Η λειτουργία τουρκικού προξενείου στη Ρόδο και η γειτνίαση του νησιού των Δωδεκανήσων με τις τουρκικές ακτές οδήγησε επτά μετανάστες (τέσσερις άνδρες, μια γυναίκα και δυο βρέφη) να κατευθυνθούν με ιστιοφόρο προς τις ακτές της Κρήτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσαν πως είναι γκιουλενιστές και εγκατέλειψαν την Τουρκία για να γλιτώσουν από το καθεστώς Ερντογάν.

Το σκάφος είχε ξεκινήσει από τουρκική ακτή απέναντι από τη Ρόδο ωστόσο ο χειριστής χάραξε πορεία για Κρήτη. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες οι μετανάστες φέρεται να υποστήριξαν πως ήταν συνειδητή επιλογή τους να κατευθυνθούν νότια καθώς το συγκεκριμένο νησί είναι απέναντι από τις τουρκικές ακτές και ήθελαν να πάνε όσο πιο μακριά γίνεται από το σημείο εκκίνησης και είχαν ως τελικό προορισμό την Ελλάδα. Το ιστιοφόρο, σημαίας Τουρκίας, εντοπίστηκε σε δυσχερή θέση στη θαλάσσια περιοχή 16 ναυτικά μίλια ανατολικά της Κρήτης. Στη συνέχεια οδηγήθηκε στο λιμάνι της Σητείας.

Από το Λιμεναρχείο Σητείας, που διενεργεί την προανάκριση, συνελήφθησαν οι πέντε ενήλικες αλλοδαποί, διότι στερούνταν διαβατηρίων ενώ ζήτησαν πολιτικό άσυλο.

Τα τεστ κορωνοϊού στα οποία υποβλήθηκαν ήταν αρνητικά ενώ με εντολή εισαγγελέα κρατήθηκαν στο σκάφος. Σήμερα αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ.