Εάν κανείς ήθελε να αποκρυπτογραφήσει την συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΑΝΤ1 (και στον Νίκο Χατζηνικολάου) και τα μηνύματα που έστειλε σίγουρα θα στεκόταν σε ορισμένα σημεία. Πρώτα απ΄όλα επιχείρησε να κλείσει, μετά τον ανασχηματισμό, τα σενάρια για πρόωρες εκλογές μέσα στο 2021 επιστρατεύοντας τη ρήση που λέει κάθε πρωθυπουργού ότι «θα εξαντλήσω την τετραετία» συμπληρώνοντας μάλιστα πως δεν θα είναι το 2021 εκλογική χρονιά.

***

Δεύτερον – και ίσως σημαντικότερο – αποτελεί η τοποθέτηση της πολιτικής του στο Κέντρο. Στο πολιτικό Κέντρο, την ώρα μάλιστα που ο Αλέξης Τσίπρας πασχίζει να «εισβάλει» στον μεσαίο χώρο και στην Κεντροαριστερά, με διευρύνσεις από το παλαιό ΠαΣοΚ, το ΚΙΝΑΛ και από άλλες πολιτικές δυνάμεις. Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του θέλησε να δώσει το μήνυμα ότι δεν χαρίζει το Κέντρο σε κανέναν τη στιγμή μάλιστα που, σε όλους είναι γνωστό, έχει τοποθετήσει στην κυβέρνησή του αρκετά στελέχη που δεν ανήκουν κομματικά ή ιδεολογικά στη ΝΔ. Αλλά πώς μπορεί να εκφράσει το Κέντρο η ΝΔ;

***

«Ολοένα και περισσότεροι οι συμπολίτες μας που αυτοπροσδιορίζονται ως κεντρώοι αυτή τη στιγμή εκφράζονται πολιτικά από τη Νέα Δημοκρατία. Αν αυτό κάποιους τους ενοχλεί είναι δικό τους πρόβλημα. Δεν είναι δικό μου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης; Πώς όμως εννοεί το Κέντρο;

***

«Εκφράζει συμπολίτες μας οι οποίοι δεν έχουν πολύ έντονες ιδεολογικές αναφορές, οι οποίοι θέλουν πρωτίστως να αντιμετωπίζονται τα προβλήματα χωρίς πάντα σκληρό ιδεολογικό πρόσημο, και οι οποίοι περιμένουν από την κυβέρνηση σκληρή αποτελεσματικότητα και διαφάνεια».

***

Στον πρώην ΔΟΛ πάει το ΤΑΙΠΕΔ;

Το κτίριο της οδού Μιχαλακοπούλου 80, εκεί όπου στεγαζόταν επί σειρά ετών ο πρώην ΔΟΛ, είναι ένα από τα δέκα κτίρια στα οποία πρόκειται να επιλέξει για να εγκατασταθεί στο άμεσο μέλλον το ΤΑΙΠΕΔ, φεύγοντας από την οδό Κολοκοτρώνη. Ο νέος Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ δεν αποκλείεται, εάν τελικά επιλεγεί το κτίριο αυτό, να εγκατασταθούν στα γραφεία όπου διατηρούσαν ο Χρήστος Λαμπράκης και Σταύρος Ψυχάρης στον πέμπτο όροφο. Μετά την παραίτηση του Αρη Ξενόφου από τη θέση του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ, στις 18 Δεκεμβρίου, αναμένεται να κινηθούν οι διαδικασίες για την πλήρωση της σχετικής θέσης. Αυτές, όπως μαθαίνω δεν είχαν τρέξει έως τώρα επειδή εκκρεμούσε η τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Υπερταμείου (για το οποίο θα διαβάσετε παρακάτω) που θυγατρική του είναι του ΤΑΙΠΕΔ. Ο μόλις 45 ετών Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ Ριχάρδος Λαμπίρης θεωρείται ότι θα παραμείνει τη θέση καθώς διατηρεί, όπως μαθαίνω, πολύ καλές σχέσεις με τα αρμόδια για την άσκηση οικονομικής πολιτικής κυβερνητικά στελέχη.

***

Η αλλαγή της σκυτάλης στο Υπερταμείο

Πάμε τώρα στο Υπερταμείο. Για πολλούς στην κυβερνώσα παράταξη σίγουρα αποτελεί έκπληξη η αλλαγή σκυτάλης στο Υπερταμείο (ΕΕΣΥΠ). Και τούτο επειδή τοποθετήθηκε εκεί ο Γρηγόρης Δημητριάδης, (απλή συνωνυμία με τον διευθυντή του γραφείου του Πρωθυπουργού). Και γιατί θα πείτε αποτελεί έκπληξη; Επειδή ο κ. Δημητριάδης, είχε παραιτηθεί μόλις τον Νοέμβριο από γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων στο Υπουργείο Εξωτερικών χωρίς να δοθούν τότε εξηγήσεις για την παραίτησή του. Για τους γνωρίζοντες όμως ο κ. Δημητριάδης παραιτήθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών με απώτερο σκοπό να μεταπηδήσει στο Υπερταμείο. Ήταν ένα ρίσκο το οποίο πήρε τότε και φαίνεται πως πέτυχε. Στη ΝΔ πάντως του πιστώνουν τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην κρίσιμη (τότε) μάχη της προμήθειας των αναλώσιμων (μάσκες, στολές αναπνευστήρες και άλλα) για τον κορωνοϊό και την έγκαιρη παράδοσή τους στα νοσοκομεία. Εξάλλου οι οργανωτικές ικανότητες ήταν γνωστές με την εμπειρία του στα λεωφορεία της Αθήνας. Άλλοι υπογραμμίζουν το γεγονός ότι δεν προέρχεται από την παράταξη. Έχει, λένε, κεντροαριστερό μεταρρυθμιστικό προφίλ και διετέλεσε στο παρελθόν συνεργάτης κορυφαίων του ΠαΣοΚ.

