Ιδιαίτερα ανησυχητικά είναι τα στοιχεία από τα λύματα της Αττικής όσον αφορά στην πορεία των κρουσμάτων κορωνοϊού. Σύμφωνα με τον καθηγητή αναλυτικής χημείας στο ΕΚΠΑ, Νίκο Θωμαΐδη, την επόμενη βδομάδα θα δούμε αύξηση στα κρούσματα.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο κ. Θωμαΐδης είπε ότι όταν αρχίσει να κινείται και άλλο ο κόσμος στο λεκανοπέδιο της Αττικής και αρχίσει ο συγχρωτισμός, σίγουρα θα υπάρξει αύξηση των κρουσμάτων και θα αποτυπωθεί και στα λύματα. Τόνισε μάλιστα ότι αυτό ενδέχεται να το δούμε την επόμενη βδομάδα.

Η αύξηση του ιικού φορτίου στα λύματα όπως είπε μπορεί να οφείλεται στον συγχρωτισμό και την διασπορά σε μια ηλιακή ομάδα που είναι ασυμπτωματικοί, νεαρότερης ηλικίας.

«Είναι κάποιες παρατηρήσεις που μας οδηγούν στο να κάνουμε κάποιες υποθέσεις. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες 2 εβδομάδες διότι αν είναι έτσι ενδέχεται να έχουμε μεγαλύτερη διάδοση αν δεν τηρηθούν τα μέτρα».

Εξήγησε επίσης ότι το τελευταίο 10ήμερο κατά μέσο όρο ήταν μειωμένο το ιικό φορτίο στα λύματα και αυτό ήταν απόρροια των προηγούμενων μέτρων και της συμπεριφοράς μας.

Όμως, σε αυτό το εορταστικό 10ήμερο των οποίων τα αποτελέσματα ήταν μέχρι και την Κυριακή, παρατηρήθηκαν 2 αυξήσεις. Μία τα Χριστούγεννα 26-27/12/2020 και μία στις 31/12/2020 – 1/1/2021. Στην πρώτη περίπτωση το ιικό φορτίο διπλασιάστηκε και στην δεύτερη τριπλασιάστηκε!

Κάποιοι έφυγαν από την Αττική

Αυτό που εξήγησε ο κ. Θωμαΐδης και είχε μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι από τα λύματα γίνεται και εκτίμηση του πληθυσμού ο οποίος υπάρχει στο δίκτυο της ΕΥΔΑΠ.

Στο πλαίσιο αυτό ο μειωμένος πληθυσμός στην ΕΥΔΑΠ που παρατηρήθηκε δείχνει ότι υπήρξαν άτομα που έφυγαν από Αττική και ότι η κινητικότητα είχε μειωθεί λόγω διακοπών γιατί δεν έμπαιναν στο δίκτυο καθημερινά γιατί δεν πήγαιναν πχ στην δουλειά τους.

Επομένως ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση που παρατηρήθηκε οφείλεται στην κινητικότητα λόγω ρεβεγιόν από σπίτι σε σπίτι και σε συναθροίσεις.