Υπ΄αριθμόν 1 επικριτής και αντίπαλος του Βλαντίμιρ Πούτιν, ακούραστος διώκτης της διαφθοράς των ρωσικών ελίτ, ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι αποφασισμένος να συνεχίσει να αψηφά το Κρεμλίνο, αφού επέζησε της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα Novitchok και ανέρρωσε σε γερμανικό νοσοκομείο, αποφάσισε τώρα να επιστρέψει στην Ρωσία, παρά την απειλή νέας φυλάκισής του και παρά τους φόβους για την ασφάλειά του.

«Ελάτε να με υποδεχτείτε»

«Ελάτε να με υποδεχθείτε» είπε απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του σε βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Instagram και στο οποίο ανακοίνωσε ότι έχει εισιτήριο για Μόσχα για την Κυριακή 17 Ιανουαρίου, δηλώνοντας ότι έχει αναρρώσει πλήρως.

Ο 44χρονος πρώην δικηγόρος είχε μεταφερθεί τον Αύγουστο ημιθανής στο Βερολίνο προερχόμενος από το Ομσκ της Σιβηρίας.

Έπειτα από τρεις εβδομάδες σε κώμα, τρία ευρωπαϊκά εργαστήρια αποφάνθηκαν με απόλυτη βεβαιότητα: ο Αλεξέι Ναβάλνι προσεβλήθη από έναν παράγοντα τύπου Novitchok, μίας νευροτοξικής ουσίας η οποία είχε παρασκευασθεί από τις σοβιετικές μυστικές υπηρεσίες για στρατιωτικούς σκοπούς.

Στην αντεπίθεση

Μόλις συνήλθε, ο Ναβάλνι πέρασε στην αντεπίθεση: μετά το συμπέρασμα κοινής  δημοσιογραφικής έρευνας μέσων ενημέρωσης ότι η επίθεση εναντίον του ήταν έργο των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών  (FSB), έδωσε στην δημοσιότητα τηλεφωνική συνομιλία στην οποία δηλώνει ότι παγίδευσε έναν από τους ρώσους πράκτορες που τον παρακολουθούσαν εδώ και χρόνια. Εκείνος, θεωρώντας ότι μιλάει με ανώτερό του, ομολογεί ολόκληρη την υπόθεση της επίθεσης κατά του Ναβάλνι,

Ο ίδιος ο Ναβάλνι λέει ότι όλα ενορχηστρώθηκαν κατόπιν απευθείας εντολής του Βλαντίμιρ Πούτιν, του ορκισμένου εχθρού του που δεν προφέρει ούτε το όνομά του και αρνείται τις κατηγορίες.

Έρευνες και εκλογές

Απών από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης, απών και από το κοινοβούλιο λόγω στέρησης του δικαιώματος του εκλέγεσθαι εξαιτίας μίας καταδίκης για φορολογική απάτη, για την οποία ο ίδιος λέει ότι ήταν πολιτικά στημένη, ο Αλεξέι Ναβάλνι είναι πλέον η μοναδική φωνή της ρωσικής αντιπολίτευσης, μετά και την δολοφονία του Μπορίς  Νεμτσόφ το 2015.

Κύριος στόχος του εδώ και χρόνια είναι το κόμμα του Κρεμλίνου «Ενιαία Ρωσία», το οποίο αποκαλεί  «κόμμα των κλεφτών και των απατεώνων». Οι εκπομπές του που μεταδίδονται στο YouTube, όπου έχει 4,8 εκατομμύρια συνδρομητές, είναι πολύ δημοφιλείς και οι έρευνές του για την διαφθορά των ελίτ συγκεντρώνουν δεκάδες εκατομμύρια views.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι, το Ταμείο του Αγώνα κατά της Διαφθοράς που ιδρύθηκε το 2012, καθώς και οι υποστηρικτές του είναι συστηματικά στόχοι επιβολής προστίμων, ερευνών, απειλών και επιθέσεων.

Ο ίδιος λέει ότι όλα είναι απάντηση στην οργάνωση κινήματος αμφισβήτησης το καλοκαίρι του 2019 που προκάλεσε απώλειες στην ρωσική εξουσία στις τοπικές εκλογές στην Μόσχα.

Ξεκίνησε το 2011

Η διαδρομή του ξεκίνησε στις βουλευτικές εκλογές του 2011 που συνοδεύτηκαν από τεράστιο κύμα διαμαρτυρίας. Τον Σεπτέμβριο του 2013 έχει την πρώτη του εκλογική επιτυχία συγκεντρώνοντας το 27% των ψήφων στις τοπικές εκλογές στην Μόσχα που του δίνουν την δεύτερη θέση.

Από το 2013, ο Ναβάλνι, πατέρας δύο παιδιών,  μπαινοβγαίνει στην φυλακή όπου παραμένει υπό κράτησιν για μικρά διαστήματα και μετρά καταδίκες σε δικαστικές διώξεις τις οποίες καταγγέλλει ως πολιτικού χαρακτήρα.

Οι δικαστικές αυτές περιπέτειες του έχουν στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι μέχρι το 2028, αλλά ο ίδιος βεβαιώνει ότι αυτό δεν μειώνει την ενεργητικότητά του, ούτε οι απειλές εναντίον του ιδίου και της οικογένειάς του.

«Κάνω πολιτική, οι άνθρωποι με υποστηρίζουν. Εχω πολλούς υποστηρικτές. Τι μπορεί να κάνει ευτυχέστερο  έναν άνθρωπο;».