Τη διαβεβαίωση ότι θα υπάρξει συνέχεια στο μεταρρυθμιστικό έργο του υπουργείου Εσωτερικών, παρείχε ο νέος υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης παραλαμβάνοντας το χαρτφυλάκιο από τον απερχόμενο υπουργό, Τάκη Θεοδωρικάκο.

Καμία ασυνέχεια

Σημείωσε ότι «δεν πρόκειται να παρατηρηθεί καμία ασυνέχεια, καθώς αποτελεί  συνέχιση του κυβερνητικού έργου και του προγράμματος της ΝΔ». Ανακοίνωσε ότι ήδη έχει δώσει εντολή για να κατατεθεί άμεσα η απαιτούμενη δήλωση στη Βουλή, προκειμένου να συνεχισθεί η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου για τις προσλήψεις στο Δημόσιο και τον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ, χωρίς καθυστερήσεις.

Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι για τον ίδιο αποτελεί δέσμευση η εφαρμογή του προγράμματος της ΝΔ και στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχίσει το «σπουδαίο», όπως το χαρακτήρισε, έργο που έχει συντελεστεί. Ο ίδιος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του επέδειξε με «την ανάθεση αυτών των σημαντικών ευθυνών».

«Ερχόμαστε να συνεχίσουμε ένα πολύ πετυχημένο έργο», επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας, ο οποίος τόνισε ότι ήδη έχει δοθεί εντολή για την καταγραφή και αντιμετώπιση των επιπτώσεων από τις χθεσινές φυσικές καταστροφές σε δήμους των Σερρών.

Μεταρρυθμίσεις

Ο Τ. Θεοδωρικάκος, παραδίδοντας το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρθηκε στις μεταρρυθμίσεις και στο έργο που έχει γίνει στους τελευταίους 18 μήνες, ξεκαθάρισε ότι η σχέση του με τον πρωθυπουργό, τον οποίο ευχαρίστησε, είναι πανίσχυρη και διαχρονική και χαρακτήρισε ανάξια σχολιασμού δημοσιεύματα περί του αντιθέτου.

Ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θεόδωρος Λιβάνιος έκανε αναφορά στο έργο που έχει γίνει και σημείωσε ότι το υπουργείο Εσωτερικών έχει ευθεία αναφορά στην καθημερινότητα των πολιτών.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας – Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης χαρακτήρισε ουσιαστικότατο και σημαντικό το έργο που έχει παραχθεί το οποίο έχει σχέση, όπως είπε, και με την καθημερινότητα αλλά σε πολλές περιπτώσεις και με το μέλλον του τόπου.

Πανίσχυση και διαρκής

Ειδικότερα, κατά την παράδοση του χαρτοφυλακίου του υπουργείου στον κ. Βορίδη, ο κ. Θεοδωρικάκος χαρακτήρισε τη σχέση του με τον πρωθυπουργό «πανίσχυρη, διαρκής και ανθρώπινη σε διανοητικό και πολιτικό επίπεδο». «Με συνέδεσε με τον πρόεδρο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα του», προσέθεσε, και η «βασική γραμμή: Να υπηρετούμε τα πραγματικά συμφέροντα πάνω από κόμματα».

Υπενθύμισε ότι τον τίμησε ως βουλευτή Επικρατείας και στη συνέχεια του έδωσε αυτό το βήμα για παραγωγή ουσιαστικού και δημιουργικού έργου για τον πολίτη.  Τόνισε ότι ακολούθησε τις κατευθυντήριες εντολές του πρωθυπουργού πάντα, και ότι σε πολύ δύσκολη περίοδο επιλύθηκαν σημαντικά προβλήματα, όπως η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού που παρέμενε σε εκκρεμότητα πάνω από μισό αιώνα. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των δήμων και των Περιφερειών, με πόρους, νομοθετικές παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις «για να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες που προκάλεσε και η πανδημία και να διατηρηθεί η κοινωνική συνοχή».

Συνεπής με το προεκλογικό πρόγραμμα

Σημείωσε ότι είναι συνεπής με το προεκλογικό πρόγραμμα, όπως και με τη διαμόρφωση του μεγαλόπνοου προγράμματος «Αντ. Τρίτσης» ύψους 2.5 δισ. ευρώ – έχουν ήδη εγκριθεί 1,4 δισ. ευρώ-  για τη διασφάλιση έργων που θα αλλάξουν τη μορφή της χώρας, αναβαθμίζοντας την αναπτυξιακή προοπτική της και δίνοντας δουλειά σε 40 χιλιάδες άτομα.

Κάνοντας αναφορά στη στενή συνεργασία με την ΚΕΔΕ και την ΕΝΠΕ, ευχαρίστησε τους προέδρους Δημ. Παπαστεργίου, Απ.  Τζιτζικώστα και  τα μέλη των Ενώσεων για την ειλικρινή και αποδοτική  σχέση τους.

