Τη σύγκλιση αλλά και την εμβάθυνση των σχέσεων Αθήνας και Σκοπίων μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών πιστοποίησε η επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, στην Ελλάδα, κατά την οποία συναντήθηκε με την πολιτειακή ηγεσία, τον Πρωθυπουργό και τους επικεφαλής του υπουργείου Εξωτερικών.

Στην πρόοδο των διμερών σχέσεων μετά την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών αναφέρθηκε η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, αφότου συναντήθηκε με τον κ. Οσμάνι. Ο αλβανόφωνος υπουργός Εξωτερικών της γείτονος έκανε λόγο για «παράδειγμα φιλίας, σχέσεων καλής γειτονίας και μιας σχέσης εμπιστοσύνης που μπορεί να λειτουργήσει ως μια ώθηση, που ξεπερνά τα σύνορα των χωρών μας και δημιουργεί επίσης ένα θετικό παράδειγμα για την περιοχή».

Την ανάγκη για πλήρη, συνεπή και καλόπιστη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την συνάντησή του με τον Μπουγιάρ Οσμάνι. Ακόμα, συζητήθηκαν οι προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς οικονομικής συνεργασίας αλλά και η ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος.

Τρία μνημόνια, οικονομία και Τουρκία

Τρία μνημόνια συνεργασίας συνυπέγραψαν ο Νίκος Δένδιας με τον ομόλογό του της Βόρειας Μακεδονίας, κατά τη συνάντησή τους στο υπουργείο Εξωτερικών.

Η συνεργασία αφορά τις Διπλωματικές Ακαδημίες των δύο υπουργείων Εξωτερικών, τον τομέα της πολιτικής προστασίας αλλά και τη συνεργασία των αντίστοιχων φορέων των δύο χωρών για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.

«Οι οικονομικές σχέσεις, ο ενεργειακός τομέας και η διασυνδεσιμότητα είναι στην πρώτη γραμμή των σχεδίων μας για εμβάθυνση της συνεργασίας» δήλωσε ο κ. Δένδιας, επαναλαμβάνοντας ότι η Αθήνα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των Σκοπίων.

Τόνισε, στη συνέχεια, την ανάγκη για συστηματική και πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών, κάτι που αποκάλεσε «οδό για την εξασφάλιση της προόδου». Ειδικότερα, ο Νίκος Δένδιας ζήτησε μεγαλύτερη πρόοδο στην εφαρμογή της αλλαγής του ονόματος της γειτονικής χώρας, αν και όπως είπε «υπάρχει έργο στον τομέα αυτό».

Από τη συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών δεν έλειπε… η Τουρκία. Ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ευχαρίστησε την Βόρεια Μακεδονία για την ευθυγράμμισή της με την κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά στην Άγκυρα, γεγονός που «έχει σημειωθεί και εκτιμηθεί ιδιαιτέρως».

Για την επικείμενη επανέναρξη των ελληνοτουρκικών επαφών (25/1) ο κ. Δένδιας υποστήριξε ότι το αντικείμενό τους θα σχετίζεται με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθαρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη αποχής της Άγκυρας από προκλήσεις.

Τέλος, ο κ. Οσμάνι έγινε δεκτός και από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για τα Ευρωπαϊκά Θέματα, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.