Μια ανάσα από την επιβολή ενός καθολικού και πανεθνικού αυστηρού lockdown μοιάζει να είναι το Ηνωμένο Βασίλειο. Σε αυτό, άλλωστε, συμφωνούν ουσιαστικά τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση των Εργατικών, μπροστά στην έκρηξη των νέων κρουσμάτων και θανάτων από την πανδημία Covid-19.

Σημειώνεται ότι χθες ανακοινώθηκαν 54.990 νέα κρούσματα, ενώ ο αριθμός των νεκρών στη χώρα ξεπέρασε τις 75.000 (ενώ κάποιες στατιστικές κάνουν λόγο για πολύ περισσότερους θανάτους, που φτάνουν τις 91.000). Επίσης, ο αριθμός των νοσηλευομένων ξεπερνά τις 24.000 σε όλη τη χώρα.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας, Ματ Χάνκοκ, παραδέχθηκε ότι το σύστημα υγείας βρίσκεται «υπό έντονη πίεση», ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν πιο αυστηρά μέτρα εντός των επόμενων 24 ωρών. Παρ’ όλα αυτά, για την ώρα τουλάχιστον, υπεραμύνθηκε της επιλογής να παραμείνουν ανοιχτά πολλά σχολεία, παρά τις έντονες αντιδράσεις από εκπαιδευτικούς και γονείς.

Την ίδια στιγμή, ο ηγέτης των Εργατικών, Κέιρ Στάρμερ, απηύθυνε επείγουσα έκκληση στον Μπόρις Τζόνσον να επιβάλει lockdown σε ολόκληρη την επικράτεια το αργότερο μέχρι την Τρίτη. «Δεν κάνει καλό ο πρωθυπουργός να υπονοεί ότι νέα περιοριστικά μέτρα θα έρθουν σε μία ή σε δύο εβδομάδες. Αυτή η καθυστέρηση έχει υπάρξει η αιτία για τόσο πολλά προβλήματα», σημείωσε.

Προφανώς, το γεγονός ότι η Βρετανία μπήκε πρώτη στον «μαραθώνιο» των εμβολιασμών, ενώ από σήμερα μπήκε στη μάχη και το σκεύασμα της Astra Zeneca και του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, δεν πρόκειται να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα. Η κατάσταση δε είναι τέτοια ώστε υπάρχει έντονος προβληματισμός και διάφορα σενάρια όσον αφορά στη χορήγηση της δεύτερης δόσης και το διάστημα που πρέπει να μεσολαβήσει.