Έως την ώρα που γράφονται τούτες οι γραμμές είχαν γίνει στη χώρα μας συνολικά 16.594 εμβολιασμοί κατά του κορωνοϊού. Αλλά το πιο σημαντικό νέο έρχεται από την επιτροπή του εμβολιασμού. Έως το τέλος του Ιανουαρίου θα έχουν εμβολιασθεί 220.000 συνάνθρωποί μας (την πρώτη δόση). Στις 11 του μηνός έρχονται αεροπορικώς άλλα 83.850 εμβόλια. Στις 20 Ιανουαρίου αρχίζουν οι εμβολιασμοί του γενικού πληθυσμού με πρώτους όσους έχουν ηλικία 85 και άνω. Από τη Δευτέρα (11 Ιανουαρίου) ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού. Και κάτι ακόμα, όπως με πληροφορεί ο Μάριος Θεμιστοκλέους, οι κρατικές αποθήκες έχουν εφοδιασθεί με εκατομμύρια σύριγγες και βελόνες και έτσι η επιχείρηση «Ελευθερία» θα συνεχιστεί χωρίς κανένα πρόβλημα. Στόχος, να πάρουμε τις ζωές μας πίσω.

***

Λίστα για τους ευρωβουλευτές

Εντός του Ιανουαρίου η κυβέρνηση εισάγει τροπολογία επί του εκλογικού νόμου στη Βουλή με την οποία θα στερούνται των πολιτικών τους δικαιωμάτων όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για τρομοκρατικές πράξεις και εγκληματικές ενέργειες (όπως συμβαίνει με τους κατάδικους Χρυσαυγίτες).

***

Με πληροφορούν επίσης ότι αξιολογείται από την κυβέρνηση η περίπτωση να υπάρξει ακόμα μία τροποποίηση του εκλογικού νόμου. Έχει συζητηθεί και μάλιστα εκτενώς να καταργηθεί ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές και η εκλογή των ευρωβουλευτών να γίνεται με λίστα όπως συνέβαινε και στο παρελθόν. Με τον τρόπο αυτόν αναμένεται ότι θα αποφευχθούν ορισμένες αστοχίες εκλογής ευρωβουλευτών που συνέβαιναν στο πρόσφατο παρελθόν με τα πιο αναγνωρίσιμα πρόσωπα (ηθοποιοί, τραγουδιστές, ποδοσφαιριστές, τηλεπερσόνες) να προηγούνται σε σταυρούς λόγω δημοφιλίας.

***

Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς

Το «εν Ιορδάνη βαπτιζομένου Σου Κύριε η της Τριάδος εφανερώθη προσκύνησις…» τελικά θα ακουστεί σήμερα στη μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης μόνον στις εκκλησίες. Στις εκκλησίες θα υπάρξει λειτουργία, με 25 άτομα (και 50 στις μητροπόλεις), όπως συνέβη και τα Χριστούγεννα. Δεν πρόκειται να γίνει αγιασμός των υδάτων σε θάλασσα, λίμνες, ποτάμια ή στη Δεξαμενή στο Κολωνάκι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος ο οποίος σκόπευε να ρίξει τον σταυρό στο Μοσχάτο δεν πρόκειται να τον κάνει. Μετά τη συνάντηση (στο Προεδρικό Μέγαρο- στο περιθώριο της ορκωμοσίας υπουργών) του Αρχιεπισκόπου με τον Πρωθυπουργό υπήρξε εκτόνωση στην κρίση Εκκλησίας – Πολιτείας και με νέα εγκύκλιό της η Εκκλησία κάνει λόγο για συμπόρευση Εκκλησίας- Πολιτείας στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Τέλος όταν ακουστεί στις εκκλησίες «Και το Πνεύμα εν είδει περιστεράς…» θα αφεθούν μέσα στο ναό τα λευκά περιστέρια.

***

Η ορκωμοσία Μπάιντεν

Ποιος άραγε θα εκπροσωπήσει την κυβέρνηση και κατ΄ επέκταση τη χώρα στην ορκωμοσία Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου; Στο ερώτημα αυτό δεν υπάρχει ακόμα απάντηση, καθότι οι Αμερικανοί δεν έχουν στείλει προσκλήσεις, ούτε βεβαίως έχουν φανερώσει τις προθέσεις τους. Ουδείς γνωρίζει πώς θα γίνει η ορκωμοσία και πόσοι (λόγω πανδημίας) θα παραστούν. Απλώς υπενθυμίζω ότι κατά την ορκωμοσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου δεν παρέστη κανένας (λόγω μέτρων για τον κορωνοϊό) πρέσβης, πλην του πρυτάνεως του διπλωματικού σώματος που είναι ο πρεσβευτής της Κύπρου, ο αρχαιότερος πρεσβευτής στη Ελλάδα. Ετσι η κυβέρνηση περιμένει το πρόγραμμα από την Ουάσιγκτον και εάν υπάρξει πρόσκληση θα ανταποκριθεί.

***

Συγκίνηση: Η 98χρονη επιζήσασα του Άουσβιτς

Ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί από τον ΕΟΔΥ στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στη Θεσσαλονίκη, με πρώτη την 98χρονη Ζάνα Σαντικάριο-Σατσόγλου, επιζήσασα του Άουσβιτς, στέλνοντας μήνυμα ελπίδας. Γεννήθηκε το 1924. Στο Άουσβιτς, είχε το νούμερο «39505» και είναι από τους ελάχιστους Εβραίους της Θεσσαλονίκης που κατάφεραν να βγουν ζωντανοί από τη φρίκη των στρατοπέδων συγκέντρωσης. Το 1943 σε ηλικία 18 ετών μεταφέρθηκε από τους Ναζί σε στρατόπεδο «εργασίας» στην Πολωνία. Από τη φρίκη που έζησε εκεί ήταν η μόνη από την οικογένεια της που κατάφερε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Ο εμβολιασμός της εμπεριέχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό και στέλνει μήνυμα ελπίδας.

***

Η πρώτη καρατόμηση διοικητή νοσοκομείου

Σας είχα ενημερώσει από τη στήλη αυτή ότι αρχίζουν οι επαναξιολογήσεις των διοικητών νοσοκομείων, μετά από τις παραλείψεις, τις αστοχίες και την απραξία που είχαν σημειωθεί από διοικητές νοσοκομείων τόσο στην Αττική όσο και στην περιφέρεια. Αλλά η ενέργεια ενός διοικητή νοσοκομείου σε σχέση με τα εμβόλια εξόργισε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια ο οποίος έδωσε εντολή για καρατόμησή του. Συγκεκριμένα:

Ο υπουργός Υγείας ζήτησε την παραίτηση του Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Καρδίτσας, μετά από σοβαρότατες καταγγελίες της ΠΟΕΔΗΝ. Ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, προέβη σε καταγγελίες για «τρομοκράτηση του προσωπικού» στο νοσοκομείο Καρδίτσας, δημοσιοποιώντας ένα έγγραφο, στο οποίο οι θα πρέπει να υπογράψουν οι γιατροί και οι νοσηλευτές. Το έγγραφο αυτό αναφέρει ότι συναινούν στον εμβολιασμό παρόλο που μέχρι τώρα δεν είναι γνωστές όλες οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο – ακόμη και «θανατηφόρες».

Στο έγγραφο, στο οποίο υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, αναφέρονται δύο επιλογές για τον εμβολιαζόμενο: «Συναινώ να εμβολιαστώ για τον κορωνοϊό, παρόλο που μέχρι τώρα δεν είναι πλήρως γνωστές οι ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο ακόμα και θανατηφόρες» ανέφερε η μία επιλογή στο έγγραφο. Η άλλη επιλογή ανέφερε: «Δεν συναινώ να εμβολιαστώ για τον κορωνοϊό για προσωπικούς λόγους και αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη ακόμη κι αν γνωρίζω τους κινδύνους της νόσου».

***

Και οι νέοι υπουργοί εμβολιάζονται

Υπάρχουν δύο νέοι υπουργοί οι οποίοι δεν έχουν εμβολιασθεί. Αλλά στο πλαίσιο της συνέχισης του κράτους οι δύο αυτοί υπουργοί θα εμβολιασθούν. Πρόκειται για τους κκ. Σκρέκα και Λιβανό. Να σημειώσω ότι το εμβόλιο έκαναν και υπουργοί (για τον ίδιο λόγο) που τώρα με τον ανασχηματισμό αποχώρησαν από την κυβέρνηση, όπως οι κκ. Θεοδωρικάκος και Βρούτσης.

