Τις πυκνές διμερεις επαφές που είχε και τον περασμένο χρόνο θα συνεχίσει και το 2021 ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διπλωματικών συντακτών.

Σε Ρώμη και Λισαβόνα ο Δένδιας

Ήδη την προσεχή εβδομάδα και συγκεκριμένα την Τετάρτη 13 Ιανουαρίου, ο κ. Δένδιας θα βρίσκεται στη Ρώμη όπου θα συναντηθεί με τον Ιταλό ομόλογό του Λουτίτζι Ντι Μάιο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Λισαβόνα, προκειμένου να συναντηθεί με τον Πορτογάλο ομόλογό του Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Υπενθυμίζεται ότι η Πορτογαλία ανέλαβε την εξαμηνιαία προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 1η Ιανουαρίου. Άλλωστε, και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Λισαβόνα τη Δευτέρα 11 Ιανουαρίου. Στο ταξίδι του θα συνοδεύεται από τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.

Με τον ΥΠΕΞ της Βόρειας Μακεδονίας

Την επόμενη Πέμπτη 14 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον κ. Δένδια και στη συνέχεια με τον κ. Βαρβιτσιώτη.

Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών θα υπογράψουν τρία μνημόνια που αφορούν τη συνεργασία του Enterprise Greece με τον αντίστοιχο φορέα της Βόρειας Μακεδονίας, ένα αναφορικά με θέματα πολιτικής προστασίας και ένα ακόμη που αφορά τη συνεργασία των διπλωματικών ακαδημιών των δύο χωρών, σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου.

Ακόμη, στις 25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, το οποίο, εκτός απροόπτου, θα γίνει με φυσική παρουσία. Εκεί εξετάζεται το ενδεχόμενο ο κ. Δένδιας να έχει και άλλες επαφές στο περιθώριο του Συμβουλίου.

Με χώρες-μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ

Προγραμματίζονται και άλλες επαφές, τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Αθήνα, ιδιαίτερα με χώρες που είναι μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Συνεχίζεται ακόμη ο προγραμματισμός για τα διάφορα τριμερή και πολυμερή σχήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Προγραμματίζεται ακόμη κάποια στιγμή η επίσκεψη του ΥΠΕΞ στη Σαουδική Αραβία. Μάλιστα ο κ. Δένδιας μίλησε πρόσφατα με τον Σαουδάραβα ομόλογό του, όπου μεταξύ άλλων συζητήθηκε και η επίσκεψη του Έλληνα υπουργού.

Το τελευταίο διάστημα άλλωστε, ακόμη και μεταξύ των γιορτών, ο υπουργός είχε αρκετές τηλεφωνικές επαφές με διαφόρους αξιωματούχους και ομολόγους του. Μεταξύ άλλων, ο κ. Δένδιας μίλησε με τον Ευρωπαίο επίτροπο για τη διεύρυνση Όλιβερ Βάρελι και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Βόρειας Μακεδονίας, Νικολά Ντιμιτρόφ, με τον εμβολιασμό να αποτελεί το βασικό ζήτημα των συνομιλιών.

Τέλος, όσον αφορά το πρόγραμμα του κ. Δένδια για την ερχόμενη εβδομάδα, την Τρίτη θα παραστεί στην επίδοση διαπιστευτηρίων των νέων πρέσβεων στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση

Αναφορικά με την έναρξη των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία, ο κ. Παπαϊωάννου επεσήμανε πως δεν υπάρχει κάποια νεότερη εξέλιξη.

«Δεν έχει υπάρξει κάποια κρούση από την τουρκική πλευρά, μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, όσον αφορά τον ορισμό ημερομηνίας», σημείωσε. Η Τουρκία είναι αυτή που θα πρέπει να ορίσει ημερομηνία, δεδομένου ότι η επόμενη συνάντηση, ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών, όταν γίνει, θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

«Από τον περασμένο Σεπτέμβριο η «μπάλα» είναι ουσιαστικά στο γήπεδο της τουρκικής πλευράς», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει τονίσει επανειλημμένα ότι για να ξεκινήσουν οι διερευνητικές θα πρέπει να υπάρξει μια αποκλιμάκωση σε βάθος χρόνου.

Ο κ. Παπαϊωάννου αναφέρθηκε στην πρόσφατη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης του προεδρικού διατάγματος αναφορικά με το κλείσιμο των κόλπων και την χάραξη των οριζοντίων γραμμών στο Ιόνιο. Το σχετικό νομοσχέδιο για την επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια θα κατατεθεί στη Βουλή το αμέσως προσεχές διάστημα, σημείωσε.

Επίσης, σημείωσε ότι έχει ήδη κατατεθεί στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης το σχέδιο του νέου οργανισμού του υπουργείου Εξωτερικών και θα ψηφιστεί και αυτό λίαν συντόμως.

Πλήρης συντονισμός με Λευκωσία

Αναφορικά με το Κυπριακό, η ειδική απεσταλμένη του γγ των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ θα επισκεφθεί την Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα, ενώ αυτή τη στιγμή δεν προγραμματίζεται μετάβασή της στην Αθήνα.

«Είμαστε σε πλήρη συντονισμό Αθήνα και Λευκωσία και είμαστε ανοιχτοί εφόσον προσκληθούμε σε μια άτυπη πενταμερή διάσκεψη, την οποία θα συγκαλέσει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ», σημείωσε ο κ. Παπαϊωάννου, ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες από την τουρκική πλευρά, όπως το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, παραβιάζοντας σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Παρακολουθεί τις εξελίξεις

Σχολιάζοντας τις χθεσινές εξελίξεις στην Αμερική, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί τις εξελίξεις και επεσήμανε ότι ο πρωθυπουργός έχει ήδη εκφρασθεί επί του θέματος.

Τέλος, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, με την οποία χαιρετίζει την υπογραφή της δήλωσης της Αλ Ούλα, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε το σημαντικό ρόλο που έπαιξε σε αυτό η οικοδέσποινα χώρα, η Σαουδική Αραβία, καθώς και τη διαμεσολαβητική προσπάθεια και συνεισφορά την οποία έπαιξε το Κουβέιτ. Τόνισε ακόμη την ιδιαίτερα θετική προσέγγιση την οποία είχαν οι χώρες φίλοι και εταίροι της Ελλάδας στις προσπάθειες για την επίτευξη της ειρήνης, της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας στην περιοχή, όπως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Αίγυπτος και το Μπαχρέιν.

Πηγή ΑΜΠΕ