«Οι πολίτες δεν αγοράζουν πια το αφήγημα της ατομικής ευθύνης», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ασκεί κριτική στην κυβέρνηση καθώς επισημαίνει ότι ενώ αυξάνονται οι νοσηλευόμενοι με κοροναϊό στην Αθήνα την ίδια στιγμή υγειονομικοί της Αθήνας μεταφέρονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Πλήρης η ευθύνη της κυβέρνησης

«Η κυβέρνηση φέρει την πλήρη ευθύνη και για τις εξελίξεις στο πεδίο της πανδημίας –από τις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα έχουμε θρηνήσει 4.601 συνανθρώπους μας- αλλά και για την τεράστια ύφεση στην οικονομία», τόνισε ο κ. Ηλιόπουλος και πρόσθεσε:

«Όπως αναφέρθηκε στην τακτική ενημέρωση για τον κοροναϊό, τις τελευταίες 15 μέρες έχουν αυξηθεί κατά 25% οι νοσηλευόμενοι με COVID-19 στην Αττική και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση μεταφέρει υγειονομικούς από την Αττική στη Μακεδονία, επειδή αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές».

«Η κυβέρνηση συνεχίζει να μη συνταγογραφεί τα τεστ και να μη λαμβάνει μέτρα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων στους χώρους εργασίας», σημείωσε ακόμη ο Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «RealFM 97.8».

Πατέντες

Αναφερθείς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τα εμβόλια, ο Νάσος Ηλιόπουλος επισήμανε ότι «η κυβέρνηση πρέπει να πιέσει ώστε η ΕΕ να εξασφαλίσει τις πατέντες».

«Εάν δεν προχωρήσει αυτό, η χώρα πρέπει να αναζητήσει και άλλες λύσεις στην κατεύθυνση διμερών συμφωνιών» τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι «πρώτιστο μέλημα είναι η διασφάλιση της δημόσιας υγείας με οποιοδήποτε μέσο».

Τώρα έχουν ανάγκη οικονομικής στήριξης

Όσον αφορά τις εξελίξεις στην οικονομία, ανέφερε ότι «το 2020 η ελληνική οικονομία σημείωσε την τέταρτη χειρότερη ύφεση στην ευρωζώνη και τη δεύτερη μεγαλύτερη απώλεια εισοδήματος για τους εργαζόμενους».

«Το γεγονός ότι με αυτά τα δεδομένα, τα κυβερνητικά στελέχη συνεχίζουν να δίνουν συγχαρητήρια στον εαυτό τους δείχνει πόσο μακριά είναι από την κοινωνική πραγματικότητα», σημείωσε ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Η κυβέρνηση, βέβαια, διαρκώς κακοποιεί και τα στοιχεία. Ο κ. Σταϊκούρας υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής έχουν δοθεί 24 δισ. για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, ενώ –με βάση τα στοιχεία του ΓΛΚ- φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει δώσει μόλις 6,7 δισ. και από αυτά τα 3,1 δισ. ήταν δάνεια», υπογράμμισε.

Απαντώντας στο αφήγημα της κυβέρνησης ότι διατηρεί οικονομικούς πόρους για να τους δώσει αργότερα, τόνισε ότι «οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τώρα ανάγκη να στηριχθούν, τώρα έχουν ανάγκη να ρυθμίσουν το χρέους τους, διαφορετικά θα κλείσουν και κανείς δε μπορεί να στηρίξει κλειστές επιχειρήσεις».

Πίεση

Υπενθύμισε δε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ να δοθεί «το σύνολο του δώρου Χριστουγέννων από το κράτος για τους εργαζόμενους που βρέθηκαν σε αναστολή, μια δαπάνη εφικτή της τάξης του 1,4 δις».

«Η κυβέρνηση δεν ακολούθησε αυτήν την πρόταση, με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν περισσότερο οι επιχειρήσεις, οι εργαζόμενοι αλλά και οι οικονομία γιατί μειώθηκε η ζήτηση», σημείωσε.

Επισήμανε, ωστόσο, πως οι πιέσεις που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση πετυχαίνουν αποτελέσματα, αναφέροντας τις προτάσεις για παροχή δωρεάν φαρμάκων στους χαμηλοσυνταξιούχους και για το πάγωμα του πτωχευτικού κώδικα «που τελικά υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση».

Το 2021 θα έχει πολιτικές εξελίξεις

Τέλος, αναφερθείς στις δημοσκοπήσεις, τόνισε ότι «καταγράφεται πλειοψηφική αποδοχή των προτάσεών μας και για την υγειονομική κρίση και για την οικονομία, ενώ την ίδια στιγμή –στα ποιοτικά στοιχεία των μετρήσεων- γίνεται ολοένα πιο φανερή η έλλειψη εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση αλλά και η αγωνία των πολιτών για το μέλλον».

«Όποιος φαντάζεται ότι το 2021 δε θα έχει πολιτικές εξελίξεις, πολύ γρήγορα θα διαψευστεί», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.