Ας αρχίσω σήμερα με μια ιστορία που συγκινεί το πανελλήνιο. Ένας γιατρός πνευμονολόγος του νοσοκομείου Λαμίας, που περιέθαλπε ασθενείς με κορωνοϊό, μόλις 49 ετών και χωρίς υποκείμενα νοσήματα, νοσηλεύεται σήμερα διασωληνωμένος στη ΜΕΘ. Δυστυχώς όμως κόλλησε κορωνοϊό και όλη η οικογένειά του. Η σύζυγός του νοσηλεύεται στην κλινική Covid με συμπτώματα. Στο νοσοκομείο νοσηλεύονται και τα τέσσερα μικρά τους παιδιά, χωρίς σοβαρά συμπτώματα. Μια ολόκληρη οικογένεια νοσεί από κορωνοϊό…

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ πρόκειται για τον 14ο υγειονομικό του Νοσοκομείου Λαμίας που νοσηλεύεται διασωληνωμένος στη ΜΕΘ, ενώ 18 υγειονομικοί κατέληξαν από κορωνοϊό, με τις οικογένειές τους σε απόγνωση «αφού ακόμη η πολιτεία δεν έπραξε το αυτονόητο χαρακτηρίζοντας τον θάνατό τους εργατικό ατύχημα». Τα στοιχεία δείχνουν ότι 5.000 υγειονομικοί έχουν νοσήσει έως τώρα. Εξ αυτών, τουλάχιστον 300 έχουν νοσηλευτεί. Δέκα υγειονομικοί που διασωληνώθηκαν κατάφεραν να ξεπεράσουν τη νόσο.

***

Γιατί πάει ο Τσίπρας στο Προεδρικό

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να συναντηθεί με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Το αίτημά του έγινε αποδεκτό, η συνάντηση θα γίνει σήμερα στις 10 το πρωί και το θέμα θα είναι, όπως μαθαίνω, η πανδημία και ειδικότερα το θέμα του ανοίγματος σχολείων. Αναμένεται να κάνει κριτική στην κυβέρνηση για τον τρόπο διαχείρισης της πανδημίας θεωρώντας υπεύθυνη την κυβέρνηση και για την αναζωπύρωση της πανδημίας, αλλά και για το αλαλούμ- όπως το χαρακτηρίζει- που προηγήθηκε με το άνοιγμα των σχολείων.

***

Τα τεστ και τα κρούσματα

Με μειωμένο αριθμό τεστ (μόλις 8.697), λόγω της αργίας των Θεοφανείων, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 510 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 47 θανάτους. Έτσι τα κρούσματα ήταν μειωμένα σε σύγκριση με την Τετάρτη και οι διασωληνωμένοι να παραμένουν για δεύτερη ημέρα κάτω από τους 400, έπειτα από αρκετό διάστημα πίεσης στις ΜΕΘ. Σημειώνεται ότι την Τετάρτη ανακοινώθηκαν 816 κρούσματα και 399 διασωληνωμένοι.

***

26.006 εμβολιασμοί έως τώρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το πρόγραμμα εμβολιασμών κατά της Covid στην Ελλάδα, με τους εργαζόμενους στους τομείς Υγείας και τους υπαλλήλους και τρόφιμους οίκων ευγηρίας να είναι εκείνοι που έχουν προτεραιότητα.

Σύμφωνα με τα ανανεωμένα στοιχεία της Εθνικής Εκστρατείας Εμβολιασμού, το τελευταίο 24ωρο εμβολιάστηκαν με την πρώτη δόση του σκευάσματος της Pfizer 5.538 άτομα. Με αυτούς, το σύνολο των εμβολιασμών στη χώρα έχει φτάσει στους 26.006. Οι περισσότεροι εμβολιασμοί έγιναν την Τετάρτη στο Κεντρικό Τομέα Αθηνών (1.582), ενώ ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 581.

***

Η εισβολή στο Καπιτώλιο και η κατάσταση πολιορκίας της Βουλής

Η εισβολή στο Καπιτώλιο και η εν συνεχεία κατάληψή του από φανατικούς οπαδούς του Ντόναλντ Τραμπ θύμισε σε πολλούς την εποχή των αγανακτισμένων όταν το ελληνικό κοινοβούλιο βρισκόταν σε αντίστοιχη κατάσταση πολιορκίας με ορατό τον κίνδυνο εισβολής εντός του ναού της Δημοκρατίας. Ήταν τότε που φώναζαν «να καεί, να καεί η Βουλή». Ήταν τότε που δημιουργήθηκαν δύο ομάδες αγανακτισμένων της πάνω και της κάτω πλατείας του Συντάγματος με διαφορετική νοοτροπία, πολιτική και δράση. Όλοι θυμούνται ποιοι ήταν οι πάνω και ποιοι ήταν οι κάτω από την Πλατεία Συντάγματος. Το Κοινοβούλιο είχε πολιορκηθεί, υπήρχε η σοβαρή απειλή  να το κάψουν και οι βουλευτές φυγαδεύτηκαν νύκτωρ μέσα από τον Εθνικό Κήπο εν μέσω δακρυγόνων, μολότοφ, και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