«Επεκτείναμε το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προχωρήσαμε την πολιτογράφηση των μεταναστών και την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας. Με τη συμβολή του Μητρώου Πολιτών επιταχύνθηκε η ψηφιακή μεταρρύθμιση του κράτους και ενισχύσαμε την αξιοκρατία με τον θεσμό του υπηρεσιακού Γενικού Γραμματέα. Θεσπίσαμε τη διαφάνεια παντού και σε όλα τα επίπεδα με την Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Φέραμε την αξιοκρατία και την αντικειμενική διαδικασία πρόσληψης στο Δημόσιο με εξετάσεις και την αναμόρφωση του ρόλου του ΑΣΕΠ», ανέφερε ενδεικτικά ο απερχόμενος υπουργός, ενώ για το τελευταίο επισήμανε ότι εκκρεμεί η ένταξη σειράς προτάσεων φορέων και κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ψάξαμε συναινέσεις

Υπογράμμισε ότι στη διάρκεια της θητεία του δεν έγιναν πολιτικές διακρίσεις, λέγοντας «ψάξαμε τις συναινέσεις και θα συνεχίσετε στο ίδιο δρόμο. Εθελοντισμός, συμβούλια νέας γενιάς είναι σε ισχύ και θα είμαι δίπλα σας σε κάθε πρόβλημα». Ευχαρίστησε τους υφυπουργούς του Θ. Καράογλου και Θ. Λιβάνιο, τους συνεργάτες του και τους εργαζόμενους στο υπουργείο.

Κλείνοντας και αφού καλωσόρισε «από καρδιάς», τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, με τους οποίους είχε συνεργαστεί άλλωστε στενά για τα ζητήματα του ΥΠΕΣ, εξέφρασε τη βεβαιότητα «ότι θα υλοποιήσετε τις πρωτοβουλίες που δρομολογήσαμε, όπως τον ενιαίο κώδικα Αυτοδιοίκησης μέσα από μια σημαντική συνεργασία με τους φορείς».

Θα είμαστε σε επαφή

Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη του και τόνισε πως θα ακολουθήσει και θα ολοκληρώσει ολόκληρη την ατζέντα. «Δεν θα υπάρχει ασυνέχεια. Ήδη έδωσα εντολή να συνεχιστεί η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ΑΣΕΠ, σύμφωνα με το υφιστάμενο πρόγραμμα του Κοινοβουλίου», βεβαίωσε ο υπουργός.

Αναφερόμενος στις διαπροσωπικές σχέσεις με τον κ. Θεοδωρικάκο, επισήμανε ότι «έχουν συνεργαστεί και σφυρηλατηθεί με στενούς αγωνιστικούς δεσμούς και μας δεσμεύει το πρόγραμμα της κυβέρνησης». Ενημέρωσε, επίσης, ότι έχει λάβει την πληροφόρηση για το υψηλό επίπεδο του προσωπικού και βεβαίωσε τον Τάκη Θεοδωρικάκο «θα είμαστε σε επαφή».

Ο απερχόμενος υφυπουργός Θ. Λιβάνιος βεβαίωσε ότι το υπουργείο έχει ένα ευρύ φάσμα μιας πολύπλευρης  καθημερινότητας με πολλά προβλήματα και ότι απομένουν πολλά να γίνουν. Προέτρεψε την ηγεσία να προχωρήσει ακόμα ένα βήμα τη 18μηνη διαδρομή. «Ζώντας εδώ, διαπίστωσα πολλά περιθώρια για περαιτέρω βελτιώσεις. Από τις επαφές με τους αυτοδιοικητικούς, διαπιστώσαμε ότι έχουν όραμα και μεράκι και όταν τους ακούμε μπορούμε να προχωρήσουμε».

Κορωνίδα

Πέρασαν 18 μήνες νομοθετικού έργου με κορωνίδα την ψήφο των αποδήμων, τόνισε ο ίδιος, αλλά και άλλες σημαντικές ρυθμίσεις, όπως αυτή με τη δήλωση των τετραγωνικών που έβγαλε το βρόγχο από 3 εκατ. νοικοκυριά αποφέροντας ένα σημαντικό έσοδο στα δημόσια ταμεία.

Κλείνοντας, ενημέρωσε ότι θα βρίσκονται σε συνεχή ενασχόληση, καθώς δεν πρόκειται να εκλείψουν οι φυσικές καταστροφές όπως και οι χθεσινές. «Για τις οποίες κινητοποιήθηκε ήδη ο κρατικός μηχανισμός», όπως διαβεβαίωσε ο Στέλιος Πέτσας, υπογραμμίζοντας πως «ερχόμαστε να συνεχίσουμε την παρακαταθήκη του κ. Θεοδωρικάκου και να στηρίξουμε την κοινωνία». Δυο βασικά ζητήματα είναι ο ενιαίος κώδικας Τ.Α. για τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων  και η αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο υφυπουργός Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε πως χρέος μας είναι να συνεχίσουμε στο ίδιο μήκος κύματος, με ζήλο και υπευθυνότητα στη Μακεδονία και τη Θράκη.

Πηγή ΑΜΠΕ