«Κι άλλαξεν εντός μου η ροή του κόσμου».

Βιζυηνός

Ουδείς αναμάρτητος. Την ώρα που κοιτούσα τις απίστευτες εικόνες της κατάληψης του Κογκρέσου, τις σκηνές με τη φυγάδευση του αντιπροέδρου δύσμοιρου κ. Πενς, την κατάληψη του γραφείου της προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κυρίας Πελόζι, τον τύπο σαν καρνάβαλος να έχει θρονιαστεί στον «βασιλικό θρόνο» και βουλευτές να φορούν αντιασφυξιογόνες μάσκες, από καρέκλα σε καρέκλα κρυπτόμενοι, άδικα ίσως, θυμήθηκα τις δικές μας τις πομπές κάποια χρόνια σαν χθες. Μπορεί με την ηλικία να ξεχνώ ονόματα και πρόσφατα γεγονότα, αλλά η μνήμη έχει ασφαλίσει το παρελθόν.

Πάντως εμείς δεν φτάσαμε ως εκεί, με εξαίρεση το ανοιγμένο κεφάλι του Χατζηδάκη και του Κουμουτσάκου και τον προπηλακισμό του Πάγκαλου σε ταβέρνα. Δεν φτάσαμε ποτέ σε τέτοια γεγονότα σαν αυτά που είδαμε και που στιγμάτισαν τη Δημοκρατία της Υπερδύναμης. Μόνο το βράδυ της χούντας υπερβήκαμε σε αγριότητα τους Τραμπιστές.

Δεν θα σταθούμε στις αιτίες – κοινωνικός αποκλεισμός, τεράστια ανασφάλεια και φτώχεια, και οικονομικές διαφορές πρωτοφανείς. Θα περιοριστούμε στο να εξετάσουμε αν η εξέλιξη του προέδρου επηρεάστηκε και πώς την περίοδο πριν την υποψηφιότητά του και κατά τη διάρκεια της θητείας του.

1. Περίοδος προεκλογική. Κράτησε δύο χρόνια. Ηταν η εποχή που ο Ντόναλντ Τραμπ υιοθέτησε ακραίες θέσεις όπως εκφράζονταν από το ακροδεξιό Στιβ Μπάνον (και τους χρηματοδότες του μεγαλοβιομήχανους καπνού κ.λπ.), τον οποίο έχρισε συντονιστή της καμπάνιας για την υιοθέτηση της υποψηφιότητάς του από το κόμμα του. Ο Μπάνον αφενός μπόλιασε τον Τραμπ με τις θεωρίες του περί λαϊκισμού, αφετέρου εξουδετέρωσε τους μετριοπαθείς πολιτικούς που εξέφραζαν το κατεστημένο σώμα των νοικοκυραίων της μεσαίας τάξης. Το τέλος του διαβόητου λαϊκίστική «επαναστάτη» απέδειξε ότι όλα ήταν ένα ψέμα μια και έβαλε το χέρι του στο «μέλι» και γλίτωσε τη φυλακή λόγω της χάρης που του έδωσε ο απερχόμενος πρόεδρος. Μαζί με έναν εσμό απατεώνων φίλων του.

2. Εχοντας γαλβανιστεί με ιδέες παλαβών και αφού έδωσε την εξουσία στην «Οικογένεια» απομακρύνοντας την πρώτη φουρνιά του Οβάλ Γραφείου, βρέθηκε αντιμέτωπος με την κατηγορία για συνεργασία με τους Ρώσους, μια επίθεση που του στοίχισε πολύ. Μπορεί να απηλλάγη από τις κατηγορίες μια και είχε πλειοψηφία στο Κογκρέσο, αλλά του έδωσε την ευκαιρία να «εξοντώσει» και να «αποκεφαλίσει» δημόσιους λειτουργούς σε ανεξάρτητες αρχές. Ετσι νόμισε ότι κρατάει τους αρμούς της εξουσίας, όπως όλοι οι αυταρχικοί ηγέτες. Ωστόσο ένα δεύτερο στοιχείο ξύπνησε μέσα του. Το άσβεστο μίσος κατά των Δημοκρατικών, αυτής της μέγαιρας Πελόζι. Αυτός που ήταν μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος στο παρελθόν.

3. Στη συνέχεια άρχισε να ξεδιπλώνει μια πολιτική επίθεση που περιελάβανε τα κατεστημένα ΜΜΕ, την Κίνα, την Ευρώπη και τις ελίτ. Κάτι που ακουγόταν ευχάριστα στα αφτιά των ανέργων των μεσοδυτικών Πολιτειών, των απόκληρων μιας κοινωνίας βαθιών αντιθέσεων, πολιτιστικών, ταυτότητας και οικονομικών. Και ενώ ανέβαινε η δημοτικότητά του, έδωσε μία πρωτοφανή φορολογική απαλλαγή στους υπερπλούσιους φίλους του! Το ψέμα ήταν πια εγκατεστημένο.