***

Αμυντική συμφωνία με το Ισραήλ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα για διεθνές αεροπορικό κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα. Στη σχετική ανάρτηση στο Τwitter, το υπουργείο Άμυνας του Ισραήλ αναφέρει πως η συμφωνία που θα υπογραφεί περιλαμβάνει επίσης και την απόκτηση 10 εκπαιδευτικών αεροσκαφών Μ-346 της ιταλικής Leonardo, καθώς και τη συντήρηση των αεροσκαφών T-6. Υπογραμμίζεται επίσης η δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, Μπένι Γκαντς, πως «η συμφωνία αντανακλά τις άριστες και αναπτυσσόμενες σχέσεις που έχουμε με την Ελλάδα. Είναι μία μακροπρόθεσμη συνεργασία που θα υπηρετήσει τα συμφέροντα και των δύο χωρών». Η στρατιωτική συνεργασία με το Ισραήλ πάντως επεκτείνεται όπως μαθαίνω σε πολλούς τομείς, όπως για παράδειγμα στη συντήρηση αεροσκαφών C-130, στη προμήθεια με Leasing drones τύπου Heron και σε άλλους τομείς.

***

Ο πολιτικός όρκος των δύο υφυπουργών

Δύο υφυπουργοί, οι Γιώργος Γιατρομανωλάκης και Γιώργος Αμυράς ορκίστηκαν με πολιτικό όρκο. Τι είχε συμβεί. Μου λέει ότι από το Ποτάμι ορκιζόταν με πολιτικό όρκο. Με πολιτικό όρκο ορκίστηκε και στη Βουλή και δεν μπορούσε ως βουλευτής να ορκίζεται με πολιτικό και ως υφυπουργός με θρησκευτικό όρκο. Μετά την ορκωμοσία πήγε να αναλάβει καθήκοντα στο υπουργείο, επί της οδού Μεσογείων. Εκεί τους περίμενε μια έκπληξη. Τους υποδέχθηκε ο πατέρας του υπουργού Σκρέκα, Θόδωρος Σκρέκας, πρώην βουλευτής Τρικάλων ο οποίος δεν μπόρεσε λόγω μέτρων κατά του Covid-19 να παραστεί στην ορκωμοσία. Ο θείος του υπουργού αντιστράτηγος Γεώργιος Σκρέκας ήταν υπεύθυνος της ασφαλείας του ιδρυτή της ΝΔ Κωνσταντίνου Καραμανλή.

***

Ο σύγχρονος πολιτισμός

Ο Γιώργος Γιατρομανωλάκης ανέλαβε τις αρμοδιότητες του Σύγχρονου Πολιτισμού; Δηλαδή; Ρώτησα αρμοδίως. Μου εξήγησαν ότι στην έννοια Σύγχρονος Πολιτισμός περιλαμβάνει τον χορό, το θέατρο και τον κινηματογράφο. Το υπουργείο Πολιτισμού αυτή τη στιγμή διαθέτει 8.500 υπαλλήλους και στον Σύγχρονο Πολιτισμό απασχολούνται 124 υπάλληλοι. Ο νέος υφυπουργός ήταν γενικός γραμματέας του υπουργείου γνωρίζει τα θέματα και αναμένεται να αναπτύξει καινούργιες δράσεις. στον προσωπικό το λογαριασμό στα σόσιαλ μίντια έγραψε:

***

Μπορούμε να είμαστε ο εαυτός μας

Η δουλειά που έχει ξεκινήσει πριν 18 μήνες όταν συστάθηκε η Γενική Γραμματεία Σύγχρονου Πολιτισμού, και που εκ των πραγμάτων πήρε άλλη τροπή λόγω της πανδημίας, θα συνεχιστεί ακόμα πιο εντατικά, με σοβαρές τομές και μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την ανθεκτικότητα του κλάδου, στηρίζουν ουσιαστικά τους ανθρώπους του, και αναδεικνύουν την σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική δημιουργία. Αναγνωρίζεται επίσης ότι οι αγώνες κάποιων πολύ γενναίων ανθρώπων εδώ και δεκαετίες, έχουν επιτρέψει σε άτομα σαν εμένα να μπορούμε χωρίς φόβο να είμαστε ο εαυτός μας ακόμα και όταν κατέχουμε δημόσια αξιώματα. Είναι μία σπουδαία τιμή αλλά και μια βαθιά υποχρέωση απέναντι στις γενιές που έρχονται, να μεγαλώσουν σε ένα περιβάλλον χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς στίγμα και χωρίς διακρίσεις.