Ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ  πιθανόν να προσλάβει έναν καθηγητή Νομικής, ο οποίος είχε μιλήσει στη συγκέντρωσή του που προηγήθηκε της εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο, για να αναλάβει την υπεράσπισή του στη δίκη του στη Γερουσία έπειτα από την ιστορική δεύτερη παραπομπή του εξαιτίας της υποκίνησης της αιματηρής εισβολής οπαδών του στο Καπιτώλιο, σύμφωνα με δύο πρόσωπα που γνωρίζουν το ζήτημα.

Ο Τζον Ίστμαν, ο οποίος πήρε τον λόγο μαζί με τον προσωπικό δικηγόρο του Τραμπ, τον Ρούντι Τζουλιάνι, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας της 6ης Ιανουαρίου, πιθανόν να έχει κάποιο ρόλο στην υπερασπιστική ομάδα του Τραμπ, λένε οι πηγές.

Ο 76χρονος Τζουλιάνι, ο οποίος κάλεσε το συγκεντρωμένο πλήθος να «δοκιμαστεί μαχόμενο», πιθανόν να ηγείται της υπερασπιστικής ομάδας του Τραμπ στη δίκη, όπως μετέδωσε την Κυριακή το Reuters επικαλούμενο μια πηγή.

Δεν σχολιάζουν Τζουλιάνι και Ίστμαν

Ο Τζουλιάνι δεν έχει απαντήσει σε αιτήματα να σχολιάσει.

Ο 60χρονος Ίστμαν, ο οποίος στη συγκέντρωση διατύπωσε αβάσιμους ισχυρισμούς για εκλογική νοθεία, ούτε επιβεβαίωσε αλλά ούτε και διέψευσε αν θα υπερασπιστεί τον Τραμπ επικαλούμενος το δικηγορικό απόρρητο.

Ερωτηθείς αν προτίθεται να τον αναλάβει, ο Ίστμαν απάντησε: «Αν ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών μου ζητούσε να εξετάσω να τον βοηθήσω, σαφώς και θα το σκεφτόμουν».

Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε άμεσα στο αίτημα να σχολιάσει σχετικά με τον Ίστμαν και αρνήθηκε να σχολιάσει για τον Τζουλιάνι.

Πρώην γραμματέας του δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου Κλάρενς Τόμας, ο Ίστμαν εκπροσώπησε τον Τραμπ τον περασμένο μήνα στις αποτυχημένες απόπειρές του να προσβάλει το εκλογικό αποτέλεσμα.

Στη διαδήλωση, ο Ίστμαν, ο οποίος μέχρι χθες ήταν καθηγητής στο πανεπιστήμιο Chapman της Καλιφόρνια, μίλησε για «κρυφούς φακέλους» με ψηφοδέλτια που χρησιμοποιήθηκαν για να στρεβλώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα προτού ο Τραμπ πάρει τον λόγο και επαναλάβει τον ανυπόστατο ισχυρισμό του ότι του έκλεψαν τις εκλογές.

Μέλη του διδακτικού προσωπικού και φοιτητές, μεταξύ άλλων, μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, ζήτησαν από το πανεπιστήμιο να απολύσει τον Ίστμαν.

Σε ανακοίνωσή του χθες ο πρόεδρος του πανεπιστημίου ανέφερε ότι, έπειτα από συμφωνία, ο Ίστμαν θα φύγει άμεσα από το πανεπιστήμιο.

Ίστμαν : Ο Τραμπ δεν έχει απολύτως καμία ευθύνη

Ο Ίστμαν πάντως είπε στο Reuters ότι δεν θεωρεί πως έκανε κάποιο λάθος, αλλά ούτε ότι φέρει κάποια ευθύνη ο Τραμπ. «Απολύτως καμία», τόνισε.

Το περασμένο καλοκαίρι ο Ίστμαν δέχτηκε έντονη κριτική σχετικά με ένα άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στο Newsweek στο οποίο αμφισβητούσε αν η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις έχει δικαίωμα να υπηρετήσει στο αξίωμα αυτό γιατί οι γονείς της δεν ήταν αμερικανοί πολίτες ούτε μόνιμοι κάτοικοι των ΗΠΑ.

Στη συνέχεια το Newsweek ζήτησε συγγνώμη που δημοσίευσε το άρθρο του.

Δυσκολεύεται

Ο Τραμπ θα δυσκολευτεί να προσλάβει ταλαντούχους δικηγόρους. Ήδη αντιμετωπίζει προβλήματα στο να προσλάβει δικηγόρους μετά την έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ για τη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές και η ευρεία καταδίκη που ακολούθησε την αιματηρή εισβολή στο Καπιτώλιο, σε συνδυασμό με την πίεση που ασκούν οι οργανώσεις κατά του Τραμπ, πιθανόν να αποθαρρύνουν και άλλους δικηγόρους από το να αναλάβουν υποθέσεις του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019, επειδή άσκησε πίεση στον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι προκειμένου να διεξαγάγει έρευνες για τον Τζο Μπάιντεν, όμως η Γερουσία που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς, όπως αναμενόταν τον αθώωσε, τον Φεβρουάριο του 2020.

Ο νομικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου, ο Πατ Τσιπολόνε, ο οποίος συμμετείχε στην υπεράσπιση του Τραμπ για την Ουκρανία, δεν αναμένεται να τον εκπροσωπήσει αυτή τη φορά, σύμφωνα με ένα πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα.

Ο Τσιπολόνε θα εγκαταλείψει τη θέση του στις 20 Ιανουαρίου, όταν αναλάβει προεδρικά καθήκοντα ο Τζο Μπάιντεν.

Ο Τζέι Σεκούλοφ, ένας άλλος προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ, ο οποίος επίσης είχε κάποιο ρόλο στην πρώτη παραπομπή του, επίσης δεν αναμένεται να εμπλακεί αυτή τη φορά.

Ο Τζον Γιού, ένας συντηρητικός νομικός, που και αυτός υπήρξε γραμματέας του Τόμας και εργάστηκε στο υπουργείο Δικαιοσύνης επί κυβερνήσεως Τζορτζ Μπους του νεώτερου, δήλωσε χθες ότι δεν θεωρεί πως ο Τραμπ θα θελήσει να τον εκπροσωπήσει εκείνος.

«Θεωρώ ότι έπρεπε να του απαγγελθούν κατηγορίες», είπε ο Γιού, αλλά πρόσθεσε ότι η υποκίνηση στη βία δεν ήταν η σωστή κατηγορία και ότι «η Γερουσία δεν θα πρέπει να τον καταδικάσει».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