Η φετινή έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ σχετικά με τα επαγγέλματα του μέλλοντος έρχεται σε κρίσιμη στιγμή για τον τομέα της εργασίας. Η έκθεση χαρτογραφεί τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες του μέλλοντος, παρακολουθώντας στενά τις αλλαγές που συμβαίνουν.

Φέτος, όπως είναι αναμενόμενο, η έκθεση εστιάζει στην επίδραση μακροπρόθεσμη επίδραση της πανδημίας.

Ποιες αλλαγές έρχονται

Να λοιπόν οι αλλαγές που προβλέπει:

Η αυτοματοποίηση έρχεται συντομότερα απ’ ό, τι αναμενόταν εκτοπίζοντας 85 εκατομμύρια θέσεις εργασίας μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Αυτό, μαζί με τη ύφεση του κορωνοϊού, σημαίνει διπλό χτύπημα για τους εργαζόμενους.

Η υιοθέτηση της τεχνολογίας από πολλές εταιρίες θα μεταμορφώσει τη φύση της εργασίας, τις θέσεις εργασίας και τις δεξιότητες έως το 2025.

Περίπου το 43% των επιχειρήσεων που ερωτήθηκαν δείχνουν έτοιμες να μειώσουν το εργατικό δυναμικό λόγω της υιοθέτησης των νέων τεχνολογιών ενώ 34% σκοπεύει να αυξήσει το εργατικό δυναμικό με την ίδια αιτιολογία. Πέντε χρόνια από τώρα, οι μισές από το σύνολο των εργασιών θα διεκπεραιώνονται από μηχανήματα.

Ρομπότ

Η «επανάσταση των ρομπότ» και οι περιζήτητες δεξιότητες

Η «επανάσταση των ρομπότ» εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 97 εκατομμύρια νέες θέσεις εργασίας.

Καθώς η οικονομία και η αγορά εργασίας εξελίσσονται, νέοι ρόλοι θα εμφανιστούν σε νέους κλάδους, όπως για παράδειγμα η τεχνητή νοημοσύνη, η πράσινη οικονομία, η διαχείριση μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η λεγόμενη «οικονομία της φροντίδας».

Το 2025 η αναλυτική σκέψη, η δημιουργικότητα και η ευελιξία θα είναι μεταξύ των πιο περιζήτητων δεξιοτήτων.

Για τους εργοδότες η κριτική σκέψη, η αναλυτική ικανότητα και η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων θα έχουν αυξημένη βαρύτητα τα επόμενα χρόνια. Οι δεξιότητες αυτοδιαχείρισης, όπως η ενεργή μάθηση, η ανθεκτικότητα, η αντοχή στο άγχος και η ευελιξία αποκτούν πλέον ιδιαίτερη σημασία.

Οι πιο ανταγωνιστικές επιχειρήσεις θα φροντίσουν να αναβαθμίσουν τις δεξιότητες των εργαζομένων τους. Από τους εργαζομένους που θα παραμείνουν στους ίδιους ρόλους τα επόμενα πέντε χρόνια, σχεδόν οι μισοί θα χρειαστούν επανεκπαίδευση πάνω στις βασικές τους δεξιότητες.

Η τηλεργασία ήρθε για να μείνει.

Περίπου το 84% των εργοδοτών είναι έτοιμο να ψηφιοποιήσει άμεσα τους τρόπους εργασίας. Σύμφωνα με τους εργοδότες το 44% του εργατικού δυναμικού μπορεί να εργαστεί εξ αποστάσεως.

Μειωμένη…

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση τα επαγγέλματα με την πιο μειωμένη ζήτηση θα περιλαμβάνουν: υπαλλήλους καταχώρησης δεδομένων, γραμματείς, λογιστές, εργάτες εργοστασίων, υπαλλήλους customer service, γενικούς διευθυντές, οικονομικούς αναλυτές, ταχυδρομικούς υπαλλήλους, εκπροσώπους πωλήσεων, τραπεζικούς υπαλλήλους, πλανόδιους πωλητές, τεχνικούς που ασχολούνται με την εγκατάσταση και την επιδιόρθωση ηλεκτρονικών προϊόντων και προϊόντων τηλεπικοινωνιών, εργάτες οικοδομών, ειδικούς ανθρώπινου δυναμικού κ.α.

CAPTCHA, Artificial Intelligence, Τεχνητή νοημοσύνη

…και αυξημένη ζήτηση

Ενώ στα επαγγέλματα με μέλλον βρίσκουμε: αναλυτές δεδομένων, ειδικούς της Τεχνητής Νοημοσύνης, ειδικούς στην ανάλυση των big data, ειδικούς του ηλεκτρονικού μάρκετινγκ, προγραμματιστές, ειδικούς του «διαδικτύου των πραγμάτων», project managers, μηχανικούς ρομποτικής, συμβούλους στρατηγικής κ.α.