4. Μέχρι πριν από έναν χρόνο, η βεβαιότητα επανεκλογής του ανθρώπου-τεφάλ ήταν διάχυτη και ο ίδιος ξεπέρασε τα όρια της όποιας λογικής και πέρασε στον χώρο της θρησκευτικής πίστης στο πρόσωπό του.

5. Ωσπου ήρθε η COVID-19. Κάπου εκεί η σωρευμένη παράνοια από τις επιτυχίες του οδήγησε εκεί που έφτασε, ως πυρπολητής της Αμερικής, αλλά και του ίδιου του εαυτού του. Οσο πλησίαζαν οι εκλογές τις 3ης Νοεμβρίου τόσο οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι κάτι δεν πάει καλά στον φαντασιακό κόσμο που είχε διαμορφωθεί.

6. Και τότε αρρώστησε. Φίλος από την Αμερική ισχυρίζεται ότι η αρρώστια και η γρήγορη ανάρρωση με ειδικά φάρμακα απελευθέρωσαν την αίσθηση του άτρωτου και ανίκητου που κυριάρχησε στην προεκλογική του εκστρατεία. Και ενώ οι ασθενείς και οι νεκροί ξέφυγαν, ο ίδιος ξέφυγε επίσης μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών και τον απίστευτο θρίαμβο του Μπάιντεν.

Και τι δεν έκανε από τη στιγμή αυτή και μετά. Αδυνατώντας να πιστέψει στην πραγματικότητα έστρωσε τον δρόμο στα γεγονότα στο Κογκρέσο. «Ολα είναι ένα ψέμα», «Μας έκλεψαν τις εκλογές» ήταν τα συνθήματα που πυρπόλησαν το Κογκρέσο.

Στο μεταξύ, όλες οι προσφυγές για ματαίωση των αποτελεσμάτων των εκλογών απορρίφθηκαν.

Τις τελευταίες ημέρες: Είδε το Κογκρέσο να απορρίπτει το βέτο για τις αμυντικές δαπάνες με συντριπτική πλειοψηφία. Προχώρησε σε προκλητικές παροχές αμνηστίας ακόμη και για καταδικασμένους πρώην συνεργάτες του. Στις εκλογές δύο γερουσιαστών της Τζόρτζια, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά σε στελέχη του κόμματός του, ζήτησε «να κερδηθούν οι 10.000 ψήφοι που χρειάζονται για τον έλεγχο και της Γερουσίας». Τα όσα είπε είναι ανατριχιαστικά, και αποκαλύφθηκαν από μαγνητοφώνηση, προφανώς από κάποιον δικό του. Στο Κογκρέσο, έχοντας στο πλευρό του Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές επιχείρησε να κερδίσει την προεδρία ενώ έχει κινητοποιήσει και το «πεζοδρόμιο».

Και ήρθε η στιγμή της κάθαρσης. Οι βανδαλισμοί στο λίκνο της Δημοκρατίας έδρασαν  καταλυτικά στην πολιτική ζωή της χώρας. Λίγες ώρες προτού γευτούν την οργανωμένη επίθεση των ορδών, κάποιοι Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές και βουλευτές προσπάθησαν να καθυστερήσουν τη διαδικασία επικύρωσης των πολιτειακών εκλογών. Μετά τα γεγονότα, σαν αρνάκια όλοι οι κραυγάζοντες μικρο-Τράμπ επικύρωσαν τις επιλογές των Πολιτειών σε χρόνο μηδέν, και πλέον είναι ανοιχτός ο δρόμος της ημέρας ορκωμοσίας στις 20/1/2021. Οι πιο ταραγμένες εκλογές στην Ιστορία των ΗΠΑ ολοκληρώνονται.

Προσωπικά πιστεύω ότι δύο πράγματα μπορεί να κάνει ακόμη. Να παραιτηθεί από πρόεδρος και να αναλάβει ο τέως πιστός αντιπρόεδρος να του δώσει χάρη, μια και στη Νέα Υόρκη τον περιμένουν εισαγγελείς και φαρισαίοι για να ερευνήσουν τα οικονομικά των εταιρειών του. Το δεύτερο, ότι θα μπορούσε να βομβαρδίσει το Ιράν. Αλλά φαίνεται ότι δεν τον αφήνουν.

 *Ο κ. Αντώνης Τριφύλλης είναι μέλος της διαΝΕΟσις και του ΕΛΙΑΜΕΠ, πρώην στέλεχος της ΕΕ.