Διάταξη για το μεγάλο πρόβλημα των επιταγών, που τείνει να πνίξει την αγορά, καταθέτει στη Βουλή, ακόμα και εντός της εβδομάδας, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την οποία θα δίνεται επιπλέον χρόνος 75 ημερών στους εκδότες μεταχρονολογημένων επιταγών του Ιανουαρίου.

Η ρύθμιση αναμένεται να δίνει χρονικό περιθώριο 75 ημέρες για τις επιταγές που λήγουν μέσα στον Ιανουάριο και θα αφορά τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές με κρατική εντολή και τις πληττόμενες, υπό την προϋπόθεση να καταγράφεται μείωση τζίρου 50% το διάστημα Απριλίου – Δεκεμβρίου 2020, συμπεριλαμβανομένου δηλαδή των στοιχείων του τελευταίου διμήνου. Υπενθυμίζεται πως η προηγούμενη ρύθμιση εξέπνευσε στο τέλος του 2020 και το κριτήριο ήταν η μείωση τζίρου έως και το Νοέμβριο του 2020.

Η αγορά αν και έχει προετοιμαστεί για τη διαδικασία του ακορντεόν η περίοδος αποδεικνύεται για γερά νεύρα. Οι έμποροι, δια στόματος του προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Σταύρο Καφούνη, από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν ζητήσει την άμεση παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Θεόδωρου Σκυλακάκη για διευθέτηση του θέματος για όλες τις επιχειρήσεις με μεγάλη πτώση τζίρου, ανεξαρτήτως κλάδου ώστε να αποφευχθεί το ξαφνικό «πάγωμα» της αγοράς και τονίζουν πως έχει πάρει εκρηκτικές διαστάσεις στην αγορά, διότι ενώ όλοι περίμεναν να καλύψουν ένα μέρος των ταμειακών τους αναγκών την εορταστική περίοδο τα καταστήματα παρέμειναν ουσιαστικά κλειστά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών μιλώντας στο MEGA τόνισε «πράγματι είναι επείγον το θέμα των επιταγών. Απαιτεί νομοθετική διάταξη που θα υπάρξει στο αμέσως επόμενο νομοσχέδιο. Έχει προετοιμαστεί και θα την ανακοινώσουμε στις αρχές της επόμενες εβδομάδας. Θα υπάρχει ρύθμιση για τις επιταγές που θα αφορά κυρίως στην περίοδο Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου, δηλαδή αυτούς που έχουν πληγεί στο δεύτερο lockdown, το οποίο έχει ειδικά χαρακτηριστικά λόγω και του click away».