Εντονες αντιδράσεις πυροδοτεί σε Ευρώπη και ΗΠΑ η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι αμέσως μόλις πάτησε το πόδι του στη Ρωσία, προερχόμενος από τη Γερμανία. Ο Ναβάλνι είχε νοσηλευτεί σε νοσοκομείο του Βερολίνο καθώς η ζωή του βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο ύστερα από δηλητηρίαση με νευροτοξικό παράγοντα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν που αναλαμβάνει σε τρεις ημέρες τα καθήκοντά του ως προέδρου των ΗΠΑ.

«Επίθεση κατά του ρωσικού λαού»

«Οι επιθέσεις του Κρεμλίνου κατά του κ. Ναβάλνι δεν συνιστούν απλώς παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και επίθεση κατά του ρωσικού λαού που θέλει να ακουστεί η φωνή του», έγραψε στο Twitter Τζέικ Σάλιβαν.

Πολλά μέλη του αμερικανικού Κονγκρέσου καταδίκασαν την σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι και ζήτησαν την απελευθέρωσή του.

Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ακόμη αντιδράσει στις εξελίξεις στην Μόσχα. Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν θέλησε να σχολιάσει την σύλληψη του ρώσου αντιφρονούντα όταν ερωτήθηκε σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σαρλ Μισέλ

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στην Μόσχα είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» από την Μόσχα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, βασική προσωπικότητα της ρωσικής αντιπολίτευσης, συνελήφθη κατά την άφιξή του στην Μόσχα από την Γερμανία, όπου νοσηλεύθηκε έπειτα από επίθεση εναντίον του με νευροτοξικό παράγοντα, η οποία αποδόθηκε στις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες.

Υπ΄αριθμόν 1 επικριτής και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακούραστος διώκτης της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αψηφά το Κρεμλίνο, αφού επέζησε της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok και ανέρρωσε σε γερμανικό νοσοκομείο, αποφάσισε να επιστρέψει στην Ρωσία, παρά την απειλή νέας φυλάκισής του και παρά τους φόβους για την ασφάλειά του.