Μία έκπληξη περίμενε τη Δόμνα Μιχαηλίδου κατά την επίσκεψή της σε δομή φιλοξενίας ηλικιωμένων στη Νέα Ιωνία. Η υφυπουργός Εργασίας βρέθηκε εκεί για να δει από κοντά πώς προχωράει ο εμβολιασμός στα γηροκομεία και συνάντησε μια συμπαθέστατη γιαγιά: Την κυρία Ελευθερία, ετών 117, γεννημένη το 1903, την ίδια χρονιά δηλαδή με την κάτοχο του ρεκόρ Γκίνες για τη μακροζωία από την Ιαπωνία. Όπως ενημερώθηκε η υφυπουργός, η 117χρονη κυρία Ελευθερία ήθελε πολύ να κάνει το εμβόλιο και ο γιατρός της μονάδας έκρινε πως μπορούσε. Εμβολιασμένη πια η κυρία Ελευθερία, κέρδισε τη μάχη και τον κορωνοϊό και ας ελπίσουμε η εκστρατεία εμβολιασμού να συνεχίσει στον δρόμο των ρεκόρ. Εδώ που τα λέμε η κυρία Ελευθερία επέζησε από δύο παγκόσμιους πολέμους, από βαλκανικούς πολέμους, από τον ελληνοϊταλικό πόλεμο, από τον Μακεδονικό Αγώνα, από τον εμφύλιο πόλεμο, επέζησε πραξικοπημάτων, στάσεων, δημοψηφισμάτων, μνημονίων, οικονομικών κρίσεων και δικτατοριών και θα άφηνε τον κορωνοϊό να της πάρει τον αέρα; Αφήστε που η κυρία Ελευθερία είναι συνώνυμη με το πρόγραμμα εμβολιασμού «Κωδικός Ελευθερία».

***

Ένας νεότατος ετών… 94

Μετά από αυτό ο πατέρας ενός συναδέλφου, ετών 94, αισθάνθηκε όπως έλεγε, νεότατος και προθύμως παραχωρεί τη σειρά του για εμβολιασμό σε γηραιότερο. Πέρα όμως από το αστείο, σας αναφέρω ότι το σύστημα εμβολιασμού των ηλικιωμένων βάσει της άυλης συνταγογράφησης (την οποία προφανώς είχαν προνοήσει να υλοποιήσουν οι οικογένειές των ηλικιωμένων) λειτουργεί άψογα.

***

Έρχονται δύσκολες ημέρες πανδημίας

Την ίδια ώρα καταγράφηκαν την Τρίτη πάλι πολλά κρούσματα, Ήταν ιδιαίτερα αυξημένα με την επιδημιολογική εικόνα να χειροτερεύει όσο περνούν οι μέρες, επιβεβαιώνοντας δυστυχώς τους επιστήμονες που μιλούν για δύσκολες μέρες που έρχονται. Για ακόμα μια μέρα, την πρωτιά στην κατανομή των 866 κρουσμάτων στο σύνολο της χώρας κατακτά η Αττική, η οποία βρίσκεται στο «κόκκινο», ενώ ακολουθεί και πάλι η Θεσσαλονίκη. Έχουν επίσης καταγραφεί 27 θάνατοι και 337 διασωληνωμένους ανάμεσα στους οποίους και ένας 103 ετών.

***

Θέλω να γίνω εμβόλιο να σώσω κόσμο

Τα περιοριστικά μέτρα και ο εγκλεισμός δεν αφορούν μόνο τους ενήλικες αλλά και τα μικρά παιδιά που αναγκάζονται να μένουν στο σπίτι, τα πιο πολλά μακριά από το σχολείο, τους φίλους τους και το παιχνίδι τους.

Στην Κύπρο ένα 7χρονο αγόρι συγκινεί γράφοντας τους στόχους και τις σκέψεις για το νέο έτος. Το χειρόγραφο του παιδιού δημοσιεύθηκε δημόσια σε σελίδα εκπαιδευτικών (μετά από συγκατάθεση των γονιών του). Μεταξύ άλλων στόχων, όπως αναφέρει το sigmalive, το παιδί εκφράζει τη σκέψη να… γίνει εμβόλιο «για να σώσει όλο τον κόσμο»! Στους στόχους περιλαμβάνεται και η τήρηση των αποστάσεων αφού όπως λέει ο 7χρονος ο κορωνοϊός δεν έχει φύγει ακόμη.

***

Αύξηση της ελληνικής επικράτειας κατά 13.000 km2

Θα πρέπει να ξέρετε ότι το κρίσιμο νομοσχέδιο για την επέκταση των 12 ν.μ. των χωρικών υδάτων που αυξάνει την ελληνική επικράτεια κατά περίπου 13.000 km2 αναμένεται να λάβει την στήριξη 284 βουλευτών κατά την ονομαστική ψηφοφορία που θα διεξαχθεί στην Ολομέλεια στις 19 Ιανουαρίου. Να σημειωθεί ότι το νομοσχέδιο προκαλεί μεταβολή – αύξηση των ορίων της επικράτειας και με βάση το Σύνταγμα απαιτείται η διαπίστωση της σύμφωνης γνώμης της απόλυτης πλειοψηφίας του κοινοβουλίου (151 βουλευτών). Μιλώντας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είπε: «Είναι η πρώτη φορά που το κοινοβούλιο καλείται να ψηφίσει αύξηση του χώρου της κυριαρχίας της χώρας από το 1947».

****

Και οι Τούρκοι τον χαβά τους

Πιστοί στην επιθετική, προκλητική ρητορική τους εναντίον της χώρας μας εξακολουθούν να παραμένουν Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μόλις 24ώρες μετά τον ορισμό της 25ης Ιανουαρίου ως ημερομηνίας για την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών ανάμεσα στην Αθήνα και την Άγκυρα. Πρώτος ο κ. Τσαβούσογλου έσπευσε να προειδοποιήσει την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι, σε περίπτωση που στηρίξει την Ελλάδα, όπως (κατά τον Τσαβούσογλου) έκανε στη σύνοδο του περασμένου Οκτωβρίου, τότε και η Τουρκία θα επαναλάβει τις σεισμογραφικές έρευνες με το «Oruc Reis». Ακολούθησε ευθύς αμέσως και ο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατηγόρησε την Ελλάδα για παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, διαμηνύοντας ότι δεν θα αποδεχθεί τις προσπάθειες «εγκλωβισμού», όπως υποστήριξε χαρακτηριστικά, της Τουρκίας στις ακτές της.

***

Ο φίλος μου ο Μεβλούτ

Παρά τις απειλές και τις προκλητικές δηλώσεις ο Μελβούτ Τσαβούσογλου αποκαλεί συχνά τον Νίκο Δένδια ως «πολύ καλό μου φίλο». Αλλά και ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών διατηρεί προσωπική φιλική σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του από σειρά ετών, όπως λέει και ο ίδιος. Όλα αυτά βεβαίως σε προσωπικό, ανθρώπινο επίπεδο. Γιατί θεσμικά και στην προάσπιση των εθνικών συμφερόντων τα πράγματα αλλάζουν. Πέραν όμως τούτου, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πληροφορίες, δεν έχει συμφωνηθεί και προγραμματισθεί συνάντησή τους για το προσεχές διάστημα. Βεβαίως, ο κ. Δένδιας παραμένει ανοιχτός στο ενδεχόμενο μίας συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, όταν όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες».

***

Πολάκης: Γιατί χάσαμε τις εκλογές

Με το γνωστό… «αψύ» του ύφος ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι οι εκλογές του 2019 χάθηκαν γιατί «γαμ*** τη μεσαία τάξη».

«Τις εκλογές τις χάσαμε γιατί μετά που βγήκαμε από τα μνημόνια, δεν ανακουφίσαμε στρώματα που είχαν σηκώσει το μεγαλύτερο βάρος. Εμείς πη..με στους φόρους και το ασφαλιστικό το ανώτερο 20% των μεσαίων στρωμάτων, το οποίο έχει μεγάλη κοινωνική αναγνωρισιμότητα και από εκεί χάσαμε. Εμείς στηρίξαμε τη φτώχεια και πήραμε 32%. Επειδή γαμ***με τους μεσαίους πήραν οι άλλοι 40%» σημείωσε γλαφυρά ο Παύλος Πολάκης.

***

Ο Μητσοτάκης, ο Κοέλιου, οι μάσκες και το Porto

Από το καλοκαίρι, μεσούσης της γερμανικής προεδρίας στην ΕΕ η Πορτογαλία και συγκεκριμένα ο Πρωθυπουργός της Πέδρο Πάσους Κοέλιου ετοιμαζόταν για την επικοινωνιακή κάλυψη της προεδρίας της ΕΕ στο πρώτο εξάμηνο του 2021. Γεννημένος στην Γκόα Ινδίας (πρώην πορτογαλική αποικία) ο κ. Κοέλιου ετοίμασε μάσκες με τη σημαία των κρατών μελών της ΕΕ και της έστειλε στις χώρες- μέλη με τον διπλωματικό σάκο. Οι μάσκες ήταν εις… διπλούν. Η μία ήταν με χαρούμενα χρώματα και άλλη με τη σημαία της χώρας. Έτσι όλοι οι ηγέτες φορούσαν το περασμένο εξάμηνο μάσκες της Πορτογαλίας.

***

Κάτι που το θυμήθηκε η ελληνική αντιπροσωπεία η οποία συνόδευε τον Πρωθυπουργό στην επίσκεψή του στην Πορτογαλία. Θυμήθηκαν για παράδειγμα πως κοντά στις ελληνικές είναι οι πορτογαλικές θέσεις για την ύπαρξη ΑΟΖ σε νησιά (λόγω της συστάδας εννέα νήσων των πορτογαλικών Αζορών), όπως θυμήθηκαν ότι η Πορτογαλία δεν έχει τόση μεγάλη οικονομική εξάρτηση (όπως έχει η Ισπανία) με την Τουρκία και συνεπώς στηρίζει σε μεγάλο βαθμό τις ελληνικές θέσεις.

***
Η υποδοχή που έκανε ο Πορτογάλος Πρωθυπουργός προς τον κ. Μητσοτάκη ήταν θερμή. Στο γεύμα που παρέθεσε, πρόσφερε πρώτο πιάτο ψαρόσουπα από μπακαλιάρο και στο κύριο πιάτο λαβράκι ψητό με σπαράγγια. Επιδόρπιο κρεμ μπρουλέ, που συνοδευόταν με το περίφημο κρασί Πόρτο (Port, vin de liquer), ένα γλυκόπιοτο κρασί που μοιάζει με την κυπριακή κουμανταρία.

***

Frontex και Ναυτική Αστυνομία

Όπως είναι γνωστό η Πορτογαλία συμμετέχει στην FRONTEX, έτσι ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Λιμενικό της Πορτογαλίας, που δεν λέγεται ακριβώς Λιμενικό αλλά «Ναυτική Αστυνομία». Εκεί συνάντησε και Έλληνες με τους οποίους συνομίλησε. Ξέρετε τι έκανε περισσότερο εντύπωση; Ότι στη βάση της Ναυτικής Αστυνομία υπηρετούν μόνον τρεις αξιωματικοί. Οι υπόλοιποι (από τους 512) είναι έξω στις θάλασσες.