Να μην ανοίξουν τη Δευτέρα τα καταστήματα με τη μέθοδο του click away, αλλά ούτε και τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια εισηγείται, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή των λοιμωξιολόγων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λοιμωξιολόγοι ζητούν παράταση των υφιστάμενων μέτρων για μια εβδομάδα μέχρι τις 18 Ιανουαρίου. Εξάλλου, για μια εβδομάδα αναμένεται να παραταθεί και το lockdown.

Η ημερομηνία του ανοίγματος του λιανεμπορίου, των βιβλιοπωλείων και των κομμωτηρίων θα προσδιοριστεί ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και το πώς κινήθηκαν τα κρούσματα την Πρωτοχρονιά, κάτι που θα είναι εμφανές την επόμενη εβδομάδα. Για το θέμα αυτό, η Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά τη Δευτέρα.

Επίσημες ανακοινώσεις θα γίνουν στις έξι το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.

Την Δευτέρα πάντως θα ανοίξουν νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία και ίσως αυτό που φοβούνται οι ειδικοί είναι ότι παράλληλο άνοιγμα και του λιανεμπορίου με τα υπάρχοντα επιδημιολογικά στοιχεία θα αυξήσει την κινητικότητα.

Προς παράταση μιας εβδομάδας το lockdown

Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η παράταση του lockdown, τουλάχιστον για μία ακόμη εβδομάδα, ύστερα και από τις τελευταίες επιστημονικές εκτιμήσεις για επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης τις επόμενες μέρες.

Οι επιστήμονες, πριν δώσουν το οποιοδήποτε «πράσινο φως», θέλουν να μεσολαβήσουν κάποιες κρίσιμες μέρες κατά τη διάρκεια των οποίων θα φανούν και οι τελευταίες επιπτώσεις της κινητικότητας του πληθυσμού κατά τη διάρκεια των γιορτών, αλλά και του πρώτου ανοίγματος των σχολείων.

Έτσι κι αλλιώς αύξηση των κρουσμάτων λόγω της χαλάρωσης και της κινητικότητας τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και των εικόνων συγχρωτισμού έξω από εκκλησίες ανήμερα των Θεοφανίων. Το επιδημιολογικό αποτύπωμα των γιορτών θα φανεί περίπου στα μέσα Ιανουαρίου.

Έτσι, οι επόμενες δύο με τρεις εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες τόσο για την πορεία της πανδημίας όσο και για τα μέτρα που έχουν ληφθεί, με τις όποιες αποφάσεις της κυβέρνησης να βρίσκονται υπό αίρεση.

Μέσα στην εβδομάδα αποφάσεις για τη Γ’ Λυκείου

Σε ό,τι αφορά τα σχολεία, υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Παιδείας ξεκαθάρισε ότι τα νηπιαγωγεία, τα δημοτικά και τα ειδικά σχολεία όλων των βαθμίδων ανοίγουν τη Δευτέρα.

Οι αποφάσεις για το άνοιγμα Γυμνασίων και Λυκείων αναμένεται να ληφθούν μετά τα μέσα του Ιανουαρίου, οπότε και θα έχουμε καλύτερη εικόνα για το αποτύπωμα των γιορτών στην πανδημία. Όλες οι πληροφορίες ωστόσο συγκλίνουν ότι θα προηγηθεί η Γ’ Λυκείου, με τους μαθητές να επιστρέφουν στις τάξεις πιθανόν στις 18 Ιανουαρίου.

Μέσα στην εβδομάδα θα συνεδριάσουν εκ νέου οι ειδικοί για να αποφασίσουν τι θα γίνει με τους μαθητές της Γ’ Λυκείου που έχουν μπροστά τους τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Πάντως, η όποια συζήτηση και αποφάσεις για τις υπόλοιπες τάξεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης θα γίνουν περί τα μέσα του μήνα, δηλαδή στις 15-20 Ιανουαρίου, όταν οι λοιμωξιολόγοι θα μπορέσουν να επαναξιολογήσουν τα δεδομένα και να δουν τον αντίκτυπο των γιορτών στην πορεία της πανδημίας.

Kρίσιμο το επόμενο δίμηνο

Για την κρισιμότητα του διμήνου Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου προειδοποιούν τις τελευταίες ημέρες οι επιστήμονες, ενώ είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση της προέδρου νοσοκομειακών γιατρών Ματίνας Παγώνη ότι αν σημειωθεί μεγάλος αριθμός κρουσμάτων, τα νοσοκομεία δεν «θα τα βγάλουν πέρα».

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης τόνισε ότι έως τα τέλη Ιανουαρίου τα κρούσματα κορονοϊού είναι περί τα 1.000, στα μέσα του επόμενου μήνα θα φτάσουν στα 1.500, ενώ έως και τα τέλη του Φεβρουαρίου θα είναι 2.000.

Ο καθηγητής Μικροβιολογίας Σχολής Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Αλκιβιάδης Βατόπουλος υπογράμμισε προ ημερών πως οι ειδικοί φοβούνται την αύξηση της κινητικότητας των πολιτών στους εμπορικούς δρόμους της χώρας.

«Είναι λεπτή η ισορροπία ανάμεσα στην οικονομία και την υγεία. Αν ανοίξουν τα μαγαζιά, πρέπει ο κόσμος να είναι προσεκτικός, ας αναβάλει και μία αγορά για την επόμενη εβδομάδα. Πρέπει να αποφύγουμε τον συνωστισμό» διεμήνυσε χαρακτηριστικά ο καθηγητής.