Πυρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύουν κυβερνητικές πηγές στον απόηχο της προσφυγής του ελληνικού δημοσίου κατά της Novartis με την οποία ζητείται αποζημίωση λόγω ηθικής βλάβης, ύστερα από το αίτημα των Υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης και τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Στο πεδίο βολής των κυβερνητικών πηγών βρίσκονται τόσο το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης,  όσο και ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας για τον οποίο εμμέσως πλην σαφώς αφήνουν αιχμές πως δεν διερεύνησαν το σκάνδαλο αλλά το εργαλειοποίησαν.

«Σε αντίθεση με αυτά που έκαναν ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ που αντί να διερευνήσουν το μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο το χρησιμοποίησαν ως εργαλείο στοχοποίησης και κατασυκοφάντησης των πολιτικών αντιπάλων», σχολιάζουν κυβερνητικές πηγές  και προσθέτουν ανεβάζοντας τον πολιτικό τόνο: «Οι σκοτεινές μεθοδεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύφθηκαν, όμως το οικονομικό σκάνδαλο παραμένει». Η κυβέρνηση κινείται μεθοδικά προκειμένου να διασφαλιστεί το δημόσιο συμφέρον”, τονίζουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως θα ασκηθούν αγωγές και θυμίζουν πως “παράλληλα με την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή κινήθηκε προκειμένου να αναζητηθούν αποζημιώσεις υπέρ του δημοσίου”. Υπογραμμίζουν πως “Ύστερα από αίτημα των Υπουργών, Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, Υγείας Βασίλη Κικίλια και Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους θέτει το νομικό πλαίσιο ώστε τα αρμόδια Υπουργεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου να ασκήσουν αγωγές. Αυτό θα κάνουν”.  Υπενθυμίζεται πως  στις 18 Μαΐου 2018 ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης είχε δηλώσει πως «Με τους χειρισμούς της Κυβέρνησης ουσιαστικά συγκαλύπτεται το ελληνικό σκέλος ενός αναμφισβήτητου οικονομικού σκανδάλου με διεθνή διάσταση».

Σημειώνεται πως η κυβέρνηση ζήτησε, διά των συναρμοδίων υπουργών Οικονομικών, Υγείας και Δικαιοσύνης, από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), ως κατεξοχήν, βάσει του Συντάγματος, νομικού συμπαραστάτη του Δημοσίου, την υπόδειξη των ενδεικνυόμενων δικαστικών και εξωδίκων ενεργειών για την αποκατάσταση της όποιας ζημίας και ηθικής βλάβης έχουν υποστεί οι ως άνω φορείς από μη νόμιμες ενέργειες της εταιρίας.

Κατόπιν τούτου, το υπουργείο Οικονομικών και τα λοιπά συναρμόδια υπουργεία, σε στενή συνεργασία, θα προβούν σε κάθε αναγκαία ενέργεια προς ανταπόκριση στις προτάσεις της Ολομέλειας του ΝΣΚ, με σκοπό την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων των θιγομένων φορέων.

Συνοπτικά, η γνωμοδότηση που ζητήθηκε ειδικά για το θέμα από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους (ΝΣΚ), με ομόφωνη γνωμοδότηση προτείνεται ακόμη να γίνει συλλογή στοιχείων από τις Aρχές των ΗΠΑ, ώστε να προχωρήσουν έλεγχοι στην εταιρία από την ΑΑΔΕ και την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Ζητάται να εξεταστεί από την κυβέρνηση και ο αποκλεισμός της NOVARTIS από τη σύναψη συμβάσεων με την κυβέρνηση και των ΝΠΔΔ και να αναζητηθεί αποζημίωση για τον ΕΟΠΠΥ και τον e-EFKA για ηθική βλάβη και ενδεχόμενη οικονομική ζημιά που προέκυψε από τη συνεργασία με την εν λόγω εταιρία τα προηγούμενα χρόνια.

ΣΥΡΙΖΑ: Η γνωμοδότηση του ΝΣΚ εκθέτει την κυβέρνηση για την Novartis

Η εξέλιξη ανεβάζει το πολιτικό θερμόμετρο με τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντά χθες πως  “με την γνωμοδότησή του σχετικά με το σκάνδαλο Νovartis και τις αναγκαίες ενέργειες του ελληνικού δημοσίου για διεκδίκηση αποζημίωσης, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους καταρρίπτει οριστικά το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας».

Στην δήλωση  του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και τομεάρχης Δικαιοσύνης της Κ.Ο του κόμματος Θεόφιλος Ξανθόπουλος αναφέρει “βαρύνουσα σημασία στην γνωμοδότηση του ΝΣΚ έχει η Συμφωνία αναστολής δίωξης που υπέγραψε η Novartis με τις αρχές των ΗΠΑ στις 25 Ιουνίου 2020, για τις παράνομες δραστηριότητες της στην Ελλάδα, με την οποία κατέβαλε ποσό άνω των 300 εκ. δολαρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ομόφωνα εισηγείται, μεταξύ άλλων, την υποβολή αιτήματος προς τις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ για την αποστολή όλων των στοιχείων που αφορούν την ομολογημένη, στην παραπάνω συμφωνία, παραβατική συμπεριφορά της εταιρείας στην Ελλάδα” και προσθέτει “για τη γνωμοδότηση του ΝΣΚ, ελήφθησαν άλλωστε υπόψη και τα στοιχεία από διάφορες ελληνικές αρχές, ανάμεσά τους και της εισαγγελίας διαφθοράς που ερευνούσε το σκάνδαλο και η οποία καταργήθηκε πρόσφατα με νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. Τώρα λοιπόν, που, και με τη βούλα του ΝΣΚ, ενεργοποιείται ένας μεγάλος κύκλος διεκδικήσεων του ελληνικού δημοσίου για την τεράστια οικονομική ζημιά που υπέστη από τις παράνομες δραστηριότητες της Novartis στη χώρα μας, επιμένει ακόμη η κυβέρνηση στις θεωρίες συνωμοσίας και μη ύπαρξης σκανδάλου;»

Αυτή είναι η επιστολή των τριών συναρμόδιων υπουργών που εστάλη στο ΝΣΚ από τον Υπουργό Υγείας.

Δείτε ΕΔΩ την επιστολή