Εξαπλώνεται η κακοκαιρία «Λέανδρος» σε όλη της χώρα με βροχές, ισχυρό ψύχος και χιονοπτώσεις ακόμη και σε χαμηλό υψόμετρο.

Ιδιαίτερα έντονα είναι τα φαινόμενα στη Βόρειο Ελλάδα όπου χιόνισε και μέσα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Τα φαινόμενα θα ενισχυθούν στα νότια της χώρας από το μεσημέρι του Σαββάτου και μετά.

Σύμφωνα με το meteo.gr, το κρίσιμο 24ωρο φαίνεται πως έχει περάσει, καθώς το μεγαλύτερο μέρος των χιονοπτώσεων αναμενόταν μεταξύ Παρασκευής και Σαββάτου. Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν σταδιακά από το βράδυ του Σαββάτου και από το πρωί της Κυριακής θα περιοριστούν κατά κύριο λόγο στο Αιγαίο.

Ωστόσο, στην Αττική οι χιονοπτώσεις σε ορεινά και ημιορεινά και οι βροχοπτώσεις και το χιονόνερο στα πεδινά θα συνεχιστούν έως τις πρώτες ώρες της Κυριακής 17/1. Επίσης, από τη Δευτέρα αναμένεται και νέο κύμα χιονοπτώσεων.

Χιονίζει και στην Αττική

Το πρωί του Σαββάτου χιόνισε στη Δροσιά, καθώς και στην Ιπποκράτειο Πολιτεία. Χιόνια έχουν πέσει και στο Καπανδρίτι, τον Ωρωπό, τα Μελίσσια, την Πεντέλη και τον Διόνυσο.

Αξιόλογη χιονόστρωση παρατηρήθηκε στην Βορειοδυτική Αττική. Στα Βίλια το χιόνι έφτασε και τα 30 εκατοστά.

Ποιοι δρόμοι είναι κλειστοί

Από τις 05.45 το πρωί, προκειμένου να μην υπάρξει κυκλοφοριακό πρόβλημα στην εθνική οδό Αθηνών- Λαμίας, από τυχόν ακινητοποίηση αυτοκινήτων και να παραμείνει ο δρόμος ανοιχτός, απαγορεύτηκε η κυκλοφορία παντός είδους βαρέως οχήματος μέγιστου επιτρεπόμενου βάρους άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στο τμήμα από τον κόμβο Καλυφτάκη στην Κηφισιά μέχρι το Σχηματάρι (67.655 χιλιομετρική θέση).

Εξαιρούνται μόνο τα οχήματα εκτάκτου ανάγκης, οδικής βοήθειας και τα φορτηγά που μεταφέρουν αλάτι. Επίσης διακόπηκε η κυκλοφορία στην λεωφόρο Πάρνηθας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας από το τελεφερίκ και πάνω, καθώς και για τα φορτηγά στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών- Θηβών, από το 4ο χιλιόμετρο, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Η κυκλοφορία των Ι.Χ. γίνεται μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αργότερα το Σάββατο έκλεισε, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, και η οδός Τατοϊου, δύο χιλιόμετρα μετά τα Ανάκτορα προς Κατσιμίδι. Στα ορεινά της Αττικής, όπου χιονίζει από το πρωί, η Αστυνομία έκλεισε δρόμους και προχώρησε σε μερικές απαγορεύσεις της κυκλοφορίας, για την ασφάλεια των πολιτών, στο πλαίσιο του προγραμματισμού που σχεδιάστηκε κατά την χθεσινή μεγάλη σύσκεψη υπό τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην Πολιτική Προστασία.

Επίσης, έκλεισε η κυκλοφορία και στον Υμηττό και συγκεκριμένα στην οδό Αναπαύσεως στου Παπάγου, στο ρεύμα προς το βουνό και η περιφερειακή οδός Αλίμου- Κατεχάκη προς Καλοπούλα, από το ύψος του πυροφυλακίου Καισαριανής.

Τέλος, διακόπηκε η κυκλοφορία στην περιφερειακή οδό Πεντέλης- Νέας Μάκρης από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο και πάνω, την λεωφόρο Διονύσου από το ύψος της λεωφόρου Θησέως και στην λεωφόρο Φυλής, προς Μονή Κλειστών στην Πάρνηθα, από το ύψος τελευταίας ταβέρνας.

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη

Στα λευκά ντύθηκε η Θεσσαλονίκη, χωρίς ωστόσο να υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία. Η πυκνή χιονόπτωση άρχισε τα ξημερώματα και συνεχίζεται ακόμη και στο κέντρο της πόλης


Περιφερειακά της Θεσσαλονίκης, στο Χορτιάτη, το Πανόραμα, το Ρετζίκι, το Ωραιόκαστρο, τον Τρίλοφο, την Πυλαία και άλλες περιοχές το έχει στρώσει, με τα εκχιονιστικά μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χαράλαμπος Στεργιάδης, Διευθυντής πολιτικής προστασίας της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, χρειάζεται προσοχή, χωρίς να έχουν προκύψει σημαντικά προβλήματα, ενώ αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται προς το Χορτιάτη και προς το νοσοκομείο Παπανικολάου.

Κλειστές παραμένουν οι επαρχιακές οδοί Ωραιοκάστρου- Μελισσοχωρίου και Αγίου Βασιλείου- Χορτιάτη. Αλυσίδες χρειάζονται επίσης τα οχήματα που κινούνται σε τμήματα του οδικού δικτύου των Περιφερειακών Ενοτήτων Χαλκιδικής, της Πέλλας και του Κιλκίς.

Ειδικότερα, στη Χαλκιδική απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Ιερισσού (από το 55ο έως το 85ο χλμ), στη διασταύρωση Βάβδου, στο δημοτικό διαμέρισμα Παλαιοκάστρου – Ταξιάρχη και στη δασική οδό Πολυγύρου – Ταξιάρχη (μέσω Τσουκαλά).

Στην Πέλλα, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται στο επαρχιακό και δημοτικό οδικό δίκτυο της Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και στο Κιλκίς, στην επαρχιακή οδό Καστανερής – Λιβαδίων.

Χαμός στη Φλώρινα

Χιονόπτωση και στη Λάρισα

Χιονόπτωση σημειώθηκε στην πόλη της Λάρισας σήμερα τα ξημερώματα κυρίως στις συνοικίες της περιοχής αλλά και στο κέντρο της πόλης, ενώ αυτή την ώρα το φαινόμενο έχει εξασθενήσει.

Μηχανήματα του Δήμου Λαρισαίων επιχείρησαν κάνοντας τον αναγκαίο αποχιονισμό στους κεντρικούς δρόμους αλλά και ρίχνοντας αλάτι στις κεντρικές αρτηρίες και στις εισόδους της πόλης για την προστασία από τον παγετό.

Πηγή: larissanet.gr

Η υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου Λαρισαίων βρίσκεται σε ετοιμότητα, για το ενδεχόμενο το φαινόμενο να ενταθεί τις επόμενες ώρες.

Παράλληλα η υπηρεσία του δήμου έχει προχωρήσει και σε ενημέρωση των διευθυντών των σχολείων ώστε να προμηθευτούν τις απαραιτητες ποσότητες αλατιού.

Χιονόπτωση και στους ορεινούς δρόμους της Ηπείρου

Χιονοπτώσεις σημειώνονται από την νύχτα σε όλους τους ορεινούς δήμους της Ηπείρου από το Πωγώνι μέχρι τα Τζουμέρκα. Ασθενής χιονόπτωση παρατηρείται και στο λεκανοπέδιο Ιωαννίνων.

Αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού έχουν βγει από τα ξημερώματα σε όλο το επαρχιακό δίκτυο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στην κυκλοφορία των οχημάτων.

Το ύψος του χιονιού κυμαίνεται από 3 εκατοστά στις παρυφές της πόλης των Ιωαννίνων, έως μισό μέτρο στην Αετομιλίτσα, Δίστρατο, Φούρκα, Μηλιά.

Στα «λευκά» τα Τρίκαλα – Ανοιχτοί οι δρόμοι

Με χιόνι έχει σκεπαστεί τόσο στα ορεινά όσο και στα πεδινά η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, γεγονός που έχει σημάνει συναγερμό στις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να παραμείνει ανοικτό το οδικό δίκτυο της περιοχής.

Σε αυτή την προσπάθεια συνδράμουν 32 μηχανήματα της Π.Ε. Τρικάλων, ρίχνοντας αλάτι στους δρόμους, οι οποίοι σύμφωνα με όσα δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, είναι ανοικτοί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις μετακινήσεις. Το ύψος του χιονιού ποικίλλει ανά περιοχή.

Στο Δήμο Πύλης και προς Μεσοχώρα αυτό κυμαίνεται από 25-30 εκατοστά, στα ορεινά της Καλαμπάκας από 5-10 εκατοστά και στις υπόλοιπες περιοχές από 2-5 εκατοστά. Ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων εφιστά επίσης την προσοχή στους οδηγούς κατά τις μετακινήσεις τους και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αστυνομικών αρχών.

Λέσβος: Μέσα στα χιόνια μετέφεραν ηλικιωμένη με πυρετό στο νοσοκομείο

Τα χιόνια έχουν φτάσει και στη βόρεια Λέσβο. Σύμφωνα με το lesvospost.com, νωρίτερα σήμερα το κέντρο του ΕΚΑΒ της Καλλονής έλαβε κλήση για εμπύρετη ηλικιωμένη γυναίκα στο Σκαλοχώρι Λέσβου που έχριζε νοσηλείας.

Εκείνη την ώρα φυσικά οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι για τα Ι.Χ χωρίς αλυσίδες.

Με τη βοήθεια του εκχιονιστικού της Πολιτικής Προστασίας του δήμου δυτικής Λέσβου, το ασθενοφόρο ανέβηκε στο Σκαλοχώρι και παρέλαβε με ασφάλεια την ηλικιωμένη.