***

Οι σέλφις μέσα στο Gulfstream

Αυτές τις ημέρες με τα αντιδημοκρατικά και αντισυνταγματικά καμώματα του Τραμπ όμως έρχονται και άλλες θύμισες στο μυαλό. Ήταν παραμονές της ορκωμοσίας του Ντόναλντ Τραμπ όταν δύο μέλη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, οι Νίκος Παππάς και Πάνος Καμμένος, πήραν το πρωθυπουργικό Gulfstream και πήγαν από τους πρώτους στην Ουάσιγκτον προκειμένου να παραστούν στην ορκωμοσία του νέου πλανητάρχη. Μάλλον απρόσκλητοι, αφού τελικά, όπως αποδείχθηκε ήταν καλεσμένοι μόνον σε εκδηλώσεις υπέρ του Τραμπ και όχι σε αυτήν καθ΄ αυτήν την ορκωμοσία.

***

Μέσα στο πρωθυπουργικό αεροπλάνο στο υπερατλαντικό τους ταξίδι έβγαλαν και… σέλφι όχι επειδή χαίρονταν ότι ο νέος πλανητάρχης ήταν ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά επειδή νόμιζαν ότι θα έκλειναν «Τα Νέα» και φωτογραφίζονταν πάνω από τον Ατλαντικό με το φύλλο των Νέων, νομίζοντας πως θα είναι το τελευταίο.

***

Ο περίεργος σύμβουλος του Τραμπ

Ούτε βεβαίως μπορούν να ξεχαστούν οι υποσχέσεις για δήθεν επενδύσεις ή για δήθεν ευνοϊκή μεταχείριση των εθνικών μας θεμάτων από τους λεγόμενους στενούς συνεργάτες του Τραμπ, ελληνικής καταγωγής. Εις εξ αυτών, ο Γ. Παπαδόπουλος σύμβουλος του Τραμπ επί ενεργειακών θεμάτων, τον είχαν δόξη και τιμή κουβαλήσει στην Αθήνα, του προσέφεραν γεύμα σε ψαροταβέρνα Δουράμπεη στο Ψυχικό, νομίζοντας πως θα υπάρξει ελληνοαμερικανική συνεργασία για κοιτάσματα στην ελληνική ΑΟΖ. Τελικώς η συνεργασία αυτή δεν προχώρησε αφού ο στενός αυτός συνεργάτης του Τραμπ κλείστηκε στη φυλακή για την υπόθεση με τους Ρώσους. Μόλις προχθές του έδωσε χάρη ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

***

Μια επική… kolotoumpa

Θυμίζω και τι δηλώσεις που έκανε ο Τραμπ για τον κ. Τσίπρα όταν συναντήθηκαν. Τότε που ο απερχόμενος πλανητάρχης έλεγε στον κ. Τσίπρα πως «μοιραζόμαστε κοινές αξίας». Είχε προηγηθεί αυτή η μεγαλοπρεπής kolotoumpa του κ. Τσίπρα. Ήταν Μάρτιος του 2016 και είχε δηλώσει για την πιθανολογούμενη προεδρία Τραμπ ότι «να μην μας βρει αυτό το κακό και εκλεγεί Πρόεδρος». Όταν όμως τον επισκέφθηκε στον Λευκό Οίκο άλλαξε άποψη για τον πλανητάρχη λέγοντας «ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό»!

***

Τι θα αντικρίσουν οι βουλευτές στο Κοινοβούλιο

Επανέρχονται τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου οι βουλευτές στη Βουλή, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οχι όλοι, αλλά κατά ομάδες λόγω των μέτρων προστασίας που λαμβάνονται κατά του κορωνοϊού. Εάν ρωτάτε τι θα συναντήσουν στο Κοινοβούλιο μετά την ανάπαυλα των εορτών, σας πληροφορώ ότι: Πρώτον: Άπαντες θα περάσουν από τεστ για να διαπιστωθεί ότι δεν είναι φορείς του ιού. Δεύτερον θα συναντήσουν μια νέα αίθουσα η οποία δημιουργήθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο στο Περιστύλιο (μπροστά από την κεντρική πύλη). Πρόκειται για μια… αυτοσχέδια αίθουσα που δημιουργήθηκε εξ ανάγκης αφού πλέον απαιτούνται αποστάσεις στις συνεδριάσεις και οι υπάρχουσες αίθουσες δεν επαρκούν για τις επιτροπές. Τρίτο θα συναντήσουν τις νέες ρομποτικές κάμερες στην αίθουσα της Ολομέλειας και στην αίθουσα στην Γερουσίας. Οι κάμερες αυτές είναι υπερσύγχρονες και θα καλύπτουν κάθε γωνιά της Ολομέλειας (ακόμα και όσους κάθονται στα «ορεινά») και τέλος θα συναντήσουν τα νέα ενεργειακά συστήματα κλιματισμού που έχουν τοποθετηθεί σε όλο το κτίριο του Κοινοβουλίου.

***
Η περιπέτεια ενός νομοσχεδίου

Όσον αφορά τα νομοσχέδια, το πρώτο του 2021 θα είναι το νομοσχέδιο για το ΑΣΕΠ. Αυτό το νομοσχέδιο είχε μια περιπέτεια. Το είχε ξεκινήσει ο Τάκης Θεοδωρικάκος και θα το συνεχίσει ο Μάκης Βορίδης. Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητεί την απόσυρση του νομοσχεδίου, επειδή άλλαξε ο υπουργός και θέλει να αρχίσει και πάλι η συζήτηση πάνω σε αυτό. Αίτημα η οποία η κυβέρνηση το απορρίπτει. Εν συνεχεία θα συζητηθούν τα νομοσχέδια για την επέκταση των 12 ναυτικών μιλίων και η έγκριση της σύμβασης για τα Rafale. Εντός Ιανουαρίου θα συζητηθεί σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για τη διαφάνεια. Μια συζήτηση, που όπως έμαθα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζονται να δώσουν μάχη.

***

«Θέλω να σου αναθέσω μια αποστολή»

Την ημέρα που ανακοινώθηκε ο ανασχηματισμός οι περισσότεροι υπουργοί ήταν κολλημένοι στα τηλέφωνά τους. Ορισμένοι ωστόσο σίγουροι πως θα ήταν αμετακίνητοι (όπως ο Άδωνις Γεωργιάδης) βρέθηκαν έως την τελευταία στιγμή της ανακοίνωσης του ανασχηματισμού στα ραδιόφωνα και να δίνουν συνεντεύξεις όχι για τις επερχόμενες αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, αλλά για τα μέτρα προστασίας και πότε θα αρθεί το… lockdown. Ορισμένους που επρόκειτο να υπουργοποιηθούν τους τηλεφωνούσε ο Γιώργος Γεραπετρίτης και άλλους ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Όπως συνέβη με την Σοφία Βούλτεψη: «Θέλω να σου αναθέσω μια αποστολή», της είπε ο Πρωθυπουργός και της έδωσε το υφυπουργείο Μετανάστευσης. Όντως για αποστολή πρόκειται και μάλιστα δύσκολη αφού έχει να κάνει με το άσυλο και με τις απελάσεις.

***

Υποβρυχιάδες σώζουν χελώνα

Αν νομίζετε ότι οι «υποβρυχιάδες» περιπολούν μόνον κάτω από τη θάλασσα υπερασπιζόμενοι τα θαλάσσια σύνορά μας κάνετε λάθος. Και τούτο γιατί τις παραμονές Χριστουγέννων στη θαλάσσια περιοχή του διαύλου Ναυστάθμου Σαλαμίνας, εντοπίστηκε από το πλήρωμα ταχυπλόου της Βάσης Υποβρυχίων, εμφανώς τραυματισμένη θαλάσσια χελώνα στη επιφάνεια της θάλασσας. Η χελώνα περισυνελέγη και μεταφέρθηκε κατόπιν συνεννοήσεως στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιας Χελώνας «ΑΡΧΕΛΩΝ» όπου ανελήφθησαν περαιτέρω ενέργειες περίθαλψης. Να ξέρετε ότι το Πολεμικό Ναυτικό και το προσωπικό του υπηρετούν με συνέπεια στην περιβαλλοντική πολιτική, όπως αυτή έχει χαραχθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, συμβάλλοντας με κάθε δυνατό μέσο στην προστασία των θαλασσών μας και της θαλάσσιας ζωής.