***

Μητσοτάκης και το εμβόλιο

Για τις παρενέργειες του εμβολίου για τον κορωνοϊό, μίλησε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον ΑΝΤ1, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στους εμβολιασμούς στη χώρα μας και απαντώντας σε όσους είναι ακόμα διστακτικοί, ο πρωθυπουργός είπε πως «ο σκοπός είναι να πείσουμε τους συμπολίτες μας που είναι σκεπτικοί, όχι τους αρνητές που τελικά είναι λίγοι, αυτούς που και σήμερα είναι διστακτικοί» να κάνουν το εμβόλιο. «Εγώ έκανα την πρώτη δόση, θα κάνω τη δεύτερη δόση σε μια εβδομάδα και δεν είχα καμία απολύτως παρενέργεια» είπε αναφερόμενος στον δικό του εμβολιασμό για να προσθέσει: «Έχουν γίνει πολλά εκατομμύρια εμβόλια, αν υπήρχε σοβαρή παρενέργεια θα το είχαμε μάθει» ενώ χαρακτήρισε τον εμβολιασμό, την «πιο σύνθετη επιχείρηση που έχει αναλάβει το ελληνικό κράτος τον τελευταίο καιρό».

***

Οι φόβοι των ειδικών για τον κορωνοϊό

Σχετική σταθεροποίηση, με μικρή τάση μείωσης συγκριτικά με χθες, παρουσιάζουν τα κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα σε μια περίοδο που «φουντώνουν» ολοένα και περισσότερο οι φόβοι των επιστημόνων για τρίτο -σφοδρότερο από το προηγούμενο- κύμα του φονικού ιού στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, στα ίδια σχεδόν επίπεδα κινούνται οι διασωληνωμένοι, ενώ μικρός είναι ο αριθμός των θανάτων τις τελευταίες 24 ώρες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το τελευταίο 24ωρο ανακοινώθηκαν 671 νέα κρούσματα της λοίμωξης του νέου κορωνοϊού (COVID-19), εκ των οποίων 17 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

***

Σε εξέλιξη του e-astypalea

Σας έχω νέα από την Αστυπάλαια. Όπως αναφέρει ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία Κώστας Φραγκογιάννης το έργο της e-astypalea βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης. Ομάδες εργασίας από τον Δεκέμβριο του 2020 έχουν αρχίσει να δουλεύουν μαζί με την δημοτική αρχή, τα 5 συναρμόδια υπουργεία αλλά και τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen που συνεργάζεται στο όραμα αυτό. «Σε δύο-τρεις μήνες, θα δούμε τα πρώτα δείγματα γραφής», συνέχισε στην τοποθέτηση του ο υφυπουργός, εξηγώντας ότι το πρόγραμμα που θα εκπονηθεί για τα κίνητρα αντικατάστασης των συμβατικών οχημάτων με ηλεκτρικά θα ονομαστεί e-astypalea, ενώ σημείωσε ότι ήδη άρχισε να το επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας και σε λίγες εβδομάδες, το πολύ εντός διμήνου, θα βγει σε δημόσια διαβούλευση. Και πρόσθεσε: «Δουλεύουμε σκληρά, δουλεύουμε συνεργατικά με τον δήμο του νησιού». Εν συνεχεία αναφέρθηκε στο υβριδικό σύστημα ενέργειας που θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού, υπογραμμίζοντας ότι έχει ήδη ξεκινήσει ο σχεδιασμός του.

***

Ο Κουρουμπλής και πάλι βουλευτής

Με την ορκωμοσία που έγινε χθες στη Βουλή επικυρώθηκε και τυπικά η επιστροφή του Παναγιώτη Κουρουμπλή στα κοινοβουλευτικά έδρανα. Δεκαοχτώ μήνες μετά τις εκλογές του Ιουλίου του 2019 και αφού έγινε η επανακαταμέτρηση των ψήφων και η επικύρωση της απόφασης από το εκλογοδικείο, ο κ. Κουρουμπλής ορκίστηκε βουλευτής, παίρνοντας, έτσι τη θέση του Θανάση Παπαχριστόπουλου. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ) θα έχει και δικαίωμα στην αποζημίωση για το χρονικό διάστημα από τον Ιούλιο 2019 μέχρι και τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς η απόφαση του εκλογοδικείου τον ανακηρύσσει βουλευτή από την πρώτη ημέρα των εκλογών.

***

Το ΜέΡΑ25 δημιουργεί ραδιόφωνο

Διαδικτυακό ραδιόφωνο δημιουργεί το ΜέΡΑ25 το οποίο θα βγει στον αέρα την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Φιλοδοξία της πρωτοβουλίας αυτής από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη είναι να διοχετεύει, όπως σχετικά αναφέρεται, πλατιά σε καθημερινή βάση την πολιτική του και πρωτίστως να απευθυνθεί στον κόσμο που ψήφισε «όχι» στο δημοψήφισμα του 2015. Μάλιστα η προώθηση αυτής της πρωτοβουλίας γίνεται με σύνθημα «τέλος στο φίμωμα, με το Ράδιο ΜέΡΑ κάνουμε unmute».