Θετικό ήταν το τεστ του ανοίγματος δημοτικών και νηπιαγωγείων καθώς η πρώτη εβδομάδα μετά την επιστροφή των μαθητών στα θρανία κύλησε ομαλά, με ελάχιστα κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη χθεσινή τακτική ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, κατά τη διάρκεια του εθελοντικού ελέγχου 5.000 εκπαιδευτικών υπήρξαν μόλις 7 κρούσματα ενώ στα σχολεία, έκλεισαν λόγω κρουσμάτων μόνο 3 τρία τμήματα.

Σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε στο άνοιγμα των γυμνασίων και λυκείων σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι το υπουργείο βρίσκεται εν αναμονή της εισήγησης των ειδικών.

Η πρώτη εβδομάδα επιστροφής των μαθητών στα θρανία κύλησε χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, όπως είπε στην εκπομπή «MEGA Σαββατοκύριακο» η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, αφού όλοι «τήρησαν υποδειγματικά τα μέτρα».

Καμία υπόδειξη για άνοιγμα λυκείων

«Το άνοιγμα των σχολείων γίνεται σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών, οι οποίοι πρότειναν ένα σταδιακό άνοιγμα των βαθμίδων της εκπαίδευσης.

Παρά την καλή εικόνα που έχουν δώσει μέχρι στιγμής τα σχολεία, δεν υπάρχει ακόμα εισήγηση των ειδικών για το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων», με το υπουργείο να βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιμωξιολόγους.

Απαντώντας στις πληροφορίες που ήθελαν άνοιγμα μόνο της Γ’ λυκείου, η κ. Κεραμέως επισήμανε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι στο τραπέζι καθώς υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που αφορούν τους καθηγητές και την παρουσία τους στις τάξεις.

Παρόλο που η μέριμνα του υπουργείου είναι να ανοίξει το συντομότερο αφού οι μαθητές βρίσκονται στην τελική ευθεία για τις Πανελλήνιες εξετάσεις, οι ειδικοί θα αποφασίσουν πότε θα επιστρέψουν οι μαθητές στις σχολικές αίθουσες.

Την Παρασκευή οι αποφάσεις

Η Επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας μετά τον πράσινο φως που έδωσε για το άνοιγμα του λιανεμπορίου, αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα της επανεκκίνησης των σχολείων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης την Παρασκευή.

Εάν μέχρι τότε η επιδημιολογική εικόνα της χώρας παραμένει σταθερή ή δεν υπάρχει μεγάλη έξαρση στον αριθμό των κρουσμάτων, τότε είναι πιθανό να υπάρξει εισήγηση για να επιστρέψουν στα σχολεία και οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων.

«Φρένο» στην επιστροφή μόνο των μαθητών της Γ΄ λυκείου

Πάντως το υπουργείο Παιδείας βάζει «φρένο» στα σενάρια για την επιστροφή μόνο των μαθητών της Γ΄ λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, καθώς υπάρχουν τρεις αντικειμενικές δυσκολίες που καθιστούν αυτό το εγχείρημα εξαιρετικά δύσκολο.

Τα τρία «αγκάθια» είναι ότι το  ωρολόγιο πρόγραμμα της εξ αποστάσεως είναι διαφορετικό με αυτό της δια ζώσης, υπάρχουν εκπαιδευτικοί που εργάζονται σε πάνω από ένα σχολείο ενώ αρκετοί καθηγητές εργάζονται και στις τρεις τάξεις του λυκείου και όχι μόνο στη Γ΄.

Πιθανό άνοιγμα σχολείων σε δύο εβδομάδες λέει ο Γώγος

Εάν το άνοιγμα της αγοράς, δεν δείξει επιδείνωση στα επιδημιολογικά δεδομένα, τα σχολεία είναι πιθανό να ανοίξουν σε δύο εβδομάδες, ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος  .

«Είχαμε στην αρχική συζήτηση το άνοιγμα της Γ΄ Λυκείου , απ’ ότι φαίνεται αυτό είναι δύσκολο» είπε ο καθηγητής αναφέροντας πως το άνοιγμα των σχολείων μπορεί να γίνει σε δύο εβδομάδες προκειμένου να εξεταστούν καλύτερα, πιο πλήρως και με μεγαλύτερη ασφάλεια τα δεδομένα που θα προκύψουν από το άνοιγμα του λιανεμπορίου.