Αυξημένο παραμένει το επιδημιολογικό φορτίο στο κεντρικό τομέα Αθηνών, στη δυτική Αττική, αλλά και σε συγκεκριμένες περιοχές της χώρας.

Ωστόσο όπως ανέφερε στην τακτική ενημέρωση η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, η χώρα μας σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη εμφανίζει πολύ καλύτερη επιδημιολογική εικόνα.

Το στοίχημα είναι ένα – Η διατήρηση χαμηλού επιδημιολογικού ακόμη

Η καθηγήτρια ανέφερε πως η επιτροπή λοιμωξιολόγων περιμένει το αποτύπωμα που άφησαν οι γιορτές στην επιδημιολογική εικόνα.

«Μας ανησυχεί ιδιαίτερα η αύξηση κρουσμάτων σε άτομα ηλικίας 30-35 ετών» είπε η ειδικός, τονίζοντας πως αυτό είναι απόρροια των εορτών.

Όσον αφορά τους «σκληρούς δείκτες», παρατηρείται μία μικρή αύξηση στους αριθμούς των νοσηλευομένων,20-25% από τον Νοέμβριο.

Ωστόσο ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να αυξηθεί τις υπόλοιπες 7-10 ημέρες.

Στην Αττική ο αριθμός των διαγνώσεων δείχνει σταθεροποίηση με ήπιες αυξομειώσεις.

«Είναι σαφές πως αν αφήσουμε το τρίτο κύμα να εξελιχθεί και αν δεν προσέξουμε εύκολα θα επανέλθουμε στα επίπεδα Νοεμβρίου», ανέφερε η κα Παπαευαγγέλου.

«Το σύστημα Υγείας έχει αποσυμφορηθεί, ωστόσο το τελευταίο  δεκαήμερο αυτό γίνεται με πιο αργούς ρυθμούς», επισήμανε ο κ. Μαγιορκίνης, τονίζοντας πως η μετάλλαξη του ιού που βρέθηκε στη Βρετανία έχει πλέον μεταναστεύσει σε 40 κράτη.

Από την πλευρά της η κα. Παπαευαγγέλου διευκρίνισε πως στη χώρα μας υπάρχουν 7.000 ενεργά κρούσματα την ώρα που η πληρότητα των ΜΕΘ παραμένει υψηλή, δηλαδή 60% στην επικράτεια και 70% στην Βόρεια Ελλάδα.

Σχολεία: Φοβούμαστε να δώσουμε ακόμη το πράσινο φως για Γυμνάσια, Λύκεια

«Η εκπαίδευση αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα μας» ανέφερε η ειδικός, προσθέτοντας πως τα σχολεία άνοιξαν πρωτίστως για αναπτυξιακούς και δευτερευόντως για μαθησιακούς λόγους.

«Αν και δικαίως αναφερόμαστε συνεχώς στους ήρωες της πανδημίας, δηλαδή τους γιατρούς μας, εξαιρετική δουλειά έχουν κάνει και οι εκπαιδευτικοί μας», σχολίασε η κα Παπαευαγγέλου τονίζοντας πως η επιτροπή εισηγήθηκε το οριζόντιο άνοιγμα των σχολείων σε όλη τη χώρα, δηλαδή και στις κόκκινες περιοχές.

Στόχος των ειδικών είναι να ανοίξουν και οι υπόλοιπες βαθμίδες εκπαίδευσης εφόσον το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα το επόμενο χρονικό διάστημα.

Όπως ανέφερε η καθηγήτρια το πράσινο φως δεν δόθηκε για αυτές τις βαθμίδες καθώς οι ειδικοί φοβούνται και περιμένουν το αποτύπωμα που θα αφήσουν οι γιορτές στην πανδημία.

Παπαευαγγέλου: «Σταδιακά η προσέλευση και η αποχώρηση από το σχολείο»

Τέλος, η Βάνα Παπαευαγγέλου, συμπλήρωσε για τα σχολεία πως θα ανοίξουν με «επιπλέον μέτρα», όπως «η σταδιακή προσέλευση και αποχώρηση μαθητών και εκπαιδετικών για τη μείωση του συγχρωτισμού». Ενώ, πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να παραμείνουν ανοικτά τα δημοτικά και να ανοίξει σύντομα και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.