυπημένοι» από την πανδημία.

***

Η μάχη του Λεωνίδα Γρηγοράκου

Ένα μήνα συμπλήρωσε στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ Λεωνίδας Γρηγοράκος, γιατρός πνευμονολόγος- εντατικολόγος, δίνοντας τη μάχη κατά του κορωνοϊού. Η κατάστασή του έχει σταθεροποιηθεί και οι γιατροί εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας ότι θα τα καταφέρει, ότι θα βγει και από αυτήν τη μάχη νικητής, όπως βγήκε νικητής και σε άλλες μάχες που έχει δώσει έως τώρα. Είναι συγκινητικό το ενδιαφέρον του κόσμου για τον Λεωνίδα Γρηγοράκο όχι μόνον από την ιδιαίτερη του πατρίδα τη Λακωνία αλλά από κάθε πλευρά της Ελλάδας που συνεχώς θέλει να μάθει νέα για την υγεία του. Η ευχή όλων μας να γίνει γρήγορα καλά, τον συνοδεύει.

***

Ο Λοβέρδος ενημέρωσε τον Πρωτόπαπα

Ο Ανδρέας Λοβέρδος που προσφάτως «καρατομήθηκε» από την Φώφη Γεννηματά από τη θέση του Κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, ενημερώθηκε ως «τομεάρχης» Εξωτερικών από τον Νίκο Δένδια για την επέκταση των 12 ν.μ.

Αμέσως μετά την ενημέρωση ο κ. Λοβέρδος δεν πήγε να ενημερώσει τη Φώφη Γεννηματά, αλλά έσπευσε να ενημερώσει τον στενό συνεργάτη της Χρήστο Πρωτόπαπα με τον οποίο διατηρεί καλύτερη σχέση. Τι ακριβώς είχε συμβεί; Ο κ. Πρωτόπαπας επιχείρησε να διασκεδάσει την όλη υπόθεση λέγοντας ότι η κυρία Γεννηματά δεν βρισκόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή και ότι έτσι και αλλιώς η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής ενημερώθηκε. Και για να μην υπάρξει οποιαδήποτε αμφιβολία για τις σχέσεις Λοβέρδου- Γεννηματά, ο κ. Πρωτόπαπας είπε ότι την Τετάρτη η κυρία Γεννηματά θα έχει δίπλα της τον Λοβέρδο (ως υπεύθυνο για τα εξωτερικά) στη συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ν.μ.

***

Ποτέ πια θύματα τρομοκρατίας

Το Γραφείο Υποστήριξης Θυμάτων Τρομοκρατίας εγκαινίασε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, με την ελπίδα «να μην υπάρξουν ποτέ ξανά θύματα της τρομοκρατίας στην πατρίδα μας». Τόνισε ότι το Γραφείο θα είναι ο ανεξίτηλος τόπος μνήμης για τα θύματα τρομοκρατίας, όπου μάλιστα δημιουργήθηκε ένας «τοίχος μνήμης» στον οποίο οι συγγενείς των θυμάτων γράφουν μια αφιέρωση στους ανθρώπους τους που σκοτώθηκαν σε τρομοκρατική επίθεση. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, στάθηκε στον τοίχο της μνήμης και έγραψε το όνομα του υπασπιστή του, του Γιώργου Βασιλάκη τον αξιωματικό που σκοτώθηκε όταν εξερράγη στα χέρια του παγιδευμένος με εκρηκτικά φάκελος με παραλήπτη τον κ. Χρυσοχοΐδη.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και άφησαν το μήνυμα τους στον «Τοίχο Μνήμης» η Βουλευτής της Ν.Δ. Ντόρα Μπακογιάννη, ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρυ Πάιατ, η Πρέσβης της Βρετανίας Κέιτ Σμιθ -που έγραψε στον τοίχο της Μνήμης το όνομα του ταξιάρχου Στίβεν Σόντερς, του τελευταίου θύματος της 17 Νοέμβρη, η χήρα του Γιώργου Βασιλάκη, ο αδερφός του Θάνου Αξαρλιάν, η κόρη του Απόστολου Βέλλιου και ο γιος του Νίκου Μομφεράτου.

Καφές φίλτρου, μπριός και Rafale

Ίσως να πέρασε απαρατήρητο, αλλά ο covid, έγινε η αφορμή ώστε να ανοίξει η μεγάλη αίθουσα «Καποδίστριας» για όλους τους βουλευτές, μέλη της επιτροπής εξωτερικών και άμυνας της Βουλής. Ήταν όλοι εκεί, με τις μάσκες τους, τους προσφέρθηκε καφές με μπριός και άρχισε μια απόρρητη ενημέρωση για τη σύμβαση της αγοράς των 18 Rafale.

Πρώτος μίλησε για το νομικό μέρος της σύμβασης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος. Αλλά για το πιο απόρρητο σκέλος της σύμβασης, δηλαδή για τον οπλισμό που θα φέρουν τα νέα αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας μίλησαν ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και ο αρχηγός Αεροπορίας αντιπτέραρχος (Ι) Γιώργος Μπλιούμης. Εν συνεχεία οι ερωτήσεις από τους βουλευτές έπεσαν σαν βροχή. Ήθελαν να μάθουν για τους χρόνους παράδοσης, για τη συμμετοχή της εγχώριας βιομηχανίας, για το πότε θα υπογραφεί η σύμβαση με την Γαλλίδα υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί. Ήταν η πρώτη φορά που έγινε συνεδρίαση στο υπουργείο για τα εξοπλιστικά. Οι προηγούμενες συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας στο Πεντάγωνο έγιναν για τα ελληνοτουρκικά.

***

12 «Οχιές» στο Αιγαίο

Να σημειώσω εδώ ότι όπως αποκάλυψε στους βουλευτές ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος έως το τέλος του έτους θα πετούν στο Αιγαίο 10 με 12 «Οχιές». Πρόκειται για μαχητικά F-16 που έχουν αναβαθμιστεί σε viper, και το πρώτο μάλιστα έκανε προχθές δοκιμαστική πτήση.

***

Κρίσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις χωρίς εκπλήξεις

Αναμένονται τούτες τι ημέρες να γίνουν οι τακτικές κρίσεις των Ενόπλων Δυνάμεων. Μαθαίνω λοιπόν ότι θα είναι ήπιες οι κρίσεις και το κυριότερο δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή όσον αφορά την ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Ήταν, βλέπετε, επιτυχής η διαχείριση της κρίσης με το Oruc Reis. Έτσι ανανεώνεται η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κωνσταντίνου Φλώρου, του αρχηγού Στρατού αντιστράτηγου (Τ/Θ) Χαράλαμπου Λαλούση, του αρχηγού Ναυτικού αντιπλοίαρχου (Μ) Στυλιανού Πετράκη. Όσον αφορά τη θητεία του αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχου (Ι) Γιώργου Πλιούμη, ο οποίος έχει συμπληρώσει διετία στη θέση αυτή, μαθαίνω ότι θα παραμείνει στη θέση του, με παράταση ενός έτους της θητείας του.

***

Έλληνες ήρθαν από το Σιάτλ για την Amazon

Τα γραφεία που άνοιξε η Amazon στο Μαρούσι, εκεί κοντά στο ΟΤΕ, θα αρχίσει να τα λειτουργεί στις αρχές Μαρτίου. Για το άνοιγμα του γραφείου Amazon Web Services στην Αθήνα μαθαίνω πως ασχολήθηκαν πάνω από 340 άτομα εσωτερικά στην εταιρεία, και η έγκριση δόθηκε σε χρόνο ρεκόρ, εντός 10 μηνών. Για πρώτη φορά, μου λένε, ότι ανοίγει Amazon τόσο γρήγορα γραφείο. Για να επιτευχθεί αυτό το ρεκόρ υπήρξε έντονη δραστηριότητα και συνεργασία διαφόρων υπουργείων, όπως των υπουργείων Ψηφιακής Διακυβέρνησης ( Κ. Πιερρακάκης), Ανάπτυξης ( Χρίστος Δήμας) αλλά και από το Μέγαρο Μαξίμου. Σκοπός είναι να γίνει η Αθήνα το regional hub της εταιρείας. Το εντυπωσιακό της Amazon Αθήνας δεν είναι μόνον ότι προσφέρει θέσεις εργασίας στη χώρα μας, αλλά ότι οι περισσότεροι από τους εργαζόμενούς της είναι Έλληνες που έχουν πρόσφατα μετακομίσει στην Ελλάδα από το Σιάτλ και τη Φρανκφούρτη. Με αυτούς ουσιαστικά ξεκινά. Θα προσφέρουν cloud Services (δηλαδή υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους).