Αναστάτωση επικράτησε, το μεσημέρι της Τρίτης, στους κατοίκους του Λονδίνου και του Κέιμπριτζ μετά την απογείωση δύο αεροσκαφών RAF που «σηκώθηκαν» για να βοηθήσουν ένα ιδιωτικό αεροπλάνο.

Το αεροσκάφος ταξίδευε από τη Γερμανία είχε χάσει την επικοινωνία με τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

Αρκετοί ανέφεραν ότι άκουσαν «μαζικά δυνατά χτυπήματα» στο Λονδίνο, στο Κέιμπριτζ και σε άλλες περιοχές της Νοτιοανατολικής, ωστόσο αποδείχτηκε τελικά πως ήταν «υπερηχητικός κρότος» από το μαχητικό της RAF.

Γράφοντας στο Twitter, ο Alistair Broomhead είπε: «Μόλις άκουσα μια δυνατή έκρηξη στον E12, τα παράθυρα τραντάχτηκαν, ακούστηκε σαν έκρηξη».

Η Emma Boswell δημοσίευσε: «Περπατούσα στο Waltham Abbey όταν το άκουσα. Ειλικρινά νόμιζα ότι επρόκειτο για έκρηξη βόμβας».

Τι είναι το Sonic Boom

Ηχητική έκρηξη (Sonic boom) είναι ο ήχος που σχετίζεται με τα κρουστικά κύματα που δημιουργούνται από ένα αντικείμενο που ταξιδεύει μέσω του αέρα πιο γρήγορα από την ταχύτητα του ήχου

Τα Sonic boom φράγματα παράγουν τεράστιες ποσότητες ηχητικής ενέργειας, και ηχούν σαν έκρηξη.

Η ηχητική έκρηξη προκαλείται, όταν τα υπερηχητικά αεροσκάφη ξεπερνούν τη ταχύτητα του ήχου, με αποτέλεσμα να προκαλείται μεγάλος θόρυβος – γνωστός και ως sonic boom – και μοιάζει με εκείνον μεγάλης έκρηξης.

Όταν πραγματοποιείται λοιπόν το σπάσιμο του φράγματος του ήχου εμφανίζεται ένα ασυνήθιστο σύννεφο.

Η αιτία είναι πως πραγματοποιείται πτώση της πίεσης του αέρα, αυτός συμπυκνώνεται και σχηματίζει σταγονίδια νερού.