Έρευνα εις βάρος της Frontex για «παρενόχληση, ανάρμοστη συμπεριφορά και επαναπροωθήσεις» προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF).

Την είδηση έφερε στο φως το Politico το οποίο επικαλούμενο αξιωματούχους αναφέρει ότι η OLAF εξετάζει μέλη της Frontex «από τις αρχές του περασμένου μήνα».

Η Υπηρεσία διερευνά καταγγελίες για ανάρμοστη συμπεριφορά που οδήγησαν ορισμένους αξιωματούχους της Frontex, ακόμα και σε πολύ υψηλά επίπεδα, να εγκαταλείψουν τον οργανισμό τους τελευταίους μήνες.

Τόσο η OLAF όσο και η Frontex επιβεβαίωσαν στο Politico το γεγονός ότι διεξάγεται έρευνα, ωστόσο δεν έδωσαν περισσότερες πληροφορίες.

«Η OLAF μπορεί να επιβεβαιώσει ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με το FRONTEX», ανέφερε σε ένα email το γραφείο τύπου της υπηρεσίας, τονίζοντας ωστόσο πως «το γεγονός ότι η OLAF διεξάγει έρευνα δεν σημαίνει ότι τα εμπλεκόμενα πρόσωπα / οντότητες έχουν διαπράξει παρατυπία / απάτη».

Σε ανακοίνωσή της η Frontex σημείωσε ότι «συνεργάζεται πλήρως με την OLAF», προσθέτοντας ότι «είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τέτοιες έρευνες δεν συνεπάγονται απαραίτητα οποιαδήποτε αθέμιτη πρακτική».

«Καίνε» την Frontex δημοσιεύματα

Τον περασμένο Οκτώβριο, αρκετά διεθνή μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένου του Der Spiegel της Γερμανίας, δημοσίευσαν εκθέσεις, σύμφωνα με τις οποίες η Frontex εμπλέκεται σε επιχειρήσεις επαναπροωθήσεων στα ελληνοτουρκικά θαλάσσια σύνορα, τονίζοντας ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες εξαναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα ύδατα της Ε.Ε.

Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, οι επαναπροωθήσεις παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και η OLAF διερευνά εάν έχουν παραβιαστεί οι εσωτερικές διαδικασίες της Frontex.

Οι ισχυρισμοί οδήγησαν την επίτροπο της Ε.Ε. για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον, να ζητήσει επείγουσα, έκτακτη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Frontex και πλήρη έρευνα.

Τον περασμένο μήνα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λετζέρι, μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αρνήθηκε ότι ο οργανισμός του συμμετείχε σε επαναπροωθήσεις, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχουμε βρει αποδεικτικά στοιχεία» πως το προσωπικό της Frontex έχει λάβει μέρος σε παράνομες δραστηριότητες.

Ωστόσο, δεν κατάφερε να πείσει όλους τους ευρωβουλευτές, με τη σοσιαλιστική ομάδα να του ζητά να παραιτηθεί και τους Πράσινους να ζητούν από το Κοινοβούλιο να ξεκινήσει έρευνα, ενώ κατηγόρησε το Der Spiegel ότι αποκρύπτει την αλήθεια.

Σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους αξιωματούχους, τα γραφεία του Λετζέρι ήταν μεταξύ αυτών που ερευνήθηκαν από τους ανακριτές της OLAF.

Εσωτερική έρευνα της Frontex

Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Οκτώβριο του 2017 η Frontex αναγκάστηκε να προβεί σε εσωτερική έρευνα μετά από δημοσιεύματα τα οποία φιλοξενούσαν καταγγελίες για επαναπροωθήσει προσφύγων στο Αιγαίο.

Νωρίτερα, το ίδιο έτος, ο επικεφαλής του Frontex είχε ζητήσει τη διερεύνηση δύο περιστατικών κοντά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου.
Για το ένα περιστατικό δεν βρέθηκαν αποδείξεις για παράνομες πράξεις, ενώ το δεύτερο περιστατικό εξετάζεται ακόμα.
«Θα λάμψει η αλήθεια σχετικά με τους ισχυρισμούς για pushbacks» είχε δηλώσει ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης.

«φυλάσσουμε τα σύνορά μας με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και συνεχίζουμε να διασώζουμε εκατοντάδες μετανάστες κάθε μήνα στα νερά της Μεσογείου. Μετανάστες που γίνονται αντικείμενο εκμετάλλευσης από αδίστακτους λαθροδιακινητές».

Εμπλοκή της Frontex σε παράνομες επαναπροωθήσεις στα Βαλκάνια;

Σοβαρές καταγγελίες από πρόσφυγες και μετανάστες στην Ελλάδα ότι στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη Δυτική Ευρώπη ήταν θύματα επιχειρήσεων επαναπροώθησης με τη συμμετοχή της Frontex καταγράφει σε εκτεταμένο ρεπορτάζ η Deutsche Welle.

Στο ρεπορτάζ τη Deutsche Welle φιλοξενεί την ιστορία ενός σύρου πρόσφυγα, από περιοχή όπου οι μάχες ήταν σφοδρές μεταξύ Κούρδων και Ισλαμικού Κράτους. Αρχικά, το 2018, προσπάθησε να φτάσει στην Τουρκία, ωστόσο φτάνοντας στην Αντάκια, κοντά στα σύνορα με τη Συρία, οι τουρκικές αρχές αφού έλεγξαν τα στοιχεία του τον έστειλαν πίσω.

Προσπάθησε ξανά να φτάσει στην Ελλάδα, κινούμενος παραλιακά στην Τουρκία και μπαίνοντας σε μια πλαστική βάρκα, κατόρθωσε να βρεθεί στη Λέρο.

Έκανε αίτηση ασύλου, η οποία απορρίφθηκε με την αιτιολογία ότι η Τουρκία είναι ασφαλής χώρας.

Προσθέτει δε ότι οι επαναπροωθήσεις καταγράφονται και από τις δύο πλευρές των συνόρων, αλλά και στην ενδοχώρα, και γι’ αυτό οι μετανάστες προσπαθούν να αποφεύγουν κάθε επαφή με τις ελληνικές αρχές.

Οι οργανώσεις αρωγής καταγγέλλουν ότι γίνονται πολλές επαναπροωθήσεις στα σύνορα με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία.

Απαντώντας στις καταγγελίες, εκπρόσωπος της Frontex δήλωσε στην DW ότι έχει ερευνήσει ανάλογες καταγγελίες «αλλά δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για να τις στηρίξει κανείς». Και πρόσθεσε ότι το προσωπικό της Frontex τηρεί πολύ αυστηρούς κανόνες με σκοπό «την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Χάρτα των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων».