Την εκκίνηση της πλατφόρμας για τον εμβολιασμό των πολιτών, ξεκινώντας από τα άτομα άνω των 85 ετών, ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Κυριάκος Πιερρακάκης, σηματοδοτώντας ουσιαστικά -μετά τον εμβολιασμό υγειονομικών και τροφίμων στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων- την έναρξη του μαζικού εμβολιασμού.

Κατά την τακτική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας, όπου παρουσίασε τη σχετική πλατφόρμα, επισήμανε ότι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν χρειάζεται να κάνουν τίποτα. Θα ειδοποιηθούν αυτόματα από το σύστημα με μήνυμα στο κινητό τους τηλέφωνο.

Σημειώνεται πως, μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας, είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι από 4.000 πολίτες, με την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού να ανέρχεται σε 0,46% και την Ελλάδα να έχει εξασφαλίσει 26 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε εμβολιασμό 15 εκατ. πολιτών.

Πώς κλείνουμε ραντεβού

Όπως ανέφερε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, υπάρχουν τέσσερις τρόποι ώστε να κλείσουμε ραντεβού:

  • Μετάβαση στο φαρμακείo ώστε να κλειστούν τα δύο ραντεβού.
  • Μετάβαση σε ΚΕΠ. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί και ένα τρίτο πρόσωπο κάνοντας μία υπεύθυνη δήλωση να κλείσει το ραντεβού.
  • Μέσω άυλης συνταγογράφησης. Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχε και υπάρχει η μέριμνα με βάση τις διευθύνσεις που έχουμε δηλώσει ώστε να μπορέσει το σύστημα να προτείνει στοχευμένα ραντεβού.

Αυτός ο τρόπος αφορά πάνω από 50.000 συμπολίτες μας που είναι άνω των 85. Οι πολίτες αυτοί θα λάβουν τις επόμενες ώρες μηνύματα με έναν κωδικό. Στη συνέχεια, θα πρέπει να απαντήσουν στο 13034 με αυτόν τον κωδικό εφόσον είναι επιθυμητό το ραντεβού.

  • Μέσω της πλατφόρμας emvolio.gov.gr. Μπαίνοντας σε αυτή, δίνεται η δυνατότητα να ελέγξουμε την προτεραιοποίηση και έπειτα με χρήση των κωδικών του TAXISNET και του ΑΜΚΑ μπορεί κανείς να μπει στην πλατφόρμα, να επιλέξει εμβολιαστικό κέντρο, ημέρα και χρονικό διάστημα και έπειτα να επιβεβαιώσει τα ραντεβού. Μόνο στην προκειμένη περίπτωση είναι απαραίτητοι οι κωδικοί του TAXISNET, ενώ σε φαρμακεία και ΚΕΠ αρκεί το ΑΜΚΑ και η ταυτότητα.

Ο «μαγικός» κωδικός

Στο τέλος κάθε μιας από αυτές τις διαδικασίες θα πρέπει κανείς να έχει έναν κωδικό. Στην άυλη συνταγογράφηση ο κωδικός είναι αυτός που θα λάβουμε με μήνυμα, τον οποίο και κρατάμε για να πάμε στο ραντεβού του εμβολιασμού.

Σε φαρμακεία, ΚΕΠ και την πλατφόρμα, θα παράγεται ένας QR κωδικός τον οποίο θα πρέπει κανείς να εκτυπώσει ή να τον έχει στο κινητό του προσερχόμενος στο εμβολιαστικό κέντρο.

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπάρχει η δυνατότητα αλλαγής του ραντεβού έως μία φορά και μέχρι 72 ώρες πριν το πρώτο ραντεβού λόγω των αυξημένων αναγκών όσον αφορά την εφοδιαστική αλυσίδα των εμβολίων.

Αίτηση εξέτασης στοιχείων σε περίπτωση μη εύρεσης ΑΜΚΑ

Σε περίπτωση που οι πολίτες ανήκουν στην τρέχουσα εμβολιαστική περίοδο και δεν έχουν ΑΜΚΑ ή ο αριθμός ΑΜΚΑ τους δεν μπορεί να αναγνωριστεί από το σύστημα, τότε μεταβαίνουν στην σελίδα «Αίτηση εξέτασης στοιχείων». Κατόπιν συμπλήρωσης όλων των απαραίτητων πεδίων και επιλογής της υποβολής, αποστέλλεται αίτημα για εξέταση από αρμόδια επιτροπή.

Κατόπιν εξέτασης του αιτήματος, και βάσει της απόφασης της αρμόδιας επιτροπής, θα δοθεί δυνατότητα στους συγκεκριμένους πολίτες να συνδεθούν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να προγραμματίσουν το ραντεβού τους.

Υπενθύμιση Ραντεβού Εμβολιασμού

Τρεις ημέρες πριν από την ημερομηνία του ραντεβού, ο πολίτης θα λαμβάνει email και SMS υπενθύμισης για την ημέρα και ώρα ραντεβού μαζί με link για το website που έχει κατάλληλες γενικές οδηγίες προετοιμασίας (π.χ. να μην έχει πυρετό, να έχει μαζί του τον κωδικό κλπ.), αλλά και ειδικές οδηγίες ανάλογα με το εμβόλιο που θα χρησιμοποιηθεί.

Γιατί είναι απαραίτητες οι δύο δόσεις εμβολίου

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, χαρακτήρισε το άνοιγμα της πλατφόρμας βήμα προόδου.

Η ίδια αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δόθηκε προτεραιότητα σε αυτή την ηλικιακή μονάδα. «Η πιο ευάλωτη ομάδα είναι τα άτομα άνω των 85 ετών, τα άτομα που μπήκαν στα νοσοκομεία και μεγάλο ποσοστό αυτών δεν βγήκε».

Σύμφωνα με την ίδια, σε όλα τα προγράμματα εμβολιασμού των χωρών, μετά τους υγειονομικούς και τα άτομα στα κέντρα φροντίδας, ακολουθούν οι άνω των 85 ετών.

Η κ. Θεοδωρίδου υπενθύμισε τη σημασία και των δύο δόσεων του εμβολίου, λέγοντας ότι η πρώτη δόση είναι αυτή που φέρνει το αντιγόνο του εμβολίου και έτσι αναπτύσσονται αντισώματα, ενώ η δεύτερη εγκαθιστά περισσότερη ανοσία. «Οι δύο δόσεις στοχεύουν στην πλήρη ανοσοποίηση» τόνισε, χαρακτηρίζοντας ανεπαρκή τον εμβολιασμό αν δεν γίνουν οι δύο δόσεις.

Αναφορά έκανε, δε, στη βοήθεια που πρέπει να προσφέρουν οι νέοι στους ηλικιωμένους στο ζήτημα του εμβολιασμού. «Οι νεότεροι έχουν ηθική υποχρέωση να βοηθήσουν τα ηλικιωμένα φάρμακα. Είναι ένα είδος αντίδωρου για τη βοήθεια που λάμβαναν στη νεαρή ηλικία».