Αλλάζει το σκηνικό του καιρού από σήμερα το απόγευμα με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις ανέμους.

Τις επόμενες ημέρες ο καιρός φαίνεται πως θα παρουσιάσει ραγδαία μεταβολή με τις χαμηλές θερμοκρασίες και τις χιονοπτώσεις που σφυροκοπούν την Ευρώπη να εμφανιστούν και στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, προβλέπεται επιδείνωση του καιρού από σήμερα Δευτέρα το απόγευμα στη δυτική και βαθμιαία τη βόρεια Ελλάδα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται κατά τόπους από χαλαζοπτώσεις και θυελλώδεις νότιους ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ.

Την Τρίτη τα έντονα φαινόμενα θα επηρεάσουν τις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πιο αναλυτικά, θα επηρεαστούν:

Σήμερα Δευτέρα, από τις απογευματινές ώρες τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική Στερεά και από αργά το βράδυ, η Θεσσαλία, η κεντρική Στερεά, η Μακεδονία και η Θράκη.

2. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ (12-01-2021)

α. Τα νησιά του Ιονίου, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Μακεδονία, η Θράκη και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
β. Από τις προμεσημβρινές ώρες η υπόλοιπη Πελοπόννησος, η ανατολική Στερεά, η Εύβοια, σταδιακά τα υπόλοιπα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και το βράδυ πρόσκαιρα οι βόρειες Κυκλάδες.
γ. Από τις βραδινές ώρες τα Δωδεκάνησα.

Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται αρχικά στο βόρειο Ιόνιο και την Ήπειρο από τις απογευματινές ώρες, βαθμιαία στο υπόλοιπο Ιόνιο και τις βραδινές ώρες, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά.

3. ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ (13-01-2021)

Τις πρώτες πρωινές ώρες τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.

Β. Από την Τετάρτη (13-01-2021) προβλέπεται σημαντική πτώση της
θερμοκρασίας, που θα γίνει αισθητή αρχικά στα βόρεια όπου θα είναι
της τάξεως των 10-12 βαθμών Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα βορειοδυτικά ηπειρωτικά τις πρωινές και τις βραδινές ώρες και θα επικρατήσουν βόρειοι άνεμοι σε όλη τη χώρα.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ισχυρές βροχοπτώσεις αναμένεται να εκδηλωθούν σήμερα στα βόρεια και δυτικά, ενώ σποραδικές καταιγίδες αναμένονται από το μεσημέρι στα δυτικά.

Για την αλλαγή του καιρού και για το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν περισσότερο από την κακοκαιρία μίλησαν στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» οι μετεωρολόγοι Χριστίνα Ρήγου και Γιάννης Καλλιάνος.

Σύμφωνα με τον κ. Καλλιάνο, τις τελευταίες μέρες σημειώθηκαν υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες, «θερμοκρασίες ρεκόρ», όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ωστόσο, από την Πέμπτη το σκηνικό θα αλλάξει και θα σημειωθούν χαμηλές θερμοκρασίες και χιονοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως εξήγησε ο μετεωρολόγος, δε θα είναι το κύμα της Ισπανίας, το οποίο πλήττει εδώ και μέρες την ιβηρική χώρα, αλλά κάποιες ψυχρές αέριες μάζες από την περιοχή της Σκανδιναβίας, που δια μέσω των Βαλκανίων θα έρθουν στην Ελλάδα από την Πέμπτη σταδιακά.

Ακόμα δεν μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια το ποιες περιοχές θα επηρεαστούν, ωστόσο το μόνο σίγουρο είναι πως θα έρθει κρύο από την Πέμπτη, το οποίο σταδιακά θα μεταφερθεί σε όλες τις περιοχές της χώρας.

«Τις επόμενες 48 ώρες θα ξέρουμε ποιες περιοχές θα επηρεαστούν από αυτές τις χιονοπτώσεις», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως θα «σημειωθεί πτώση θερμοκρασίας της τάξεως πάνω από 15 μονάδες σε σχέση με τις θερμοκρασίες που βιώνουμε αυτές τις μέρες».

Τέλος, εκτίμησε ότι από Πέμπτη θα έχουμε βαρυχειμωνιά η οποία θα είναι παρατεταμένη και θα διαρκέσει μέχρι και την επόμενη εβδομάδα.