Πέρα για πέρα λανθασμένο ότι το εμβόλιο προκαλεί νόσο, τόνισε η Πρόεδρος Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την ενημέρωση για τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού στη χώρα.

«Έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι το μόριο του mRNA δεν μπορεί να προκαλέσει νόσο, επομένως αν κάποιος εμβολιασμένος νοσήσει, είναι είτε διότι η λοίμωξη του είχε μάλλον δρομολογηθεί στη φάση πριν από τον εμβολιασμό» εξήγησε.

«Το εμβόλιο δεν θετικοποιεί ούτε το rapid test ούτε τον μοριακό έλεγχο. Αν υπάρχει τέτοιο στοιχείο σημαίνει ότι ο εμβολιαζόμενος έχει μολυνθεί» διευκρίνισε.

«Ας μην ξεχνάμε ότι το κρύο είναι σύμμαχο του κοροναϊού» ανέφερε επίσης η κ. Θεοδωρίδου η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στην παρακολούθηση ανεπιθύμητων ενεργειών.

«Στα εμβόλια η παρακολούθηση για ανεπιθύμητες ενέργειες συνεχίζεται και μετά την έναρξη της εφαρμογής τους ούτως ώστε να μπορέσει να ανιχνευθεί και η ανεπιθύμητη ενέργεια, μια σπάνια επιπλοκή που είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο» ανέφερε.

Όσον αφορά το γεγονός ότι ο εμβολιασμός του πληθυσμού ξεκίνησε από άτομα άνω των 85 ετών, εξήγησε ότι «το κριτήριο της επιλογής της ηλικίας είναι ο πολύ αυξημένος κίνδυνος. Σαφώς και υπερδεκαπλάσιος από άλλες ομάδες ηλικιών για θνητότητα από τη λοίμωξη από κορωνοϊό».

Σχετικά με τα δημοσιεύματα για μια σειρά θανάτων στη Νορβηγία σε υπερήλικα άτομα σε σχέση με τον εμβολιασμό απάντησε πως «τα περιστατικά αυτά ο οργανισμός τα εξέτασε διεξοδικά και μόλις πριν λίγες ώρες εξέδωσε ανακοίνωση ότι δεν υπάρχει συσχέτιση του θανάτου με το εμβόλιο».