Έγινε, το απόγευμα της Δευτέρας, η εκκίνηση της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των πολιτών, ξεκινώντας από τα άτομα άνω των 85 ετών, τα οποία πλέον μετρούν αντίστροφα μέχρι να λάβουν την πρώτη δόση, στις 16 Ιανουαρίου.

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίασε τη σχετική πλατφόρμα, με τις πρώτες ώρες να κυλούν σχετικά ομαλά και να παρουσιάζονται κάποια μεμονωμένα προβλήματα, κυρίως σε νησιά.

Βέβαια, εξαρχής οι αρμόδιοι στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής είχαν μιλήσει για πιθανόν αστοχίες που στη συνέχεια θα διορθωθούν. «Είναι η πιο δύσκολη άσκηση εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι δεδομένο ότι θα υπάρχουν αρρυθμίες στη διαδικασία. Θα κριθούμε ως προς το πόσο γρήγορα θα τις θεραπεύουμε. Γιατί αυτό αφορά πολλαπλά συστήματα και χιλιάδες ανθρώπους. Είναι πρωτόγνωρο. Ωστόσο είναι εθνικό στοίχημα που θα κερδηθεί» είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μέχρι το απόγευμα της Τρίτης, έχουν κλειστεί 60.000 ραντεβού, άκρως ενθαρρυντικά στοιχεία για τον εμβολιασμό των πολιτών.

Μάλιστα, έχουν εμβολιαστεί συνολικά 56.232 συμπολίτες μας, αριθμός που αντιστοιχεί στο 0,54% του πληθυσμού.

Μικροπροβλήματα

Σύμφωνα με πληροφορίες, εκεί που έχουν παρατηρηθεί κάποια μικρά προβλήματα είναι σε κάποια νησιά και όσον αφορά στα αυτοματοποιημένα μηνύματα που στέλνει το σύστημα σε όσους κλείνουν ραντεβού.

Συγκεκριμένα, σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ιατρικού Συλλόγου Ρόδου, Ηλίας Τσεκρής, ανάφερε πως κάποιοι πολίτες που έστειλαν μήνυμα για να εμβολιαστούν στο νησί, έλαβαν απάντηση να παρουσιαστούν σε Κω, Κάλυμνο ή Λέρο. Ο πρόεδρος επικοινώνησε με τους αρμόδιους για την επίλυση του προβλήματος.

Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ, ηλικιωμένοι της Σύρου έλαβαν μήνυμα να μεταβούν για τον εμβολιασμό τους στη … Σαντορίνη.

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, υπάρχουν τέσσερις τρόποι ώστε να κλείσουμε ραντεβού:

  • Μετάβαση στο φαρμακείo ώστε να κλειστούν τα δύο ραντεβού.
  • Μετάβαση σε ΚΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί και ένα τρίτο πρόσωπο κάνοντας μία υπεύθυνη δήλωση να κλείσει το ραντεβού.
  • Μέσω άυλης συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχε και υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουμε δηλώσει ώστε να μπορέσει το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού.

Αυτός ο τρόπος αφορά πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που είναι άνω των 85. Οι πολίτες αυτοί θα λάβουν τις επόμενες ώρες μηνύματα με έναν κωδικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντήσουν στο 13034 με αυτόν τον κωδικό εφόσον είναι επιθυμητό το ραντεβού.

  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπαίνοντας σε αυτή, δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε την προτεραιοποίηση και έπειτα με χρήση των κωδικών του TAXISNET και του ΑΜΚΑ μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και χρονικό διάστημα και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού. Μόνο στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητοι οι κωδικοί του TAXISNET, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί το ΑΜΚΑ και η ταυτότητα.

Ο «μαγικός» κωδικός

Στο τέλος κάθε μιας από αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει κανείς να έχει έναν κωδικό. Στην άυλη συνταγογράφηση ο κωδικός είναι αυτός που θα λάβουμε με μήνυμα, τον οποίο και κρατάμε για να πάμε στο ραντεβού του εμβολιασμού.

Σε φαρμακεία, ΚΕΠ και την πλατφόρμα, θα παράγεται ένας QR κωδικός τον οποίο θα πρέπει κανείς να εκτυπώσει ή να τον έχει στο κινητό του προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού έως μία φορά και μέχρι 72 ώρες πριν το πρώτο ραντεβού λόγω των αυξημένων αναγκών όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων». Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή.

Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.