Το πράσινο φως για τη λειτουργία των καταστημάτων, πλην της εστίασης, άναψαν οι λοιμωξιολόγοι κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης τους.

Τις τελικές αποφάσεις για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων, θα ανακοινώσει, το απόγευμα, στην καθιερωμένη ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Το άνοιγμα της αγοράς θα γίνει με τη μέθοδο του ραντεβού (click in shop) και του click away στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές από την πανδημία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, λειτουργία θα γίνει με τις εξής προϋποθέσεις:

α)Λειτουργία με click away στις κόκκινες περιοχές

β) λειτουργία με click away Click in shop στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Ο χρόνος που θα κάνουν τις αγορές τους από κάθε κατάστημα θα διαρκεί δύο ώρες, από τη στιγμή που θα στέλνουν το SMS με κωδικό 2 στο 13033. Οι παραβάτες μάλιστα θα πληρώνουν βαριά πρόστιμα.

Το άνοιγμα της αγοράς είχε προαναγγείλλει το πρωί της Παρασκευής από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης λέγοντας πως εφόσον οι ειδικοί μάς το εισηγηθούν σήμερα, είμαστε έτοιμοι να υλοποιήσουμε σταδιακά το άνοιγμα του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα» Παράλληλα  ο κ.  Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως το πρόστιμο για τους παραβάτες των μέτρων Covid-19 αυξάνεται στα 500 ευρώ, από 300, «ώστε να μπορέσουμε να αναθερμάνουμε την οικονομία χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο την δημόσια υγεία».

Πώς λειτουργεί το click in shop

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Αττικής ο πελάτης θα μπαίνει κανονικά εντός του καταστήματος κατόπιν ραντεβού και θα αγοράζει το είδος που έχει επιλέξει, έχοντας και τη δυνατότητα δοκιμής του.

Ο καταναλωτής θα μπορεί να επιλέγει το προϊόν που θέλει να αγοράσει και θα μπορεί να το έχει “δεσμεύσει” είτε τηλεφωνικά, είτε μέσω διαδικτύου, ενώ θα μπορεί ότι άλλο διαλέξει να το δοκιμάσει προ αγοράς, περιορίζοντας όμως την παραμονή του στο κατάστημα στον προβλεπόμενο χρόνο.

O καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν αλλά αυστηρά με ραντεβού. Ο καταναλωτής θα μπορεί να αλλάξει το προϊόν και να παραλάβει ένα άλλο. Όλα τα δικαιώματα επιστροφής και εγγύησης που έχει ο καταναλωτής, εξακολουθούν να ισχύουν κανονικά.

Οι καταναλωτές θα μπορούν να πληρώσουν με μετρητά, στο όριο των 500 ευρώ, που επιτρέπεται. Είναι ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα του click in shop σε σχέση με το click away το οποίο λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά με κάρτα και e-banking.
Ανάλογα με την επιφάνεια του καταστήματος και τον αριθμό των εργαζομένων θα πρέπει να προγραμματίζονται τα ραντεβού ώστε να αποφεύγεται συνωστισμός. Η αναμονή πελατών εντός του καταστήματος, πέραν αυτών που θα έχουν προγραμματισμένο ραντεβού, θα απαγορεύεται.

Χρονικοί περιορισμοί στη διάρκεια των αγορών θα υπάρχουν και θα αποφασίζονται από την κάθε επιχείρηση ξεχωριστά. Στόχος,  η ταχύτερη δυνατή εξυπηρέτηση του πελάτη στο δυνατόν συντομότερο χρόνο που θα περιλαμβάνει την είσοδο, τη δοκιμή του προϊόντος, την πληρωμή και την έξοδο από το κατάστημα.

Τι θα γίνει με τα κομμωτήρια και τα καταστήματα μανικιούρ-πεντικιούρ

Η εισήγηση των λοιμωξιολόγων αφορά το σύνολο του λιανεμπορίου συμπεριλαμβανομένων και των κομμωτηρίων. Αυτό άλλωστε είχε ανακοινώσει το πρωί της Παρασκευής ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι είναι πολύ σημαντική η επανεκκίνηση της οικονομίας, ενώ προειδοποίησε ότι αν δεν τηρηθούν τα μέτρα που θα συνοδεύουν το άνοιγμα μέρους της αγοράς, τότε άμεσα θα ξανακλείσει.

Ερωτηθείς για το ποια καταστήματα θα ανοίξουν από τη Δευτέρα κι αφού επανέλαβε ότι υπάρχουν πολλά σενάρια, είπε ότι η κεντρική ιδέα είναι να ανοίξουν τα καταστήματα που είτε είναι εποχικά, είτε κάνουν το μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους την περίοδο των εκπτώσεων.